Velikonoce trochu jinak? Proč ne!

image-from-ios-6

Velikonoce, radostné svátky jara a znovuzrození přímo vybízí k venkovním aktivitám. Ne vždy je to ale možné. Co s tím? Vyplatí se mít záložní plán. A my ho máme. Je zaměřený na kreativní a tak trochu kutilskou činnost. Pojďme na to.

Nejdřív úklid, pak zábava

Bez práce nejsou mazance, to ví každý. Proto se do jarního úklidu pusťme rovnou. My víme, že se vám nechce, ale nezoufejte. Udělejte si z úklidu příjemnou aktivitu, při které se mimochodem i slušně rozhýbete a vyplavíte endorfíny. Nalaďte oblíbené rádio nebo svižný playlist, nalijte si osvěžující nápoj a s chutí do boje. Tanec povolen, zpěv povinen, tempo libovolné.

image-from-ios-5-1586430539

Na jaře to bereme pěkně z gruntu. Okna, dveře, veškeré povrchy a nezapomínáme ani na místa očím skrytá. Pod gaučem, za gaučem, vedle lednice (tu mimochodem odmrazíme a vymyjeme octem) a veškerá zákoutí. Ložnice vám poděkuje za čisté povlečení a koupelna zase za vyčištění odpadů a pračky. Nezapomeňte protřídit šatní skříně a špajz. V obojím určitě najdete spoustu pokladů.

A nás by zajímalo, jak se po generálním úklidu cítíte. Jako znovuzrození? To se k Velikonocům celkem hodí, nemyslíte?

Vzhůru pro suroviny

Vyrážíme ven! Touto dobou už by mělo kvést první jarní kvítí hýřící všemi barvami. Vydejte se proto do okolního lesa, parku nebo na louku a doneste si domů kapku slunce v podobě zlatého deště. Nezapomeňte si cestou nasbírat i hrst kopřiv a trávy. Obojí se vám bude ještě hodit.

Pokud cestou potkáte vrbu, svěřte se jí se vším, co vás trápí, ale i těší, a pak si šetrně uřízněte alespoň 10 proutků na poctivou domácí velikonoční pomlázku. Barevné pentle nebo krepový papír doma určitě také najdete. Uvidíte, že touto aktivitou zabavíte celou rodinu.

Vaření a pečení plné hojnosti

K Velikonocům neodmyslitelně patří mazanec, beránek a nádivka. A teď se ukáže, kdo podváděl. Pokud jste si totiž donesli domů ty kopřivy z minulého odstavce, můžete si s námi upéct nejlepší velikonoční nádivku. A doma budete za hvězdu. 

image-from-ios-4-1586430537

Mezi méně časté pak patří pečení velikonočních perníčků nebo sušenek a jejich zdobení bílkovou polevou. Je to sice trochu náročnější, ale výsledek je chuťově výborný a při troše štěstí i vzhledově efektní. Že nemáte velikonoční vykrajovátka? Nevadí. Stačí si je vystřihnout z tvrdého papíru a těsto podle nich oříznout.

Zabavte ruce i děti

Potřebujete zaměstnat hlavu i ruce nebo hledáte kreativní aktivitu pro celou rodinu? Prohledejte internety a dětské nebo kutilské časopisy, jestli v nich nenajdete šablony na velikonoční tvoření. Tady si pak můžete rovnou zkusit nakreslit ten nejkrásnější věnec.

popy-dsc04675-1586431193

Papírové stojánky na vajíčka v podobě slepiček a zajíčků, vystřihovánky do oken s jarními motivy nebo pletení věnců. Je jen na vás, do čeho se pustíte. Avšak ruční práce společně s dotekem přírodních surovin dokáží s lidskou psychikou zázraky

Inspiraci můžete využít i na výrobu velikonočních přáníček pro vaše nejbližší. Vystřihujte, lepte, kreslete nebo se naučte malovat akvarelem. Jarní období má překypovat energií a barvami. Tak na to nezapomeňte a vdechněte papíru radost ze života. Přáníčka pak vhoďte do schránky nebo za dveře. Milé překvapení pro sousedy nebo babičku s dědečkem je na světě :)

Na měkko, nebo na tvrdo? Barevně!

Kraslice, neodmyslitelný symbol Velikonoc, nesmí chybět ani letos. Nejen, že jsou krásné, ale ještě se při jejich zdobení pobavíte. Zapojte všechny členy rodiny. A tentokrát žádná profi barviva z obchodu. Barvěte a zdobte tím, co najdete doma. Slupky od cibule, kurkuma, červené zelí nebo řepa, špenát, káva, černý čaj a již zmíněná tráva nasbíraná během procházky. 

Fajnšmekři si rozpustí voskovky a vajíčka jimi dozdobí k dokonalosti. Parádního mramorového efektu pak docílíte přidáním několika kapek barevného laku na nehty do pěny na holení. Vajíčko v obarvené pěně namočte, nechte zaschnout a následně ho jemně otřete suchým hadříkem.  

image-from-ios-3-1586430528

Nabarvená vajíčka poschovávejte v bytě nebo na zahradě. Domácí bojovky (nejen) děti slušně zabaví. Pro zpestření přidejte pár úkolů, které bude muset hledající splnit, aby se dostal k cíli a třeba i k dalším dárečkům. 

Věříme, že jsme vás alespoň trochu inspirovali k tomu, jak prožít svátky víc v poklidu, avšak o nic méně zábavně a kreativně. Nezapomeňte si všechny zážitky zaznamenat! 

Sdílejte s námi fotky vašich velikonočních výtvorů. Označte je hashtagem #mementerra, ať se můžeme pokochat. Jarní nálady a inspirace přece nikdy není dost :)