Kde „krást“ nápady na kreativní tvoření?

ve-nce-1

Ach inspirace…  přichází náhle, neočekávaně a stejně rychle je pryč. Nelze si s ní naplánovat schůzku, ani ji přivolat mávnutím hůlky. Lze však vydat se jí naproti hledáním nápadů na kreativní tvoření. Kam jít?

Máte rádi cítit se inspirovaní, i když nejspíš nedokážete zcela přesně popsat proč? 

Možná je to tím, že inspirace, kreativita a novátorství jsou společností velice ceněné vlastnosti. Nebo vás těší tvořit originální věci.

Věřte, že v tom nejste sami. Také psychologický výzkum potvrzuje blahodárné účinky inspirativních nápadů na naši mysl. Jsme šťastnější, produktivnější, máme pocit, že náš život má smysl a účel. 

Mise našeho dnešního článku je tedy jasná: pomoci vám „krást“ (jak napovídá název článku a později bude vysvětleno) neboli hledat nápady na kreativní tvoření vhodným způsobem na správném místě.

Jak se stanete inspirovanými

Zážitky, vlivy, vjemy… každý z vás zažije jiné při pohledu na stejnou věc. A jak je postupně vědomě prožíváte, vaše sbírka vám pomáhá poznat a najít sebe sama.

vzpomi-nky-pr-ipevne-ne-koli-c-kem-4-1576933421

Jakákoli kreativní tvorba je tedy produktem zkušenosti. Zkušenost je pak tedy souhrnem všeho, co prošlo geny a smysly a stálo za uložení v paměti či v zásuvce pracovního stolu. 

Existuje však tenká hranice mezi inspirováním se a plagiátorstvím. Abyste ji nepřekročili, měli byste se vždy snažit přinést něco nového, co udělá radost i vám.

Kde „krást“ nápady na kreativní tvoření? 

Ideální místa pro hledání inspirace

Proč zrovna krást? Kraď jako umělec je totiž nejzásadnější myšlenka ve stejnojmenné knize Austina Kleona věnované hledání tvůrčí inspirace. Právě on přišel s myšlenkou, že lidé by měli být sběrateli kreativních nápadů

kniha-krad-jako-umelec-1576933418

K podobným závěrům došli i vědci. Úspěšnější nalezení inspirace se děje také díky inspirativním místům a lidem, na což přišli psychologové T. M. Thrash a A. J. Elliot. 

Naopak zabijákem inspirace je stereotyp a zaběhané vzorce v myšlení, které nechceme opustit. Proto čím otevřenější budete novým zážitkům a čím více budete sami kreativně tvořit, tím více inspirovaní se budete cítit.

Nyní se už podívejte na ideální místa pro získávání inspirace plná kreativních lidí a věcí.

Akce pro kreativní duše

dyzajn-market-2-1576933416

Inspiraci pro kreativní tvoření a setkání se stejně naladěnými lidmi zažijete například na těchto dvou krásných tvořivých akcích.

 

Meetpapír

meetpapi-r-3-1576933418

Jako vydavatelé knih nezapřeme lásku k papíru, a proto vám doporučujeme navštívit krásnou akci plnou papírenské tvorby, jejíž součástí tentokrát budeme i my.

Jedna se koná už tuto sobotu 5. října v brněnském novém tržišti na Zelném trhu. Další o dva týdny později, tedy 19. října v pražském Domě uměleckého průmyslu (zkráceně DUP39).

 

Dyzajn market

dyzajn-market-1576933415

Trh pro všechny šikovné ruce plný netradiční inspirace, to je Dyzajn market. 

Na nejbližší zimní market se můžete přijít inspirovat na přelomu listopadu a prosince, další následuje o dva týdny později. Každý další market pak přichází s novým ročním obdobím.

Nástěnky inspirativních lidí

pinterest-6-1576933420

Jaká škoda, že se sociální síť Pinterest se zatím u nás ještě stále příliš nerozšířila, protože skrývá neskonale mnoho inspirace. Nejvíce na ní oceníte možnost si inspirativní nápady ukládat do nástěnek nebo sledovat jiné inspirativní lidi a prohlížet si jejich nástěnky.

Zajímá vás krasopísmo? Chcete své knihy ozdobit jednoduchými malůvkami? Hledáte inspiraci pro malování? Láká vás vyzkoušet zajímavý DIY projekt? Najdete tam toho však mnohem víc…

Týdenní dávka inspirace ke kávě

mementerra-blog-1576933419

I my pro vás hledáme inspiraci na různých místech a sepisujeme ji pravidelně na náš blog, který právě čtete. Chceme vám tak mimo jiné ušetřit hodiny času při hledání kreativních nápadů.

V rubrice Jak na scrapbooking se věnujeme tvůrčí inspiraci pro vaše knihy a v sekci Pomáháme psát váš příběh zase vymýšlíme netradiční aktivity a výzvy pro vás.

Životy šikovných lidí

instagram-tvu-rcu-1576933418

Internet je zdrojem nevídané kreativity, když víte, kam zamířit. Tentokrát s námi zavítejte na Instagram, kde můžete získávat pravidelnou dávku inspirace přímo od tvůrců.

Šikovných rukou nejen u nás totiž přibývá s vracející se popularitou řemesla, a tak vám radíme sledovat například tyto tvůrce:

Ti zaujali nás. Váš vkus se možná od našeho liší, a tak radíme sledovat různé hashtagy, které vám pomohou najít vaše oblíbené tvůrce. 

Obklopeni uměním a tvořivostí

fler-1576933417

Je vědecky dokázáno, že lidé věnující se tvůrčím činnostem pociťují více inspirace. Obklopeni uměním jsou neustále konfrontování s kreativitou a tvořivostí, ze které čerpají vlastní inspiraci.

Zajděte si proto na výstavu, do muzea, na divadelní či taneční představení a hledejte svou múzu.

Kromě umění jsme již zmínili rostoucí počet řemeslně vyráběných výrobků. Ty české najdete na Fleru a světové pak na Etsy. Nezapomeňte však, že inspirace se nerovná plagiátorství. 

Rady odborníků

pinterest-2-1576933419

Na závěr vyzkoušejte několik rad, které by vám vás měli nasměrovat tím správným způsobem.

1. rada – Cvičení pro rozehřátí mysli

Zkuste dávat dohromady zdánlivě nesouvisející věci. Vymyslete, jak by se tyhle dvě věci mohly „setkat“, najděte mezi nimi skrytou souvislost.

2. rada – Cvičení pro procvičení rukou

Tvořte a tvořte. Velice vám pomůže, pokud výborně zvládnete požadované dovednosti. Dobrého kuchaře, který vaří často, budou také častěji napadat úžasné recepty.

3. rada – Cvičení pro nastavení mysli

Buďte otevření novým zážitkům a zkušenostem. A mějte pokud možno pozitivní přístup. Největší překážkou kreativity je být přesvědčený o tom, že nejsem kreativní. Výzkum ukazuje, že každý z nás může být.

 

Snad vás teď příval originální nápadů na kreativní tvoření zvedl ze židle a máte chuť tvořit. Zkuste si k tomu otevřít jednu z Mementerra knih a originálním způsobem do ní zaznamenejte vzpomínky, kterých se můžete dotknout.

P.S. Další dávku inspirace najdete v načem článku "Malujte akvarelem", tak se nezapomeňte podívat!

Mnoho a ještě víc inspirace vám přeje