DIY: 3 tipy na výrobu záložek do Mojí kuchařky

zalozky-na-recepty

Milujete vaření a pečení stejně jako my? Pak je vaší parťačkou jistě i Moje kuchařka či jiný blok na zapisování receptů. Pojďte si tyto vzácné sbírky gastronomických pokladů vyšperkovat. Už žádné hledání, jen radost z tvoření. Vytvořte si vlastní záložky, které usnadní orientaci mezi kategoriemi pokrmů a dovedou vzhled kuchařek k dokonalosti.

Záložky z washi pásek

Nejjednodušší a zároveň extrémně odolná a variabilní možnost, jak rozdělit recepty na kategorie. Vybírat můžete z nepřeberného množství druhů washi pásek. Barvy i vzory závisí na vašem vkusu. Pásky lze samozřejmě i popsat. My však zvolili luxusnější třpytivý design bez popisu rozdělující recepty dle posloupnosti uvedené na spodní straně stránky v Mojí kuchařce - polévky, hlavní jídla (s masem, bez masa), saláty, dezerty. 

Washi pásky navíc umožňují přesouvání, jelikož je můžete snadno sundat bez poničení papíru. Pokud se vám tedy některá z kategorií rozšíří, štítek zkrátka přesunete na jinou stránku.

Obrázkové záložky ze samolepek

zalozky-na-recepty-ze-samolepek-1619269989

Hravější duše ocení záložky s obrázky. Pro jejich výrobu využijte libovolné samolepky s motivy pokrmů. My samozřejmě sáhli po našich samolepkách pro kuchařské vzpomínky. Obsahují totiž spoustů motivů a ozdobí nejen tyto štítky, ale také samotné recepty či stránky diáře.

Postup:

K vytvoření štítků pro 4 kategorie použijte jako podklad kolečko z bílé čtvrtky o průměru 4 cm a rozstřihněte ho na poloviny. Každou z nich pak polepte vybranou samolepkou, nůžkami odstřihněte přesahy a následně přelepte průhlednou izolepou (kvůli odolnosti a přilepení ke stránce).

Minimalistické štítky z přírodního papíru

minimalisticke-stitky-na-recepty-1619269985

K Mojí kuchařce se úžasně hodí přírodní barvy i materiály. Pokud jste tedy spíše vyznavači minimalismu, použijte pro výrobu záložek přírodní hnědý papír. Seženete ho v téměř každém papírnictví například v podobě samolepicího bločku.

Papír pak jen stačí nastříhat do libovolného tvaru a popsat černým mikrofixem. Pro větší odolnost opět doporučujeme přelepit průhlednou izolepou.

Všechny výše uvedené nápady na vlastnoručně vyrobené záložky na recepty je možné libovolně upravovat, měnit barvy, tvary, materiály i písma. Nebo máte úplně jiný nápad, který skvěle funguje? Pochlubte se nám svým výtvorem na sociálních sítích s hashtagem #mojekucharka. Těšíme se na inspiraci.

Tak ať se vám skvěle vaří a peče!