Test fotorůžků aneb jak nejlépe přilepit fotky?

dsc09016

Mementerra knihy a fotoalba mají jedno společné. Fotky. Jenže aby život nebyl tak jednoduchý, fotek existuje celá řada. Od různých velikostí až po polaroidové fotky. Zkrátka a dobře požadavků na naše knihy a potažmo i na alba na fotky je mnoho.

I proto jsme u našich knih vzpomínek a zážitků zvolili prázdné stránky, kam můžete vlepovat fotografie podle svého uvážení. Jenže jak přilepit fotky na stránky co nejrychleji?

popy-dsc09060-1576532695

Nakoupili jsme všechny možné i nemožné fotorůžky, podlepky, lepidla a otestovali jsme je pro vás. Navíc jsme přišli i na originální způsob lepení fotek, tak ho nezapomeňte omrknout.

Test lepítek na fotky

Pro nás je při lepení fotek nejdůležitější rychlost a cena. Jelikož jsou cenově všechny varianty srovnatelné a přijatelné, zvítězil u nás čas neboli jak dlouho trvá a jak je složité fotky nalepit.

Zohlednili jsme ale také speciální požadavky. Pokud třeba máte polaroidové fotky nebo chcete fotky často přemisťovat, i na vás jsme při výběru mysleli.

Vyberte si svého šampiona, my ho už máme.

Fotorůžky

popy-dsc09024-1576532692

Když se řekne fotoalbum, tak se vám určitě mimo jiné vybaví typické šustění stránek a vůně babiččina alba polepeného fotkami ve fotorůžcích. Právě nostalgie a radost z věcí známých či plných vzpomínek nás stále láká k využívání fotorůžků. Také dobře drží a udrží i polaroidové fotografie.

Rychlost a manipulace: pomalé a náročné (čas nalepení jedné fotky: 1:40 minut)

Fotorůžky jsou na manipulaci asi nejhorší volbou. Nelze je jen tak přilepit a fotku do nich vložit. Musíte je nalepit přesně, aby vám fotka neodstávala nebo nevypadávala. Zároveň se do nich fotka i poměrně komplikovaně zasouvá. Jakmile je nalepíte, je obtížné je najít. Jsou malá, průhledná nebo bílá, takže na bílém podkladě jednoduše splývají.

Cena: 50 – 210 Kč (záleží na počtu a značce)

Cena se liší podle kvality fotorůžků. Pokud bychom se rozhodovali mezi jednotlivými růžky, tak u nás vítězí značka Henzo, která nabízí možnost opakovaného lepení. To využije snad každý, především při nepovedených pokusech.

Speciální požadavky:

Hodí se: pro polaroidové fotky, pro vytvoření retro vzhledu a vyvolání nostalgie.

Nevhodné na: akce kvůli náročnosti na manipulaci.

Fotopodlepky

popy-dsc09026-1576532693

Tak se správně říká oboustranným lepicím štítkům, které koupíte už nastříhané. Fotopodlepky lepíte na rohy fotografií z rubové strany, takže jsou prakticky neviditelné. Velmi dobře drží, avšak polaroidové fotografie se mohou při přílišném namáhání odlepovat. Proto jsou spíše vhodné pro klasické fotografie. Také po nich zůstává odpad, takže se nehodí na akce typu svatby, oslavy narozenin a rozlučky se svobodou.

Rychlost a manipulace: poměrně rychlé a náročné (čas nalepení jedné fotky: 1:00 minut)

Podlepky sice celkem rychle nalepíte v porovnání s růžky, na druhou stranu manipulace s nimi také není nejšikovnější. Musíte je každý zvlášť odlepit a přilepit na fotku, poté sejmout ochranný papírek a při lepení dávat pozor na umístění a zarovnání.

Cena: 50 – 210 Kč (záleží na počtu a značce)

Naším favoritem se nakonec staly speciální lepicí body pro lepení fotek, díky kterým eliminujete odpad na jednu fotku, drží na nich i polaroidové fotky a jsou vyrobeny na bázi gelového lepidla, které snadno sloupnete bez poničení stránky.

Speciální požadavky:

Nevhodné na akce kvůli nepořádku a pro polaroidové fotky (výjimkou jsou výše uvedené speciální lepicí body pro lepení fotek).

Páska

popy-dsc09034-1576532694

Dalším praktickým pomocníkem, který nás baví, je strojek s podlepkovou páskou. Podobá se bělícím páskám a stejně se s ním i manipuluje, akorát místo bílého proužku aplikujete na papír lepidlo. Vybrat si můžete z několika typů lepicích dílků podle velikosti. Nikde jsme nedokázali dohledat, jaký je mezi nimi rozdíl, takže se rozhodujte podle vzorku, který se vám bude zdát praktičtější.

