Čas na koupačku! Top 10 unikátních míst ke koupání po celé ČR

c-as-na-koupa-ni-u-vodni-foto

Sever, jih, východ nebo západ. Ať se místo vašich cest i domovů nachází kdekoli, vsadíme se, že skrývá spoustu pokladů. My se tentokrát vydali lovit jedinečná koupaliště, kterých je v Česku mnoho. Vybrali jsme pro vás tom 10 unikátních míst pro koupání, která jsou rozesetá po celém Česku. 

Mapa se všemi 10 unikátními místy ke koupání

Některá vás nadchnou prvorepublikovým vzhledem, jiné šetrností k životnímu prostředí, další architekturou, historií nebo přírodou.

Které zláká k osvěžení vás?

1. Lomeček v Mrákově

lomec-ek-mra-kov-1576922672

Nečekané dobrodružství v lomu mezi Českým lesem a Šumavou

Lom ukrývající se v jihozápadních Čechách si pro vás přichystal nejedno překvapení. V Lomečku v Mrákově totiž kromě skvělé koupačky zažijete i pohled pod hladinu. V největší české podvodní pozorovatelně nahlédnete do hlubin průzračného lomu. Na břehu zase můžete obdivovat dřevěné sochy z každoročního dřevařského sympozia.

2. Letní plovárna v Českých Budějovicích

letni-plova-rna-c-eske-bude-jovice-1576922665

Nádech historie a unikátní architektury kulturní památky na jihu Čech

Od roku 1933 se jezdí lidé smočit do „slunečních a sprchových lázní“ na Sokolském ostrově. Prvorepublikové koupaliště pro place i neplavce v 70. letech doplnil krytý bazén podle návrhu architekta Bohumila Böhma. Pohled na symbiózu architektury a historie dokresluje Vltava lemující břehy ostrova. Navíc se v cuku letu ocitnete v centru největšího jihočeského města.

3. Městské lázně na Kokořínsku

me-stske-la-zne-ms-eno-1576922678

Koupaliště v objetí pískovcových skal, lesů a údolí na severu Čech 

Jako v Saturninovi se budete cítit při návštěvě prvorepublikových městských lázní. Koupaliště zásobuje vyvěrající pramen z okolních skal, i proto je v něm voda po celý rok studenější, čtěte dokonale osvěžující. Jestli vás voda zchladí příliš, vydejte se na túru do pískovcového města Bludiště, které se nachází poblíž.

4. Koupaliště Dachova u Hořic

plova-rna-dachova-1576922679

Filmová plovárna z dob první republiky v severovýchodních Čechách

Nemusíte na Kokořínsko, abyste se vrátili o století zpět v čase. Sluneční lázně Dachova z 20. let minulého století vám poskytnou obdobný zážitek. Zhlédnutí trefně nazvaného filmu Eliška má ráda divočinu jistě dokreslí váš osvěžující zážitek z hlubin lesů Hořického chlumu.

5. Koupaliště Lhotka v Praze

lhotka-1576922672

Málem zaniklé přírodní koupaliště v největší české historické metropoli

Příběh koupaliště Lhotka ve vás vyvolá touhu navštívit ho. Na jeho místě by dnes stály byty, nebýt bojovnosti a odhodlání místních obyvatel. Společnými silami přiměli městskou část areál odkoupit a zrekonstruovat. Zatím se plovárně daří velmi dobře, do budoucna zde mají přibývat další atrakce pro děti i dospělé.

6. Žulové lomy u Lipnice nad Sázavou

lomy-u-lipnice-kawi-cz_-1576922676

Připomínka historie v mnoha podobách u žulových lomů na Vysočině

Při plavání v lomu můžete obdivovat reliéfy ucha, úst a očí připomínající nekalé praktiky minulého režimu. Teprve nedávno je zde vytesala skupina mladých kameníků. Ještě starší historii na vás vdechne rodiště spisovatele Jaroslava Haška, Lipnice nad Sázavou, s hradem Lipnice. Unaví-li vás koupání v přírodě, vyměňte ho za přírodní koupání v nedalekém biotopu Malviny v Trešti.

7. Břidlicový lom poblíž Opavy

opava-kawi-cz_-1576922678

Místo opředené vědeckou minulostí uprostřed přírody severní Moravy 

Čistá a průhledná voda znamená jediné – populární místo pro potápění. Břidlicový lom ale láká zcela netradičním podvodním zážitkem. 17 metrů pod hladinou se totiž nachází ponorná kabina Permon z válcoven Vítkovice Steel. Za minulého režimu se zde testovaly dlouhodobé pobyty člověka pod hladinou. 

8. Přírodní koupaliště Modrá u Uherského Hradiště

z-iva-voda-slevomat-1576922680

Příroda, poznání i koupání na jednom místě – v jihovýchodní Moravě

Voda je vzácná, cenná a plná života. Více se o  ní, především o vodních živočiších a rostlinách v ní žijících, dozvíte v areálu Živá voda. Kromě toho se také můžete smočit v přírodním koupališti. Ještě více poznání vám přinese návštěva archeologického skanzenu Modrá, poutního místa Velehradu a přírodní památky, vápencového lomu Kurovice u Kroměříže.

9. Lom u Mariánského mlýna v Mikulově

lom-mikulov-u-z-asna-morava-1576922676

Slavný zelonomodrý drahokam v srdci české Itálie

Malý Jadran, jak se přezdívá lomu u Mariánského mlýna, láká nejen slávou díky seriálu Vinaři. Malebné okolí jižní Moravy vám učaruje svou atmosférou. Vodní nádrž Nové mlýny, Svatý kopeček u Mikulova, zámek v Mikulově, Lednicko-valtický areál a nespočet vinic s vinnými sklípky – to je jen zlomek z krásných míst v okolí, které stojí za to také navštívit. 

Fun fact: Z jedné strany lomu na druhou přejít téměř bez namočení, protože se středem táhne nevytěžený pás.

10. Mašovický lom na Znojemsku

lom-znojemsko-1576922677

Divočina v místě proslaveném kyselými okurkami

Na závěr jsme vybrali místo jako stvořené pro Mementerru, protože koupání v něm představuje výzvu. Mašovický lom obklopuje prudký svah, a proto odměna přichází až po náročném sestupu. Neumíme posoudit, zda by vás také potěšilo setkání se se vzácným čolkem dravým. Pro milovníky divočiny a výzev jako stvořené, že?

 

Teď už ale skutečně nastal čas na koupačku! Hurá na jedno z top 10 míst ke koupání po celé ČR.

Které místo vás zaujalo nejvíce? Zapište svůj výlet do Cestovního deníku. Máte tipy na další netradiční koupaliště? Rádi se inspirujeme vašimi tipy, pište nám je do komentářů.

P.S. Nebaví vás jen ležet celý den u koupaliště? Navštivte i zajímavá místa, Česká republika se pyšní hned několika. Více informací o těchto místech je ukryto v článku "Lahodné UNESCO památky: 5 výletů okořeněných historií a gastronomií".

best-friends-forever-kopie-1576922658

Osvěžující jedinečné koupání plné nezapomenutelných vzpomínek vám přeje