Tištěné fotky jsou láska: Jak vytisknout fotky kvalitně a kdekoli

jak-tisknout-fotky-u-vodni-2

Milujete papírové fotky, ať už vytisknuté nebo vyvolané. Prozradili jste nám, že si mnohdy tisknete fotky i sami. Bohužel je to nákladné a nekvalitní. Jak vytisknout fotky kvalitně a kdekoli?

Uplynul rok od populárního článku Tisk fotek 3× jinak a my chtěli vědět, co se od té doby změnilo. A změnilo se toho dost. 

Proto jsme se opět podívali na zub možnostem tisku či vyvolání fotek a sepsali jsme pro vás ty nejlepší způsoby, jak vytisknout fotky.

Tištěné fotky jsou láska 

To nejdůležitější však zůstává neměnné. Na Instagramu jste nám prozradili, že 81 % z vás má raději vytištěné fotky než fotky v telefonu.

vytis-te-ne-fotky-vs-fotky-v-telefonu-1576928289

Na druhou stranu překvapivě fotky nezapadnou, 88 % z vás se k fotkám v telefonu vrací.

Zajímavé také je, že úplně nejdůležitější vám přijde kvalita fotek. Pak je samozřejmě cena a rychlost vyvolání pro vás až zas tak důležitá není. 

  1. Kvalita
  2. Cena
  3. Rychlost
  4. Doplňkové možnosti

Líbily by se vám různé doplňkové možnosti, jako jsou polaroidové rámečky a samolepky, ale není to „must have“. 

Děkujeme za vaše odpovědi. Díky nim jsme přesně věděli, na co se zaměřit při hledání nejlepšího způsobu, jak vytisknout fotky.

Možnosti tisku fotek

popy-dsc06915-1576928288

Nejenže láskujete papírové fotky, většina z vás fotky stále tiskne. To je v dnešní rychlé digitální době obdivuhodné!

Ještě překvapivější pro nás ale byl fakt, že 2 z 5 Mementerráku si tiskne fotky samo.

Psali jste, že používáte barevnou tiskárnu, ale že vám nejvíce vadí plýtvání barevného inkoustu, protože to tisk fotek prodražuje. 

To je pravda. Existují další možnosti, které jsou levnější a přitom kvalitnější.

Dobrý fotolab v okolí

inicia-ly-2-1-1576928285

I přes všechny vymoženosti dnešní doby byste úplně nejvíc chtěli dobrý fotolab poblíž. 

Fotka z jakéhokoli fotolabu je rozhodně kvalitnější a velmi pravděpodobně i levnější než fotka vytištěná na barevné tiskárně.

Prošli jsme recenze fotolabů v ČR a našli pro vás:

  • Nejkvalitnější Kvalitní fotky (fotka 10×15 za 4,70 Kč)
  • Nejlevnější HAPPY FOTO (fotka 10×15 za 1,99 Kč na prémiový papír)
  • Nejrozšířenější CEWE (fotka 10×15 za 1,99 Kč)
  • Nejznámější FotoŠkoda (fotka 10×15 za 8 Kč)

CEWE dominuje především dostupností s 50 vlastními prodejnami a 600 výdejními místy v ČR. Nebydlíte-li na samotě u lesa, tak je alespoň jedno z výdejních míst poblíž vašeho domova.

Nenechte se svést cenou za jednu fotografii. Každý fotolab si účtuje jinou sazbu za dopravu. Vyvolání menšího množství fotek se vám paradoxně může vyplatit u dražšího fotolabu. Kvalitní fotky třeba nabízí dopravu zdarma už od 500 Kč, HAPPY FOTO zaslání zdarma vůbec nenabízí.

Opomenout bychom neměli i Kodak Express (fotka 10×15 za 3,95 Kč), který má výdejny v Praze a dalších městech.