Rychlost a manipulace: super rychlé a jednoduché (čas nalepení jedné fotky: 0:13 minut)

V rychlosti a manipulaci zvítězila tato páska s lepicími dílky. Aplikujete ji několika rychlými pohyby přímo na fotku a je to. Zároveň nezůstává žádný odpad. Vyzkoušeli jsme pásku značky Henzo, i když na výběr jsme měli i tečkovaný vzor konkurenční značky. Ten má podle zkušeností zákazníků tendenci se velmi rychle odlepovat.

Cena: 160 Kč

Páska je o trochu dražší než štítky. Nevýhodou je, že při aplikaci použijete víc pásky, proto se vám ve finále prodraží. Nenašli jsme také možnost doplnění, takže si po spotřebování musíte koupit nové zařízení.

Speciální požadavky:

Hodí se: na akce, protože se rychle a snadno aplikuje a je bez odpadu.

Nevhodné: pro milovníky přírody a odpůrce zbytečného odpadu, protože neexistuje možnost doplnění.

Lepidlo

popy-dsc09043-1576532694

Trochu bizarní se nám zdálo kupovat fotolepidlo, když lze použít normální lepidlo. Speciální lepidlo na fotografie by ale mělo déle vydržet a chemicky by nemělo reagovat s fotkami.

Existují dva typy lepidel – PVP tyčinkové lepidlo a gelové lepidlo. Gelové lepidlo funguje na stejném principu jako speciální lepicí body na lepení fotek. Takže by mělo být snadno odstranitelné, pokud se rozhodnete fotky přelepovat.

Rychlost a manipulace: pomalé a jednoduché (čas nalepení jedné fotky: 0:35 minut + 5–10 minut schnutí)

V rychlosti a manipulaci se lepidlo podobá strojku s podlepkovou páskou. Opět se nám líbí, že nezůstává zbytečný odpad. Bohužel však musíte čekat, než lepidlo zaschne, takže lepení fotek na více stran najednou se vám protáhne.

Cena: 45 – 80 Kč (závisí na velikosti a značce)

Lepidlo patří k nejlevnější možnosti, i když v porovnání s klasickým lepidlem je samozřejmě dražší. Tentokrát jsme vyzkoušeli fotolepidlo značky Linex, které by nemělo zvlnit povrch. Konkurenční fotolepidlo Henzo jako vždy slibuje ochranu fotek proti reakci s lepidlem tzv. archivační kvalitu.

Speciální požadavky:

Nevhodné: na lepení velkého množství fotek a na akce kvůli prodlevám v zasychání.

Washi tape

popy-dsc09054-1576532695

Naprosto originálně, rychle a krásně přilepíte fotky pomocí washi pásek. Od vlastních barevných fotorůžků až po fotorámečky, washi tape umí víc, než si dovedete představit. A u fotek nekončíme. Tento univerzální pomocník pro naše knihy i fotoalba potěší každou kreativní duši.

Rychlost a manipulace: poměrně rychlé a přiměřeně obtížné (čas nalepení jedné fotky: různý)

Záleží jen na vaší kreativitě a preferenci, jak fotku přilepíte. Čas a vložené úsilí jsou úměrný složitosti. Věřte, že lepení fotek pomocí washi tape je jednodušší, než se zdá.

Cena: 129 Kč

Speciální požadavky:

Hodí se pro Mementerra knihy, pro zdobení polaroidových fotek a další tvůrčí činnosti. Milovníky praktických věcí potěší milion způsobů, jak je využít.

Nevhodné: na některé akce kvůli požadavku na kreativní povahu a zručnější ruce. Může ale sloužit také jako zábavná část programu.

Vítězové testu

dsc09028-1576532692

Je těžké určit absolutního vítěze, protože každý má jiné požadavky. Nám se však pro vyplňování Mementerra knih nejvíce osvědčily tyto možnosti:

  • 500 teček pro lepení fotek od Mementerra, protože aplikace je super rychlá, lze je odloupnout bez poničení stránek a udrží i polaroidové fotky.
  • Strojek s podlepkovou páskou od Henzo, protože aplikace je opět co by dup, nadmíru snadná a bez odpadu.
  • Washi pásky, protože nás baví možnost dalšího využití a zamilovali jsme se do neuvěřitelného množství způsobů, jak fotky do knihy připevnit.

Co říkáte na způsoby, jak nejlépe přilepit fotky? Znali jste je všechny? Který by vám osobně vyhovoval nejvíce? Klidně nám odepište na tento e-mail.

P.S. Pokud nevlastníte žádné fotorůžky, ale zato washi pásky, načerpejte inspiraci v dalším díle kreativního tvoření na téma "10 kouzel s washi páskami".