Upravujte fotky jako profesionál: postup organizace fotek

organizace-fotek-u-vodni-foto-2

Také se vám už stalo, že se vám zatoulaly a někdy i nenávratně ztratily fotky v digitální nepořádku? Ještě hůř, že jste je omylem smazali? To už se nestane. Díky osvědčenému postupu organizace fotek přímo od fotografa už nikdy neztratíte to nejcennější – památku na neopakovatelné chvíle.

Digitalizace. Má svá pozitiva i negativa. Počáteční nadšení z příchodu digitálních fotoaparátů, později mobilních telefonů s foťáky a nyní smartphonů, které fotí mnohdy už srovnatelně se zrcadlovkami, oslabuje několik poměrně zásadních negativ:

  1. Jsme zahlceni a mnohdy až přehlceni tisíci fotek.
  2. Ztrácíme fotky nechtěným smazáním, uložením na záhadné místo a z jiných nevysvětlitelných příčin.
  3. Pociťujeme nechuť fotky třídit, mazat a upravovat (protože jich je tolik!).

Přitom řešení těchto problémů existují a některá jsou i poměrně jednoduchá.

Snadné řešení v tomto článku vám pomůže rovnou se dvěma zmiňovanými problémy

  • zahlcení fotkami
  • ztrátou fotek

Mimochodem, pokud si vyvoláne fotky vlepíte do své Mementerra knihy, také je nikdy neztratíte… ale to už přece dávno víte. Tipy a rady na řešení třetího negativa digitalizace jsme vám zase nabídli v předchozích článcích – úvodu do úpravy fotek a základní úpravě fotek.

Nyní nastal čas věnovat se organizaci fotek. Byla by přece škoda ztratit mnohdy jedinou památku na neopakovatelné chvíle jen kvůli nedůslednosti. Chvilka navíc, kterou organizaci svých fotek věnujete, za to stojí.

Organizace fotek snadno a rychle

Věřte, že je důležité si vytvořit postup organizace fotek a tím předcházet většině problémů s digitálními fotkami. Ukáži vám, jakým způsobem organizuji už více než 10 let své fotky já – Jasmína z Mementerry.

jasmi-na-mementerra-fotograf-1576531446

Můj postup vám může sloužit jako inspirace, jak začít. Budu jen ráda, pokud si ho upravíte podle svých vlastních potřeb. Doporučuji si při ukládání fotek postupně zvykat automaticky nahrávat fotky dle svého vlastního postupu organizace fotek.

Proč?

Je to jednoduché. Při hledání fotek byste se ideálně neměli příliš nebo vůbec zamýšlet nad tím, kam jste fotky vyfocené včera, před rokem a před deseti lety založili. Možná vám to připadá úsměvné, ale kdo z nás má takto zorganizované své fotky (včetně fotek z telefonu)?

Jak si vytvořit vlastní postup organizace fotek?

Ve třech krocích zvládnete postup organizace fotek. Nevěříte? Tak čtěte dál.

1. Jaké fotky fotím?

Jako první věc vám doporučuji zamyslet se, jaké fotky fotíte. Máte to? Gratuluji, první a také jeden z nejdůležitějších kroků máte za sebou. Právě jste si vytvořili kategorie.

Já fotím většinu produktových a blog postových fotek pro Mementerru, vyplňujeme s přítelem vlastní Our Love Challenges knihu a do toho hodně a ráda fotím na cestách. Proto má složka Fotky obsahuje tyto „kategorie“.

printscreen-sloz-ka-fotky-1-1576531447

Důležité také je, abyste měli pouze jednu složku obsahující všechny vaše fotografie. Z jejího názvu by mělo být na první pohled jasné, co najdete uvnitř, takže doporučuji se držet tradičních pojmenování Obrázky nebo Fotky.

Vy si například můžete fotky rozdělit složku Fotky do některých z následujících kategorií:

  • Běžný den
  • Cestování
  • Mazlíček
  • Oslavy
  • Our Love Challenges (nebo jakákoliv jiná kniha, kterou od Mementerry máte)

2. Kdy jsem fotky pořídil(a)?

Další krok závisí už na vašich osobních preferencích. Především u fotek z cestování, ale i u dalších složek se mi osvědčilo řazení podle data pořízení v tomto formátu:

RR-MM-DD Název (např. Pečení cupcaků, Lyžování v Krkonoších, Oslava 18. narozenin)

Nejenže mi to pomáhá pamatovat si, kdy jsem podnikla jednotlivé výlety, ale dokáži si poměrně přesně vybavit, jak šla focení za sebou.

V případě knihy Our Love Challenges lze fotky řadit nejprve do podsložek podle názvů kapitol a následně podle stránky a názvu výzvy (i datum se může hodit, pokud si ho chcete pamatovat).

Our Love Challenges –> Kapitola XY –> Strana XY – Výzva XY (datum rr/mm/dd)

Podobný princip můžete využít u fotek vašeho čtyřnohého miláčka. Fotky rozdělujte třeba na:

  • Procházky
  • Krmení
  • Spaní
  • Rodinné
  • Výlety atd.

3. Jak uspořádat složku s konkrétními fotkami?  

Nyní víte, kde najdete vaše fotografie z dovolené, fotky vašeho mazlíčka i snímky pořízené při plnění výzev z vaší knihy. Jenže tady nekončíme. Neméně důležité je vždy ukládat originály vybraných fotek!