Za zmínku určitě stojí designový fotolab Vyvolej.to (fotka 10×15 za 19 Kč). Při sledování jejich sociálních sítí máte chuť fotkami i tapetovat. Jako jediný fotolab nabízí možnost nahrát fotky přímo z telefonu!

Vlastní tiskárna fotek

Mnohým z vás by se líbila vlastní tiskárna fotek.

I když se průměrná domácí tiskárna fotek kvalitou zatím fotolabu nevyrovná, možnost vytisknout fotky okamžitě je lákavá.

Cena za jednu fotku se liší od tiskárny. Zde jsou naši favoriti:

Canon Selphy

soute-z-o-tiska-rnu-fotek-u-vodni-foto-1576928289

O dvě tiskárny Canon Selphy jste soutěžili na našich sociálních sítích. Kompaktní dostupná tiskárna s nejběžnější velikostí fotek 10×15 cm podle nás skutečně patří k nejlepším na trhu.

Nejvíce na ní oceňujeme cenu za jednu fotografii – necelých 8 Kč. 

Tiskárna nabízí možnost tvořit z fotografií koláže, a tak na jeden fotopapír můžete vytisknout až 8 menších fotek. Nejenže tak získáte nejlevnější fotky na trhu, ale zejména malou velikost fotek oceníte ve svých Mementerra knihách.

I cena tiskárny vás potěší, stojí asi 3 190 Kč.

FUJIFILM Instax SHARE

fujifilm-instax-share-01-ee_-1576928285

Cestovatelé a milovníci polaroidových fotek však zatouží po tiskárně Instax SHARE, která tiskne polaroidové fotografie jako oblíbený polaroid Instax.

Navíc je skutečně kompaktní, a tak si ji můžete vzít opravdu kamkoli.

Cena za fotografii už odpovídá nadstandardním možnostem, a tak vás vyjde na 18 Kč za fotku. Výhodou je, že náplně můžete využít i do polaroidu Instax Mini.

Tiskárnu Instax SHARE pořídíte asi za 3 800 Kč.

HP Sprocket

hp-sprocket-alza-1576928285

Opomenout nemůže ani poslední velmi oblíbenou kompaktní tiskárnu fotek HP Sprocket, která je jako vyrobená pro Mementerra knihy.

Tiskne fotosamolepky, které jsou tenké a rovnou je nalepíte do knihy. Jedna taková malá fotka 5×7,6 cm vás vyjde na 10 Kč.

Tiskárna koupíte za příjemnou cenu od 2 200 Kč.

Appka místo fotolabu

krabic-ka-fotek-1576928287

Ještě před rokem jsme vám doporučovali aplikaci Printic, která bohužel od května ukončila svůj provoz :( Pokud znáte appku na tisk fotek, napište nám ji do komentáře.

Přímo z telefonu bez aplikace lze nahrávat fotky u zmiňovaného fotolabu Vyvolej.to. Za nadstandardní možnosti platíte vyšší cenou za jednu fotografii (fotka 10×15 za 19 Kč). 

Českou obdobou francouzského Printicu jsou fotky „do krabičky” od Bontia.cz. Balíček 50 fotek (polaroid či normální) vás standardně stojí 7 Kč za fotku. Jen fotky nahráváte bohužel přes webové stránky a za dopravu si připlatíte.

Poukaz na vyvolání fotek

Nehledě na výsledky hlasování přiznejte, že by vám poukaz na fotky k Mementerra knize udělal radost.

Na Slevomatu najdete zvýhodněné poukázky na vyvolání k fotek méně známých fotolabů. Cena za jednu fotografii se vyrovná nejlevnějším fotolabům na trhu.

 

Našli jste konečně takovou variantu, jak tisknout fotky, která je přesně pro vás?

Hurá, vyvolávání prázdninových vzpomínek už nestojí nic v cestě!

P.S. Říkate si, čím nejlépe fotky přilepit do vašich deniků? Nadílku nápadů najdete na našem blogu.