Jak na scrapbooking – díl 3 – úhlednější a poutavější texty

tvar-opraveny

Obsah vašich knížek je jedna věc, jejich vzhled druhá. Když už si dáváte čas s vyplněním knížky, co se při tom i trochu pobavit a naučit se něco nového? Pokračujeme v objevování tajů a krás scrapbookingu aneb Jak na scrapbooking – díl 3 – úhlednější a poutavější texty je tu.

Tipy, které vám tentokrát představíme, vycházejí z kaligrafie a z principů grafického designu. Nečekejte teorii, nejsme ve škole ;) Dozvíte se praktické rady – jak psát rovně bez řádků, co je negativní prostor a jak si s ním pracovat, kam směřuje pozornost oka a jak ji vědomě ovládat a jak vytvořit dojem prostoru

Jak psát rovně bez řádků?

Stává se vám, že vaše texty na papíru bez řádků padají nebo naopak „lezou“ směrem k výšinám? Existuje hned několik řešení:

Pamatujete si ještě z dob základní školy pomocníka, šablonu s řádky? I dnes by vám byl cenným pomocníkem. Pokud už ji doma nemáte, vystačíte si s tužkou a gumou. Text si nejdřív napíšete nanečisto tužkou a pak obtáhnout perem.

Tyto triky jistě znáte a zajistí, že budete psát rovně. Nevíte však, jestli se vám váš příběh na stránku vejde a jestli bude rovnoměrně rozložený. Existuje sofistikovanější způsob, který vám s tímto pomůže.

pr-iloz-eny-text-1576148523 

Postup plánování textu na papír bez řádků:

Ve videu najdete těchto 5 jednoduchých kroků, jak psát rovně a úhledně bez řádků.

  1. Vezměte si čistě bílý papír a z jedné strany ho celý pokreslete černou tužkou.
  2. Z druhé strany napište si svůj příběh a nastříhejte ho na jednotlivé části.
  3. Vyskládejte si je na stránku v knize.
  4. Jakmile se vám bude líbit uspořádání, obtáhněte tužkou znovu příběh.
  5. Tuha na druhé straně se obtiskne na stránku a vy ji pak můžete perem obtáhnout.

Co je to negativní prostor a jak s ním pracovat?

Slyšeli jste už pojem negativní prostor? Zjednodušeně jde o kreslení bílým prostorem. Záměrně tedy vynecháváte bílá místa, která se pak tímto způsobem ohraničí.

negativni-prostor-1576148522 

Negativní prostor můžete vytvořit textem, obrázky i třeba jen jedním písmenem.

 koc-ka-1576148521

Jak vytvořit dojem prostoru?

Nejjednodušším způsobem je překrývání objektů přes sebe. Můžete k tomu využít třeba rámečky. Další možností je stínování, které jsme vám ukazovali u tvorby elegantních nadpisů.

 prostor-ra-m-1576148522

Jak přenést pozornost na příběh?

Přidáním fotek a dalších ozdůbek stránky v knize zkrášlíte a mnoho z vás pak vyplňování bude i více bavit. Může se ale stát, že při prohlížení knihy skončíte jen pozorování fotek a malůvek, což by byla velká škoda. Existují jednoduché triky, které vrátí pozornost příběhům.

  • Orámujte svůj příběh – Konečně využijete svou washi tape! Nemáte ji? Nevadí. Nakreslete si rámeček nebo si ho můžete vystřihnout z barevného papíru. Kreativitě se meze nekladou.

ora-movany-text-1-1576148524

  • Udělejte z vašeho textu obrázek – Je to vlastně opak negativního prostoru – prostor zamýšleného obrázku zaplníte svým vyprávěním.

Doufáme, že teď máte chuť některé z našich tipů vyzkoušet a k tomu se skvěle hodí naše zážitkové a vzpomínkové knihy. Sdílejte s ostatními Mementerráky fotky ze svých knih, třeba v naší facebookové skupině Fanoušci scrapbookingu.

Máte další tip nebo radu na poutavější a úhlednější texty? Napište nám do komentáře, a inspirujte tak ostatní.

Texty je občas potřeba hezky orámovat – nápady jak na to naleznete ve čtvrtém díle scrapbookingu.