Za sebe doporučuji tuto strukturu:

  • Originály (dočasná složka)
  • Výběr fotek
  • Výber fotek – originály
  • Výběr fotek – upravené

Nyní vysvětlím, co jednotlivé složky obsahují.

Originály = neupravené fotografie

Do složky Originály (někteří preferují název Import) putují všechny vaše fotky nahrané přímo z telefonu nebo fotoaparátu. Hotovo? Nyní můžete začít fotky třídit.

printscreen-na-hledy-origina-ly-vy-be-r-1-1576531446

Vpravo si prohlížíjte vyfocené fotografie. Ty pak podle čísel překopírujete z jedné složky do druhé. Tímto způsobem rychle vyberete a rovnou i překopírujete fotky, které pak budete upravovat. Všechny důležité fotky po tomto kroku najdete ve složce Výběr fotek – originály.

Výběr fotek = všechny fotky, které si chcete nechat (nebojte se probírat a hlavně mazat)

Uvnitř složky Výběr fotek – originály máte z předchozího kroku už protříděné původní fotky. Na závěr konečně přichází nejdůležitější ze všech, složka Výběr fotek – upravené, což jsou výsledné fotografie, které pak

  • dáte vyvolat,
  • nahrajete je na sociální sítě,
  • či uložíte tak, abyste je vždy v budoucnu našli.

Proč je složka Originály POUZE dočasnou složkou?

Dobrá otázka. Originály všech fotek doporučuji pro úsporu místa smazat. Fotky, které za to stojí, máte uložené ve složce Výběr fotek – originály. Ostatní fotky vám jen zbytečně zabírají cenné místo. Nyní znáte tajemství, jak už nikdy neztratit fotky.

Zásadní zásady při ukládání fotek

Během procesu vytváření vašeho vlastního postupu organizace fotek jsem zmínila několik velmi důležitých zásad, které byste měli mít při ukládání fotek vždy na paměti. Opakování je matka moudrosti, proto je ve stručnosti znovu uvedu:

Vybírejte a hlavně promazávejte fotky

printscreen-plny-kos-1576531446

Prvním krokem během nebo těsně po nahrání fotek je jejich výběr. Rozhodně smažte rozmazané a nepovedené fotky, ale snažte se také vybrat z deseti téměř identických fotek jen tu jednu nejlepší. Pokud si nejste jistí, raději si nechte více fotek. Při úpravách se ukáže, která fotka je povedenější. Věřte, že se vám bude s fotkami dále pracovat mnohem snadněji, když zvládnete tuto otravnou činnost hned na začátku.

Tip: Máte-li stovky fotek na úpravu, neplánujte si je upravovat najednou. Už jen pomyšlení na úpravu tolika fotek vás bude odrazovat. Dejte si třeba limit 50 fotek, které

  1. projdete
  2. promažete
  3. zazálohujete
  4. a uložte si jejich originály!

Uchovávejte originály

Ano, nezapomínejte na tento poslední krok. Je moc a moc důležitý. Někdy totiž úpravy fotek nechtěně přeženete nebo zkrátka jen nemáte svůj den. Odborně se tomu říká degradace obrázku. Nenávratně znehodnotíte fotku také v případě, že ji upravíte, uložíte, pak ji znovu upravíte a uložíte… (To platí pouze při ukládání do JPEGu a jiných ztrátových formátů.) Ať tak, či onak, budete litovat, pokud se nebudete moci vrátit k původní fotce.

Jindy zase budete mít chuť z fotky udělat více variant – černobílou, sépiovou, což se také lépe dělá z originálu fotky. Možná se v budoucnu rozhodnete fotku vytisknout jako obraz. Byla by škoda, kdybyste se nemohli uložit fotku v rozlišení vhodném pro velkoformátový tisk.

Tip: Pořiďte si jeden externí disk pouze na fotky a ukládejte na něj protříděné originály svých fotek.

Zálohujte, zálohujte a zase zálohujte

za-loha-1576531448

Často se bohužel stává, že zálohovat začnou lidé až poté, co o fotky přijdou. Ušetřete se této bolestivé zkušenosti a začněte své fotky zálohovat hned. Váš externí disk tak bude nejen plnit úlohu uchování originálů fotek, ale zároveň bude sloužit i jako záloha. Zálohovat byste ale měli i upravené fotografie. Sami nejlépe víte, kolik času jejich úpravou strávíte. Souhlasíte, že byste to rozhodně nechtěli dělat znovu?

Pokud rádi cestujete, zvažte využití cloudové služby pro zálohování fotek. Na smartphonech se vám tímto způsobem budou fotky zálohovat při každém připojení na wifi. Fotky vyfocené na fotoaparát zase co nejdříve nahrávejte do počítače nebo aspoň mějte paměťovou kartu vždy u sebe (pro případ, že vám aerolinky ztratí kufr – osobní zkušenost).

 

Jupííí, nyní jste dočetli další dlouhý, obsáhlý a informacemi nabitý článek. Věřím, že stálo jeho čtení za to a že vám skutečně pomůže najít si váš vlastní postup organizace fotek. Těší nás vidět vaše krásné fotky na Instagramu ( ideálně když na nich označujete náš profil @mementerra)

Chcete-li se dozvědět o focení více, mrkněte na náš článek sršící nápady na krásnější fotky!

Památku na celý život v podobě fotografií vám díky organizovanosti za celý tým Mementerry přeje

Jasmína