Odolejte svůdnému online světu: jak na účinný „digitální detox“?

u-vodni-foto

Trávíte na internetu více než 25 hodin týdně? Jestli ano, jste silní uživatelé internetu. Nejste jediní, koho omámilo kouzlo technologií. Až 85 procent lidí z rozsáhlé studie časopisu The Times nedokáže vydržet bez telefonu ani jeden den. Mnoho z nich nejspíš trpí nomofobií neboli strachem z toho, že nebude mít telefon po ruce.

Jestliže internet (digitální zařízení) potřebujete k práci nebo ve škole, tak se samozřejmě rychle nasčítají vaše hodiny strávené online (před obrazovkou). Problémem však může být, pokud se internet stane vaším pánem, ne služebníkem a vy na něm trávíte i svůj volný čas. 

Vyvážení offline vs. online světa

Chytré hlavy neboli autoři populárně naučných knih, adiktologové, vědci a další odborníci nám toho o vyvážení offline vs. online světa prozradili hodně. Především se dozvíte,

  • zda jsou obavy z virtuálního světa přehnané,
  • jaké problémy způsobuje nadměrné trávení online
  • a jak na účinný „digitální detox“.

Jsou obavy spojené s nadměrným pobytem online přehnané?

„Ano, pokud jsou uživatelé ještě schopni kontrolovat svůj pobyt v online světě, zachovávají si zdravý odstup, používají zdravý rozum, mají jasně uspořádaný žebříček priorit a technologie berou jako pomocníka, který nám v mnoha oblastech usnadňuje život.“ říká Jiří Palyza z Národního centra bezpečnějšího internetu.

Jenže… několik znepokojujích faktů z knihy Neodolatelné naznačuje, že většina lidí má se střídmostí problém:

  • 46 % lidí tvrdí, že nemůžou žít bez svého smartphonu.
  • 80 % teenagerů kontroluje telefon minimálně jedenkrát za hodinu.
  • V roce 2008 dospělí strávili 18 minut denně na telefonu, v roce 2015 už 2 hodiny a 40 minut.
  • 70 % pracovních e-mailů je přečteno během 6 sekund od doručení. Zaměstnanci tráví čtvrtinu dne řešením e-mailů, účet kontrolují průměrně 36× za hodinu.
  • Průměrný školák ve věku 8–18 let dnes tráví třetinu života spánkem, třetinu ve škole a třetinu ponořený do nových médií.

Zpozornět bychom proto měli v okamžiku, trávíme-li až příliš dlouho času v nehmotném světě, ať už pobýváním na sociálních sítích, hraním her nebo sledováním videí. Jakmile se stanou digitální svět a jeho prostředníci středobodem našeho života, zaděláváme si na problém, který může vést až k závislosti.

Problémy spojené s nadužíváním technologií

Existuje také řada výzkumů, která s nadměrný pobýváním online spojuje problémy s pozorností, úzkost, depresi a obezitu. V extrémních případech se pak mluví o závislosti.

za-vislost-1576181826

Doktorka Irons-Holland zmiňuje také negativa související se sedavou povahou našeho nového životního stylu a sociální izolací. Především u dětí může nadměrné trávení u digitálních zařízení negativně ovlivňovat růst a vývoj. Adiktoložka Vendula Brtníková zdůrazňuje důležitost zdravých návyků rodičů, kteří jsou vzorem chování pro své děti.

Jiná studie zase hovoří o toxickém chování* na sociálních sítích a jak negativně ovlivňují vztahy. Chovají se tak hlavně lidé, kteří se bojí vytváření blízkých vztahů, mají nízkou míru sebeúcty a často také prožívají nadměrný stres.

Co je myšleno toxickým chováním? Extrémní sdílení osobních informací, vytváření falešného obrazu o sobě samých, srovnávání se s ostatními a nadměrné trávení času online.

Jiří Palyza však považuje za největší problém:

  • neschopnost kritického myšlení,
  • podléhání manipulacím,
  • odtržení od reálného světa,
  • ovlivnitelnost davem a snadné podléhání trendům,
  • stádovité chování,
  • zkratkovité chování a rozhodování,
  • ignorance digitální stopy,
  • a v neposlední řadě zmiňovaný vznik závislostí.

fake-news-1576181526

I ve vztazích, podle Palyzy, příliš online komunikace škodí. Můžete být manipulováni a podvedeni. Nikdy nenavážete dostatečně hluboké vztahy bez osobního kontaktu a společných zážitků. Často dochází kvůli zkratkovitosti komunikace a absenci neverbální komunikace a empatie k nedorozumění, či dokonce nenávistnému chování. Nepozorností také může dojít ke zneužití osobních údajů.

Jak se říká „všeho s rozumem“ a to platí pro digitální svět dvojnásob. Nadužívání totiž, především u lidí se sklony k závislostnímu chování, zadělává na mnohem závažnější problém.

Kam až to může zajít?

„Závislost léčí odcizení, osamělost a bolest.“

Vítejte ve světě behaviorálních závislostí. V takovou chvíli vás totiž e-maily, lajky na Instagramu a facebookové statusy ovlivňují víc, než si uvědomujete a trávíte hodiny u televizních seriálů a videí na YouTube. 

Mileniálové tráví před obrazovkami tolik času, že pak mají problém s komunikací s opravdovými, živými lidmi. Umí se ještě seznamovat jinak než pomocí Tinderu?

