Kam vyrazit (či schovat se) v nevlídném počasí?

chc-ije-a-chc-ije

Předpověď hlásí padající trakaře, vy přesto nechcete trčet doma? Přemýšlíte, kam případně složit hlavu, kdyby vám počasí nepřálo? Ať jste v městě malém nebo velkém, můžete hledat úkryt na místech, kde by vás to možná ani nenapadlo… Kam vyrazit (či schovat se) v nevlídném počasí?

Kavárna, vinárna či hospůdka

Vás napadne jako první místo, kam se schovat, že? Na tom není vůbec nic špatného. Přeci jen benefit v podobě lahodného nápoje a něčeho dobrého k snědku vám může přijít vhod.

Výzva:

Co si byste řekli okořenění vašeho labužnického zážitku? Objednejte si navzájem, aniž byste se radili, na co má váš společník chuť. Tak schválně, zda se trefíte, nebo dokonce vyberete ještě lepší mňamku.

Muzeum

Kulturní zážitek vás v takové chvíli potěší dvojnásob :)  Tak co to bude, moderna nebo klasika?

Výzva:

Střídejte se v komentování uměleckých děl a tvařte se u toho, jako byste byli největší odborníci na umění. Jak autor obraz maloval? Co vyjadřuje socha? Jaký zážitek umělce vedl k vytvoření díla? A samozřejmě vymyslete odpověď na věčnou otázku: „Co tím chtěl autor říci?“ Čím střelenější a neuvěřitelnější komentář, tím lepší. Možná si ho s radostí poslechnou i ostatní návštěvníci.

Kino

I když často dáváme chození do kina jako příklad nedostatku kreativity, tak uznáváme, že ve chvílích nouze nejvyšší může být přece jen tím nejlepším nápadem :D Navíc pokud zrovna dávají film, na který máte zálusk už nějakou dobu.

Výzva:

Vezměte s sebou šátek nebo jen zavřete oči, ať už jen na chvilku nebo na celou dobu. Potrénujete fantazii a získáte zaručeně jedinečný kinematografický zážitek.

Knihovna

Není jen místem pro knihomoly. Labyrint poliček ukrývající stovky příběhů vás zabaví na hodiny. Snad v každé knihovně najdete také pohodlné místečko, kam se uvelebíte ponořeni do jednoho z příběhů.

Výzva:

Na kousek papíru napište malé vzkazy, které vkládejte do knihy během čtení. Mohou to být vaše vlastní myšlenky a komentáře, náměty na alternativní vývoj příběhu nebo vtipné příhody z knihovny. Zkrátka něco, co by vás potěšilo nebo pobavilo, kdybyste sami objevili vzkaz v půjčené knize.

Posilovna, bazén či jógové studio

Pro cvičení se spontánně rozhodne málokdo. Navíc ne všichni nosíme po kapsách tenisky a plavky :D I na recepci však lze přečkat ta nejhorší plískanice, kdyby se jednalo o momentální nouzové řešení.

Výzva:

Pokud se rozhodnete jít cvičit nebo plavat, tak si navzájem vymyslete úkoly, který musí ten druhý plnit. Udělat stojku, přeplavat bazén na jeden nádech, skákat žabáky po celé posilovně. No… pěknou zábavu.

Kulturní centrum nebo radnice

Zajděte si na přednášku nebo koncert do kulturního centra. Pokud se ve vaší blízkosti žádné nenachází, napadlo vás zajít se podívat na radnici? Někdy vás může překvapit, že tam kromě úředníků najdete třeba i výstavu. V nejhorším případě tam je aspoň teplo a sucho.

Výzva:

Dejte se tam do řeči s náhodným kolemjdoucím a snažte se udržet konverzaci co nejdéle. Pokládejte zvídavé otázky, věnujte upřímný kompliment a zjistěte něco osobního. Schválně, kdo z vás tak udělá svému novému kamarádovi větší radost. Možná vás i povídání příjemně překvapí, pobaví či vám dá podnět k zamyšlení.

Kostel

„Akáty šumí, když padá déšť…“ Nejsme první, koho napadlo se před nevlídným počasím schovat do kostela. Navíc nikdy nevíte, co se vám tam může přihodit. Kostely jsou také plné zajímavých předmětů, které si během čekání můžete důkladně prohlédnout.

Výzva:

Soustřeďte se na detaily – rámy obrazů, vyřezávané lavice, květinové výzdoby. Jinak řečeno objevte, čeho jste si zatím nevšimli. Pokud jste v kostele poprvé, prohlédněte si všechny vystavené předměty. Právě snaha o pozornost a přítomnost vám zajistí zcela unikátní zážitek.

Říká se, že „kouzla přicházejí, jakmile opustíte svou komfortní zónu“. Pokud k tomu navíc věříte, že lidé, ne místa, tvoří vzpomínky, můžete zažít nečekaná dobrodružství a přitom nechytit rýmu, ať už jste kdekoli.

Kdyby vám náhodou nestačila inspirace v tomto článku, knihy zážitků jsou také plné nápadů. Nebo se poraďte s dalšími Mementerráky v naší skupině na Facebooku. Bolesti břicha způsobené smíchem vám přeje. A kdyby i to nestačilo, máme pro vás ještě větší várku nápadů na neotřelé aktivity najdete v našem dalším článku 14 aktivit se všemi vašimi láskami.