Na výlet s pejskem? Zde je 5 dog-friendly procházek

u-vodni

Na výlet? Jedině všichni! Hledáte tipy na dog-friendly procházky či inspiraci kam na výlet s pejskem pro váš Deník mého psa? Omrkněte 5 výletních míst, na kterých žádný člen rodiny nezůstane pozadu, ani ten čtyřnohý.

Přáli byste si na svých výletech s pejsky:

  • Bez problému dorazit do cíle?
  • Navštívit krásná místa?
  • Zažít něco netradičního?

Jestli jste odpověděli třikrát „Ano“, podívejte se na 5 tipů na výlet s pejskem i s praktickými informacemi.

Až na Karlštejn (11 km)

karls-tejn-megapixel-1576935056

Zdroj: Megapixel

Náročnost: Nízká

Autem: Parkoviště u bývalého lomu Velká Amerika

Dopravou: Autobusová zastávka Mořina

Spojit přírodní krásy s historií se vám podaří, pokud se vydáte od oblíbeného lomu Velká Amerika až na Karlštejn. Cestou na druhý nejnavštěvovanější český hrad se vám naskytne také výhled na bývalé lomy Malou Ameriku a Mexiko. 

Po „žluté“ nakonec dorazíte až ke slavnému Karlovu kameni neboli Karlštejnu. Do hradu bohužel mohou nahlédnout jen ti z vás, kteří svého pejska udržíte. Na prohlídku smí totiž pes jen v náručí nebo v tašce. Jinak na vás musí počkat venku nebo si společně projdete pouze vnější areál hradu. Okruh zpět k autu nebo k autobusu, který odjíždí z Mořiny, vám zpestří procházka údolím Budňanského potoka.

Do Babiččina údolí (14 km)

babic-c-ino-u-doli-c-eskoskalicko-1576935054

Zdroj: Českoskalicko

Náročnost: Střední

Autem: Náměstí v České Skalici, parkoviště zámku Ratibořice, u obce Zlíč

Dopravou: Vlaková zastávka Česká Skalice

Dětství #offline si připomenete na výletě do Babiččina údolí, rodného kraje Boženy Němcové nezapomenutelně vykresleného ve slavném díle Babička. Poznáte Staré Bělidlo, Ratibořický zámek nebo Viktorčin vodopád? Žádný strach, naučná stezka vás provede všemi významnými místy z knihy.

Co by měl očekávat od výletu váš psí parťák? Většinu času může pobíhat na volno až na okolí zámku. Těšit se také může na setkání s mnoha psími kamarády, protože Babiččino údolí patří k oblíbeným výletním místům. 

Na Čertovy hlavy (1,5 km)

c-ertovy-hlavy-frypatu-v-blog-1576935055

Zdroj: Frypatův blog

Náročnost: Střední

Autem: Parkování v Želízech

Dopravou: Autobusová zastávka Želízy

Pokud máte energického psa, při procházce na Čertovy hlavy se dostatečně vyřádí. Skalní reliéfy vysoké 9 metrů se nachází na vrcholu kopce. Najdete je v obci Želízy na Mělnicku, kde je vytesal romantický sochař Václav Levý. Čertovy hlavy jsou volně přístupné po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízích.

Jedná se o poměrně krátký výlet, který můžete prodloužit procházkou po okolí, a tak doporučujeme ještě navštívit malebný Mělník. Zde můžete obdivovat krásný zámek nad soutokem Labe a Vltavy. Zajděte si také na vynikající kávu do Kafe Mělník.

Podél Svatojánských proudů (9 km)

vyhli-dka-ma-j-luka-s-vesely-1576935058

Autor: Lukáš Veselý

Náročnost: Nízká

Autem: Parkování ve Štěchovicích

Dopravou: Autobusová zastávka Štěchovice

Naučná stezka podél Svatojánských proudů vás v tuto roční dobu jistě nadchne svou barevností. Půjdete totiž po trase, která se vine vysoko nad údolím řeky Vltavy v úseku bývalých Svatojánských proudů, nyní zatopených Štěchovickou přehradou. Svatojánské proudy bývaly noční můrou nákladních lodí a vorařů kvůli četným peřejím a balvanům. Trampskou atmosféru na vás dýchnou dřevěné chaty a roubenky, které lemují celou trasu. 

V některých úsecích mějte psa raději na vodítku, protože svahy jsou strmé, cesta úzká a někdy se zde setkáte i mnoha dalšími psími výletníky. V letní sezóně (28. dubna až 9. září) se můžete zpět svézt výletním parníkem z Nových Třebenic do Štěchovic, jinak využijte po cestě zpět autobus. Parník jezdí ve 14:30 hodin o víkendech a státních svátcích, do 31. května jezdí pouze v sobotu.

Údolím Bílého Labe (12 km)

krkonos-e-petr-pazour-1576935057

Autor: Petr Pazour

Náročnost: Nízká, Střední, Vysoká

Autem: Parkování ve Špindlerově Mlýně

Dopravou: Autobusová zastávka Špindlerův Mlýn

Krkonošský národní park patří ke klenotům českých hor. Ne nadarmo se Špindlerovu mlýnu přezdívá „český Aspen“. Horský vzduch a netknutá příroda národního parku se stane balzámem na duši pro vás i vašeho psího kamaráda.

Na své si přijdou milovníci lehkých i náročných procházek, z těch jednodušších jsme vybrali okružní trasu údolím Bílého Labe. Tato stezka patří k oblíbeným pejskařským procházkách kvůli přiměřené délce, krásnému prostředí a nenáročnému terénu. Pozor, na české straně KRNAPu můžete mít pejska na volno, pokud je na dohled a pod povely pána. Zato v Polsku platí striktnější pravidla, psi zde musí být na vodítku i s košíkem.

 

„Nikdo z Vás nevidí milé Ratibořice tak krásnými jako já. Vy vidíte v nich jen prostou skutečnost, mně zůstaly rájem!“
Božena Němcová

 

Snad na výlet s pejskem budete vzpomínat se stejnou láskou, s jakou si Božena Němcová pamatovala Ratibořice. Jaké dog-friendly procházky jsou vašemu srdci nejbližší? 

P.S. Svůj výlet s vaším čtyřnohým mazlíčkem nezapomeňte zapsat do Deníku mého psa - více informací se o něm dočtete na našem blogu.

Krásné vzpomínky na výletění s pejskem vám přeje