Proč vás nástroje moderní technologie tolik svádí? Podle Adama Altera, autora knihy Neodolatelné, je to z obdobného důvodu, proč třeba američtí vojáci ve Vietnamu ujížděli na heroinu a po návratu domů neměli problém přestat. Jakákoli droga vám dává to, co nám v životě chybí – lásku, pozornost, sebehodnotu, zábavu, za sociální ujištění… Že by behaviorální závislost vysvětlovala, proč je kvůli tlaku na jedináčky v Číně (a s ním spojeným odcizením) největší procento teenagerů závislých na internetu?

„Mozek člověka závislého na internetu vypadá jako mozek narkomana nebo alkoholika,“ říká doktorka Irons-Holland. Jak se ale taková závislost na internetu projevuje?

Podle Jiřího Palyzy má tyto příznaky (mnoho z nich vás jistě nepřekvapí):

  • nutkavé chování,
  • neschopnost udržet pozornost,
  • neschopnost se soustředit na jeden problém,
  • nervozitu a neustálé těkání,
  • hysterii v případech, kdy hrozí pobyt bez možnosti být online,
  • poruchy spánku,
  • či nutkavá potřeba neustále sahat po zařízení a kontrolovat stav.

izolace-1576181791

V takové fázi už pomůže jen odborník, v tomto případě psychiatr. Mnohdy si ale i v raných fázích závislosti stačí účinný digitální detox. Neuškodí také preventivně.

Jak se v dnešní době „odpojit“?

I když se může zdát nemožné se v dnešní době „odpojit“, měli bychom vyvažovat čas „před obrazovkou“ a aktivním pobýváním offline. Svodů digitálního světa existuje hodně, jak jim účinně odolávat?

Zdravý životní styl

Nejprve se zamyslete nad svým životním stylem a zapojte do svých každodenních aktivit pohyb. Doktorka Irons-Holland radí sportovat, nebo alespoň chodit na procházky. Je to offline aktivita, která zároveň blahodárně působí na zdraví a dlouhověkost a těžko při ní stihnete odepisovat na e-maily.

kamara-dky-na-procha-zce-1576181810

Máte-li ratolesti, jděte jim příkladem. Jezděte na výlety, pořádejte společně akce a aktivity jako je čtení, hraní deskových her a nakonec si společně zahrajte počítačovou hru. Důležité je totiž, aby byla technologie braná jako součást života a ne jako jeho středobod.

Offline aktivity

Orianna Fielding, ve své knize Digitální detox, radí několik jednoduchých každodenních hacků, kterým přineseme do svého života více offline aktivit.

  • Naučte se aktivně vnímat přítomnost pomocí meditace či dechových cvičení. Zkrátka trocha jógy neuškodí nikomu.
  • Nepovažujte za zbytečné věnovat čas každodenním aktivitám, kterými jsou například ranní káva. Místo takeaway ve Starbucksu se projděte do vzdálenější kavárny, spřátelte se s místním baristou a vychutnejte si svou kávu v hrníčku.
  • Kreativní tvoření zaměstná vaše ruce i mysl, ať už je to skládání Origami, malování, pletení, šití, vyrábění šperků.

Tip: Zahrajte si v kavárně deskovky! Ruce budou držet namísto telefonu kostku a vaše mysl zase bude vymýšlet způsoby, jak nejlépe vyhrát.

deskovky-1576181519

Více offline aktivit všedních i pro víkendové dny najdete v našich zážitkových knihách a také v sekci Co s volným časem.

Digitální detox

Digitální detox je přirozenou protiváhou k všudypřítomnému virtuálnímu světu. Je to návrat k přirozenému životu.

Jestliže vám stačí se jen na chvíli úplně „odpojit“, můžete si dát den offline. Podle Jiřího Palyzy mají však obdobný jojo efekt jako krátkodobé diety.

V Mementeře jsme věnovali celý měsíc březen snaze být méně online. Vyzkoušejte to s námi. Měsíc už je mnohem delší doba na vytvoření pozitivních návyků.

Hledáte-li dlouhodobý efektivní digitální detox a víte, že vám zmíněné rady nepomohou, inspirujte se podrobným plánem Orianny Fielding v knize Digitální detox.

„I Steve Jobs nedovolil svým dětem iPad, protože si uvědomoval, že je přístroj stvořený tak, abyste ho nechtěli dát z ruky. Takové závislosti je nechtěl vystavovat.“

Zaujalo vás téma svůdnosti online světa a jeho vyvažování a chcete se o něm dozvědět víc? Doporučujeme přečíst zmiňované knihy Digitální detox a Neodolatelné. Kromě toho pro vás může být obdobně poučné nahlédnout do budoucnosti, která patří virtuální realitě, ve filmu Steva Spielberga Ready, Player One: Hra začíná.

Jak říká tvůrce virtuální reality OASIS ve zmiňovaném filmu „jediná věc, která je skutečně reálná, je realita“. Nenechte se omámit plíživou a nepostřehnutelnou svůdnost digitálního světa. Vždy se najde mnoho každodenních i nevšedních aktivit, kterými volání sirén uniknete. Vyhledávejte je a nebojte se být #offline. Hodně štěstí!

P.S. Digitální detox může být pro mnohé z vás těžké vydržet. Proto v našem článku naleznete tipy na to, jak si tento návyk udržet.