3 snadné recepty na domácí nanuky a zmrzlinu

recept-na-doma-ci-nanuky

Ať už hledáte ovocné osvěžení do horkých letních dnů nebo zdravější variantu kupovaných nanuků pro děti, nakoukněte do článku. Přichystali jsme totiž 3 chuťově dokonalé varianty mražených pochoutek, které navíc zvládnete bez zmrzlinovače a během pár minut. 

Jaké formičky na nanuky použít? 

Pokud patříte vy nebo vaše děti mezi milovníky nanuků, určitě doporučujeme speciální formičky. Vyrábí se plastové, silikonové i kovové. My pořídili plastovou variantu doslova za pár korun. Pokud však do formiček investovat nechcete, využijte prázdné kelímky od jogurtů.

A teď už konečně k receptům. 

Domácí tvarohový nanuk à la Míša

doma-ci-nanuk-mi-s-a-1622817184

Kdo by tuto českou klasiku nemiloval, že? A co ji takhle ochutnat v domácí variantě? Tak si připravte knížku na vlastní recepty a pište si:

6 nanuků, příprava cca 20 min. + 5 hod. v mrazáku

Suroviny:

  • 100 g tučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g alespoň 33% smetany ke šlehání 
  • 15 - 20 g vanilkového moučkového cukru
  • 100 g hořké čokolády (ideálně 70%)
  • lžíce kokosového oleje

Postup:

Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr důkladně promíchejte a následně přimíchejte vyšlehanou smetanu. Směsí naplňte formičky na nanuky a vložte do mrazáku alespoň na 5 hodin.

Na polevu si ve vodní lázni rozehřejte na kostičky rozlámanou čokoládu s lžící kokosového oleje. Jakmile je čokoláda rozehřátá, přelijte ji do vyšší úzké nádoby a zmrazené nanuky v ní namočte. Poleva na nich začne okamžitě tuhnout.

Hotové nanuky lze zabalit do pečicího papíru nebo uložit do plastové krabičky a nechat v mrazáku pro případ akutní potřeby :)

Tip: Polevu můžete ozdobit nasekanými ořechy, lyofilizovanými malinami nebo bílou či mléčnou čokoládou.

Zmrzlina Margarita

doma-ci-zmrzlina-margarita-1622817102

A teď něco čistě jen pro dospělé - oblíbený drink Margarita v trochu jiné podobě. Tahle zmrzlina vás dostane svěžestí a neotřelou chutí. Doporučujeme zmrzlinovou Margaritu přichystat na letní párty, rozlučku se svobodou nebo jako nevšední dezert k večerní pohodičce ve dvou.

9 kopečků, příprava 15 min. + 7 hod. v mrazáku

Suroviny:

  • 60 ml limetkové šťávy (cca 2 limetky)
  • 2 lžíce tequily
  • 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau)
  • 70 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Smíchejte vymačkanou šťávu z limetek, moučkový cukr a alkohol a mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Následně přilejte smetanu a vše vyšlehejte do polotuhé šlehačky. Vzniklou směs přendejte do uzavíratelné nádoby vhodné do mrazáku a nechte mrazit alespoň 7 hodin.

Tip: Kopečky zmrzliny podávejte s plátkem limetky ve sklence ozdobené cukrovým proužkem.

Jogurtový nanuk s lesním ovocem

ovocne-doma-ci-nanuky-1622817185

A na závěr tu máme barevnou variantu nanuků, kterou si zamilují nejen děti. Lehký dezert bez zbytečných cukrů, který si navíc můžete přizpůsobit dle svých chuťových preferencí.

9 nanuků, příprava cca 20 min. + 4 hod. v mrazáku

Suroviny:

  • 200 g mraženého nebo čerstvého lesního ovoce (lze nahradit jiným oblíbeným ovocem)
  • 40 - 50 g třtinového cukru
  • 375 g řeckého jogurtu
  • 60 ml javorového sirupu

Postup:

Nejprve si připravte ovocnou směs. Tu dejte do rendlíku společně s cukrem a přivěďte k varu. V průběhu vaření ji rozmačkejte, aby vám vznikla spíše marmeláda či kompot. Vařte 5 min. a pak ji nechte úplně vychladnout.

Mezitím metličkou promíchejte zbylé ingredience a jakmile vám vychladne ovocná část, začněte vrstvit nejprve 2 lžíce jogurtové směsi, pak 2 lžíce kompotu a na závěr vyplňte opět jogurtem. Dejte do mrazáku alespoň na 4 hodiny.


Užijte si léto se vším všudy a vydejte se například na koupaliště se zásobou domácích nanuků. Experimentujte s chutěmi i barvami a uvidíte, že po kupované variantě sáhnete už jen málokdy.