Jednoduché triky, jak ušetřit peníze na své sny

jak_usetrit_penize

Máte sny, které vyžadují kromě psychické či fyzické investice také tu finanční? Nenechte se od jejich splnění odradit nepříznivou ekonomickou situací nebo nedostatečnými peněžními prostředky. Existuje spousta tipů i triků, jak ušetřit a dosáhnout na to, co si přejete. Inspirujte se naším článkem, ve kterém shrnujeme to, co funguje nám, a to i bez přílišného omezování se.

Mějte své výdaje i příjmy pod kontrolou

Nenáročná taktika šetření, kterou stále většina lidí nepraktikuje. Jak jste na tom vy? Mít přehled o svých finančních výdajích a příjmech je základ každé zdravé ekonomiky. Možná vám připadá, že s těmi několika málo nákupy a příjmy se vám rozpisy nevyplatí. Ale opak je pravdou. Ve chvíli, kdy před sebou vidíte pohyb částek, daleko lépe vnímáte svou finanční situaci. A co si budeme povídat - bezhotovostní platby tomuto vnímání také zrovna nepomáhají.

Skvělou pomůckou jsou čím dál oblíbenější tzv. Budget Trackery, které hází svět čísel do přívětivější podoby a lze si s nimi kreativně vyhrát. Jejich design záleží jen na vás. Ke každé částce si pak nezapomeňte doplnit, za co jste peníze utratili.

Na závěr měsíce si vždy spočítejte rozdíl mezi příjmy a výdaji. Ideální stav samozřejmě nastává ve chvíli, kdy jsou příjmy větší a tento „pozitivní“ rozdíl se měsíc od měsíce zvyšuje.

Zaměřte se na zbytečné nákupy

diar-a-budget-tracker-1614274336

Máte svou domácí „účetní rozvahu“ hotovou? Pak se zaměřte na sloupeček variabilních nákladů (tedy těch, které se každý měsíc mění) a řekněte si, zda vás všechny tyto nákupy učinily dostatečně šťastnými? Účinnou taktikou pro zvažování efektivity nákupu může být také porovnání jeho hodnoty s vaší hodinovou pracovní sazbou či měsíčním kapesným

Zamyslete se, kolik námahy stojí hodina vaší práce a tu položte na druhou stranu vah oproti ceně zakoupeného zboží. Toto porovnání vám umožní lépe si představit, jestli se nákup vyplatí, zda na něj vůbec máte či jak dlouho na něj budete vydělávat.

Mezi nejčastější „zbytečnosti“ patří pravidelná kafíčka či obědy v restauracích, tuny nových knih či bezhlavé nakupování ve slevách.

Jako pomyslná poslední kapka poslouží sečtení částek za tyto nákupy. Každá položka se zdá malá, ale společně tvoří poměrně slušný základ pro váš sen. Nebo ne?

Tipy, jak snížit zbytečné náklady:

  • sepište si jídelníček na celý týden a vařte si obědy do krabiček
  • rádi si v kavárně dopřejete kvalitní kávu? Co takhle jednou zainvestovat do kvalitního kávovaru a pak si vařit kávu doma ...
  • než si koupíte novou knihu, ujistěte se, že ty doma už jsou přečtené
  • nastavte si pravidlo minimalismu: jedna nová věc za jednu prodanou
  • začněte vyrábět dárky. Např. taková vlastnoručně vyrobená záložka do knížky udělá radost nejen kamarádce

Vizualizujte si svůj sen a vytvořte si kasičku

obrazek-vysneneho-domu-1614274336

Aby se realizace snu ubírala správným směrem, je důležité si cíl vizualizovat. A je jen na vás, jak s tím naložíte. Někomu bude vyhovovat fotka vysněné destinace na nástěnce, někdo si vyplní Bucket list v Cestovatelském deníku, navrhne dům snů v knize Our Love Challenges nebo si tematický pokreslí stránky diáře. Ať už jste vizuální typ, nebo ne, základem je vidět svůj sen každý den před sebou. Uvidíte, jak velký vliv tato drobnost má. 

Pro samotné šetření si pak vytvořte kasičku nebo tzv. Savings Tracker, který plní podobnou úlohu jako porcelánové prasátko, jen jej máte na papíře a vždy přesně víte, kolik peněz vám ještě zbývá dát stranou. Kasičky i Savings Trackery mohou mít desítky podob. Pro inspiraci vám na konci článku přinášíme rovnou i jeden k vytisknutí

diy-savings-tracker-1614274335

Nezapomeňte zvýraznit, na co šetříte, jakou částku chystáte nastřádat a pro zapojení pocitu zodpovědnosti doplňte i datum, kdy by měly peníze být našetřené. Další jednoduchý trik, který vám na cestě za splněním snu výrazně pomůže.

Minimalizujte stres

Ptáte se, co má stres společného s šetřením? Hodně! Nájezdy na obchody jsou totiž často způsobené právě nahromaděným stresem či potlačovanými emocemi. Někdo sáhne po čokoládě, jiný po skleničce vína a spousta z nás po platební kartě a nákupní tašce. Pokud cítíte nutkavou touhu vyrazit do nákupního centra nebo do víru e-shopů, sepište si na papír, co všechno skutečně potřebujete a představte si pocit, jaký budete mít po nákupech

Pokud není nákupní seznam popsaný skutečně potřebnými věcmi a jedná se spíš o položky, které „by mi právě teď udělaly radost“, zkuste počkat 24 hod. Mezitím se projděte na čerstvém vzduchu, zacvičte si, uvařte si něco kvalitního k jídlu a věnujte alespoň pár hodin jen sobě. Jakmile se vyspíte, vraťte se k nápadu vyrazit na nákupy a sami poznáte, jak moc bezodkladné jsou.

Více o této problematice si přečtěte v našem dalším článku Jak vyhrát nad stresem.

Dejte si stranou to, co jste neutratili

Měli jste představu o tom, co si koupit, ale nakonec jste si nákup rozmysleli? Pak vezměte tuto částku a přidejte ji do kasičky či na účet určený pro váš sen. A pokud si to můžete dovolit, na konci každého měsíce (po zaplacení všech účtů, složenek, splátek apod.) si nechte na běžném účtu zůstatek 0 Kč. Zbytek opět přesuňte na svůj sen nebo kamkoliv, kde si budujete rezervu pro případ nouze. První den v měsíci tak začnete s čistým štítem, budete mít lepší přehled o své finanční situaci a kasička na sny se začne plnit jedna báseň.

Také už si sepisujete Bucket list, navrhujete interiér nového bytu nebo si sami sebe představujete na vysněné škole? Ať už je váš sen jakýkoliv, přesvědčte se, že pro jeho splnění děláte maximum. Obklopte se jím a začněte si odkládat klidně i malé částky. Každá uspořená koruna se počítá a dodá vám elán v tom dotáhnout tuto cestu až do zdárného cíle. Tak šťastnou cestu za sny!

PS: Na závěr ještě slíbený Savings Tracker k vytisknutí :)

savings-tracker-ke-stazeni-1614274334