Co je hygge a jak na něj? 5 DIY projektů pro útulnější domov

koc-ka-c-te-knihu

V posledních několika letech (zejména v zimních měsících) jste určitě narazili na pojem hygge. Jedná se o životní styl Dánů, kteří jsou mimo jiné nejšťastnějšími lidmi na světě. Hygge je jejich klíčem ke spokojenému životu v nevlídném prostředí. Zajímá vás také, co je hygge a jak z něj nejen pomocí DIY projektů udělat součástí vašeho života?

Co je hygge?

Pokud jste někdy doma četli knihu za deštivé dne nebo si vychutnávali šálek horkého kakaa při pohledu na zasněžené město, nevědomky ovládáte umění vytvoření intimity neboli hygge. Teplé světlo svíčky je hygge. Sledování filmu zachumlaní do deky, to je také hygge. Nic se ale nevyrovná posezení s přáteli a rodinou a klábosení o životě.

hygge-chvilka-1576178785

Vaše problémy však nevyřeší pouze nákup svíček a Granko. Mnohem důležitější je totiž samotné prožívání okamžiku. Vychutnání si krásy obyčejných činností. Měli byste se cítit pohodlně a spokojeně a neodepřít si kus sladkého koláče, pokud na něj máte zrovna chuť.

Pokud jste se už setkali se pojmem mindfulness neboli uvědomění a přítomnost v okamžiku, jistě vám připadá podobné principům hygge. Jenže jde o mnohem víc. Pojí se často i s dalšími pocity, jakými jsou uklidnění, štěstí, spokojenost, pocit bezpečí, známosti a jistoty.

hygge-proste-s-t-astny-zpu-sob-z-ivota-1576178786

Meik Wiking, autor knihy Hygge: Prostě šťastný způsob života, dánský recept na štěstí spojuje s dalšími hodnotami, kterými jsou:

  • Pohodlí Pocit, který vyvolá teplo praskajícího ohně, měkké vlněné svetry, voňavé svařené víno za chladných, mrazivých večerů.
  • Společnost. Hygge se znásobí, pokud ho prožíváte se skupinou přátel.
  • Relaxace. Nespočívá pouze v polehávání na gauči. Třeba chůze lesem, zejména se skupinou přátel, může být velmi hygge, pokud se jedná o klidnou procházku.
  • Spojení s přírodou. Pravé hygge se neobjede bez pobytu venku – vychutnávání si památek, zvuků a vůně přírody (bouřky, zpěvu ptáků a kvetoucích stromů).
  • Jednoduchost. Každodenní činnosti mohou navozovat pocit hygge. Ranní káva, vyhlížení z okna či mazlení se s kočkou nebo pejskem.

Dánům hygge pomáhá přežít nudu, chlad a temnotu. Původně norský výraz pro spokojenost si přivlastnili natolik, že je součástí jejich národní identity. Před několika lety objevil a zamiloval si hygge jako cestu ke spokojenému životu i zbytek světa.

404205-pctx88-138-1576178821

Okouzlila vás útulnost a radost z maličkostí? Nandejte si pár hyggebukser (pohodlných tepláků) a ve svém hyggekrog (útulném čtecím koutku) se ponořte do knihy. Nebo se s námi pusťte do realizace hygge DIY projektů pro zútulnění vašeho domova. A nezapomeňte, že nejlepší hygge zažijete se svými blízkými!

5 DIY projektů pro zútulnění domova

Dvojnásobnou dávku hygge zažijete při realizaci DIY projektu s BFF. Tuto aktivitu najdete v knize Best Friends Forever, která je jako stvořená pro vaše hygge chvíle s nejlepší(m) kamarádkou(em). Udělejte první krok k navození intimity ve vašem domově i životě.

Sklenice plná hvězd

sklenice-plna-hve-zd-1576178786

Je škoda uklízet vánoční světýlka tak brzy. Vezměte prázdnou sklenici od marmelády nebo okurek a ledabyle do ní světýlka vložte. V několika vteřinách máte lampičku, která vám bude připadat jako kousek hvězdného nebe. Zaručeně rozehřeje víc než kakajíčko.

Hrneček s poselstvím

vlastni-hrnec-ek-1576178869

Zdroj: homeisd.com

Líbil by se vám vlastní hrneček, který by ráno vtipně okomentoval váš protáhlý obličej? Popadněte obyčejný nepotištěný hrnek za pár korun a fixu na porcelán a napište si na něj odpověď, která vás pobaví. Hrnek předtím nezapomeňte odmastit a barvu následně zafixovat.

Tip: Pokud byste chtěli text napsat populárním handletteringem, stáhněte si naši příručku Jak na scrapbooking, ve které si „krasopísmo“ natrénujete snadno a rychle.

Kresba bavlnkami

obra-zek-z-bavlnky-1576178869

Zdroj: diyhomedecorations.club

Nemusíte být domácí kutil, abyste vyrobili tuto dekoraci. Stačí vám jakákoli dřevěná deska (klidně prkýnko na krájení), hrst hřebíků, kladivo a bavlnka. Na dřevěnou desku nakreslete obrázek či napište text a linku pak olemujete hřebíky. Nakonec na ně napleťte bavlnku.

Tip: Vyzkoušejte zkombinovat více barev, vznikne tak jedinečný obrazec.

Potisknutý polštář

kartoffel-stempel-skandinavische-weihnachtsdeko-410x390-1576178868

Zdroj: freshideen.com

Nejen nový povlak dodá vašim polštářům špetku útulnosti navíc. Potřebujete pouze bramboru, nůž a barvu na textil. Z brambory vytvořte razítko (určitě už jste takové někdy vyřezávali) a natiskněte na polštář nový vzor. Srdíčka, stromečky, hvězdičky… možností máte spoustu!

Malý kus přírody

kve-tinova-dekorace-1576178868

Zdroj: westcoastgardens.ca

Květiny vnesou k vám domů trochu přírody. Vytvořte dekorace z rostlin, kamínků, písku a dalších přírodních materiálů. Jděte na jejich lov do lesa nebo Ikey. Pokud vám hyne pod rukama jedna kytka za druhou, nestyďte se použít umělé. Udělají větší radost než uhynulá rostlinka.

 

Jak se vám líbí myšlenka hygge? Připadá vám jako dobrý způsob, jak přežít zimu a nevlídné počasí? Pokud se pustíte do některého z našich jednoduchých hygge DIY projektů, nezapomeňte se pochlubit výsledkem i radami v naší facebookové skupině.

Jestli vám nestačily tyto hygge DIY projekty a hledáte více inspirace, nezoufejte. Za nevlídného počasí se toho dá dělat mnohem více. A co přesně? Koukněte na náš blog.

Mnoho hygge zážitků nejen v nevlídném počasí vám přeje