Dobrá nálada: Jak na ni a jak si ji udržet

jak-si-udrz-et-dobrou-na-ladu (1)

Složitější životní situace nebo zdraví nám ne vždy dovolí se bezmezně radovat a s lehkostí udržovat elán. Je však důležité si uvědomit, že svoji náladu můžeme (pokud nejde o dlouhodobý psychický problém) do jisté míry pozitivně ovlivnit. Jak na to? Přečtěte si následující tipy, jak si navodit a udržet dobrou náladu i ve chvílích, kdy to zkrátka není úplně ono.

Zorganizujte se a ukliďte si

Nepořádek v hlavě i doma? Chaos rozhodně vnitřní pohodě neprospívá, takže pokud cítíte tenzi, stres nebo zkrátka jen nevíte, na co se soustředit dřív, dejte sbohem punkovým návykům a začněte se systematičností. Ukliďte si na pracovním stole, v pokojíčku případně vezměte rovnou celý byt. K nadlidským uklízecím výkonům vás pozitivně vyprovokuje např. pořad Get Organized with The Home Edit na Netflixu

To, co umí úklid s naší psychikou, je až zázračné. Podvědomě si totiž poklidíte i v hlavě a dýchat v čisté místnosti je najednou daleko snazší. O uspokojivém pocitu z dobře odvedené práce a fyzické aktivity ani nemluvě.

Ráno dělá den

Pokud vás špatná nálada provází už dlouho, zkuste pozměnit své ranní rituály. Začněte pozitivně. Krátkým protažením, rychlým tanečkem na milovanou písničku nebo procházkou v době, kdy ostatní teprve vstávají. Klid, čerstvý vzduch a probouzející se příroda jsou balzámem pro duši.

img_9367-1615466659

Z těchto drobných rituálů postupem času učiňte návyk a pozorujte změny na náladě. Za nějaký čas můžete zapracovat i na večerních rutinách, které by se měly zaměřovat spíše na zklidnění a na uvědomění si toho, co jste během dne dokázali a co vám udělalo největší radost.

Dopřejte si kvalitu

Smutek, slabost ... ať už vás trápí cokoliv, rozhodně vás to neposiluje. Proto je třeba dodat si energii něčím kvalitním. Zapátrejte v lednici nebo se rovnou vydejte na nákup. Ale pozor - hledejte jen takové potraviny, které vám v boji skutečně pomohou. 

Listový salát, čerstvá zelenina, ovoce, ořechy, ryby nebo suroviny na pořádný vývar? Existuje celá řada tělu a psychice prospěšných potravin, tak se na ně zaměřte a pomozte si k dobré náladě pečlivě vybranými pokrmy. Tělo vám to vrátí mnohonásobně (a to nejen dobrou náladou). 

img_7353-1615466681

V době, kdy vám není úplně do zpěvu, si též ohlídejte pitný režim a jeho složení. Neperlivá voda, sypaný čaj i zeleninový fresh jsou skvělými variantami, jak se rychle a zdravě nakopnout. Naopak s kávou, alkoholem či slazenými nápoji to (nejen) v těchto chvílích raději nepřehánějte.

Smějte se z plna hrdla

Znáte víc osvobozující pocit, než když se smějete, až vám tečou slzy a bolí vás svaly, o kterých ani nevíte, že je máte? Jestli ano, dejte nám vědět. Každopádně smích léčí a je tak jedině dobře, že je nakažlivý. 

Pokud cítíte, že je kolem vás všechno špatně, pusťte si vtipné video, přečtěte si oblíbenou pasáž v knize nebo si prohlédněte fotky v telefonu. Krásné vzpomínky a možnost přijít na jiné myšlenky dokážou změnit náladu ve vteřině a zadarmo! Tak nezapomeňte: SMĚJTE SE! VŠEMU, VŠUDE A NEHLEĎTE NA HLASITOST.

Buďte vděční

Nic se nedaří? Ano, i to se stává a k životu to zkrátka patří. Jedná se však o situaci dočasnou, na to nezapomínejte. Každopádně ptáte se, co teď, dokud tohle černé období neskončí? Připomeňte si, co jste za celý život dokázali i to, koho máte kolem sebe.

vyplne-ny-dia-r-1615475634

Ať už si všechny úspěchy a radosti napíšete na lísteček vděčnosti nebo do motivačního diáře, pomůže vám to si uvědomit, kolik máte v životě štěstí, jak jste silní a že VŽDY se najde něco, na co můžete s láskou vzpomínat.

Hrajte si jako děti

Chybí vám lehkost bytí a upřímná radost ze života? V tom případě se podívejte na svět dětskýma očima a zavzpomínejte, co jste najraději dělávali právě v době svého dětství. Uvědomte si, že stále jste to vy, akorát je třeba to hravé dítě opět najít. Tančete, zpívejte, skládejte origami nebo si postavte LEGO. Oprostěte se od jakýchkoliv očekávání, jen prožívejte, bavte se a nemyslete na čas.

Zapojte sluch, hmat i čich

Při špatné náladě nebo apatii je potřeba probudit v sobě elán. Tak nezapomínejte na sílu i těchto smyslů:

Sluch

K extrémně účinnému dopingu bez vedlejších účinků patří hudba. Sáhněte tedy po oblíbeném albu nebo si uložte náš speciální playlist pro dobrou náladu

Hmat

Nepodceňujte ani pozitivní vliv hmatu - v tomto případě konkrétně objetí, masáže či pohlazení. A pokud nemáte na dosah masérský salon, domácího mazlíčka nebo hřejivou náruč někoho blízkého, přečtěte si něco málo o zátěžových přikrývkách, které jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější.

Čich

K čichu pak samozřejmě patří vůně. Obklopit se můžete nejen speciálními esenciálními oleji, ale pro zklidnění či naopak k povzbuzení využijte klidně oblíbený tělový krém, parfém nebo aromatické potraviny. Vůně mandarinek, skořice, vanilky, bazalky, ale i kávy či pečeného koláče dělá s náladou vyloženě divy.

Zastavte se a dýchejte

Ve většině nepříjemných situací pomůže klid. Tak si ho dovolte a zastavte se. Zklidněte tělo i myšlenky a jen dýchejte. Ideálně na sluníčku a čerstvém vzduchu. Mějte však v záloze i domácí hygge variantu (nejen) pro deštivé dny. 

img_1473-1615466640

V této chvíli, která patří jen vám, zavřete oči a vnímejte spíše ostatními smysly. To, jak fouká vítr, zpívají ptáci nebo voní zapálená svíčka. Klidně si nasaďte sluchátka a ponořte se do příběhu audioknihy či oblíbené hudby.

Jakmile se na vás začne sápat špatná nálada, skleslost nebo nedostatek energie, zkuste některý z výše uvedených tipů. Hlavně se nebojte o svých pocitech mluvit s nejbližšími případně se specialistou. Je naprosto normální cítit se občas pod psa. Důležité však je vědět, jak s těmito pocity pracovat a mít “plán” pro okamžiky, kdy se přihlásí o slovo.