Mapa s tipy od místních: zažijte tu nejlepší dovolenou

mapy-s-tipy-od-mi-stni-ch-u-vodni-foto

Přáli byste si znát skryté poklady a umět se vyhnout turistickým pastem? Zeptejte se místních.

Znát někoho v neznámé lokalitě, je k nezaplacení. Pokud vás navíc provede a ukáže vám svá oblíbená místa, vyhráli jste jackpot.

Jenže… mít kamarády v každém městě je nemožné. Naštěstí je všude nepotřebujete.

Mapa s tipy od místních

use-it-mapa-1576921179

Co když vám nyní prozradíme, že existují desítky map s tipy od lokálních obyvatelů v několika českých a mnoha dalších evropských zemích? Co když jsou k dostání zdarma a kdekoli? A co kdyby stačilo mít jen aplikaci, do které si můžete stáhnout offline mapu se všemi tipy?

Nesníte. Takové mapy skutečně existují. Jmenují se USE IT.

article-3

Když jsme je poprvé uviděli, pomysleli jsme si: „Bomba, proč o nich neví úplně každý?“ 

Nekomerční, důvěryhodné a bez reklam

Nikdo nedělá nic zdarma. To byla naše první reakce. 

Za každou mapou však opravdu stojí skupina dobrovolníků = místních z daného města, kteří každý rok vytvoří novou mapu. Máte tak jistotu, že je aktuální a že v ní najdete skutečně místa, která zrovna „letí“ a že se nejedná o reklamu, ale o jejich oblíbená místa.

tipy-od-mi-stni-ch-1576920726

Už chápete, proč jsme si takového pomocníka nemohli nechat pro sebe?

Kam se s USE IT mapou můžete vydat?

Na území České republiky s ní poznáte pohledem místních: 

  • Prahu
  • Brno
  • Ostravu
  • Zlín
  • Olomouc
  • Kutnou Horu
  • České Budějovice

Za hranicemi pak očima místních můžete prozkoumat vybraná města v Německu, Itálii, Norsku, Belgii a dalších zemích. Omrkněte je sami.

Zlatá Praha

janek-a-honza-z-honest-guide-1576920724

Zdroj: Facebook

V jednom však má Praha oproti jiným českým a evropským městům na vrch. Je domovem Janka Rubeše a Honzy Mikulky neboli Honest Guide

Kluci točí videa na Youtube a Televizi Seznam, ve kterých vás netradičně provází Prahou. Ukazují méně známé krásy Prahy, varují před turistickými pastmi a edukují turisty, jak se v Praze chovat. 

Nedávno vydali netradičního knižního průvodce svými oblíbenými pražskými místy doprovázeného ilustracemi Elišky Podzimkové s názvem (jak jinak) Honest Guide.

honest-guide-kniha-1576920724

Zdroj: https://honest.blog/

Kéž bychom měli takové „upřímné“ průvodce v každém městě.

Něco pro labužníky

Mluvíme-li o speciálních mapách, slyšeli jste už o gastromapě Lukáše Hejlíka? 

Lukáše znáte nejen jako českého herce, ale postupně se proslavil jako velký milovník jídla. Jelikož kvůli své práci hodně cestuje, využil této příležitosti ke zmapování české gastronomie a rád se o své poznatky dělí s druhými.

gastromapa-luka-s-e-hejli-ka-1576920723

Zdroj: Facebook

Jste-li také labužníci, kteří touží cestovat a přitom dobře papat, jeho gastromapu si můžete pořídit jako knihu, hledat v ní online nebo si stáhnou aplikaci pro Android i iOS.

Nutné appky pro cestování

Aby byl náš seznam kompletní, přikládáme ještě naše tipy na skvělé cestovatelské appky, bez kterých budete ztraceni (někdy i doslova).

Mapy.cz – Česká aplikace od Seznamu má zmapovanou (nejen) Českou republiku jako nikdo jiný. V mapách se „zlatým českým ručičkám“ nevyrovná Google Maps a další mapové aplikace. Najdete v ní totiž turistické značení, parkovací zóny a cyklostezky.

Rekola – Český bikesharing se srdcem vás ekologicky dopraví v Praze, Brně, Ostravě, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Kladně, Mladé Boleslavi a v Písku. 

Airbnb – Kromě hotelu si můžete vyzkoušet bydlet u někoho doma a získat od něj lokální tipy. 

Couchsurfing – Bydlení u místního, průvodce či tipy, co vidět v dané lokalitě, získáte zdarma díky aplikaci Couchsurfing.

Nejlepší dovolenou vám sice tyto aplikace nezaručí, ale postarají se o to, aby nebyla nejhorší.

Mimochodem, viděli jste už náš Cestovatelský deník?

Bonus na závěr

Cestovat lze také následováním mapy plné pokladů neboli geocachingem. Ulovit můžete i náš Mementerra poklad. Ale o tom už jsme toho nedávno napsali dost…

hleda-ni-pokladu-neboli-mementerra-geocaching-1576920723

Závěrem tedy shrňmě, že nejlepší nám prostě přijde sbírat tipy do místních přímo do mapy, ať už k tomu využijete jakýkoli způsob.

Doufáme, že vás bavil netradiční článek s praktickými radami pro cestování. S trochou štěstí i díky nim zažijete nejlepší dovolenou a třeba při ní splníte nějakou cestovatelskou výzvu.

Nalezených skrytých pokladů a nepolapení turistickými pastmi vám přeje