Jak pozvednout vaše fotky z telefonu?

5-tipu-jak-pozvednout-fotky-z-telefonu-zmens-ena

Častokrát se vám stane, že u sebe nemáte foťák (ať ho máte doma, nebo žádný nevlastníte). Naštěstí telefony nabízí srovnatelnou alternativu, pokud využijete jejich potenciál naplno.

My vám poradíme jak. 

Nezapomeňte se také podívat na 6 snadných triků na pořízení hezčích fotek, které vám také pomohou při focení na telefon.

5 rad, jak pozvednout vaše fotky z telefonu

Sepsali jsme pro vás 5 více či méně známých triků, které pozvednou vaše fotky z telefonu.

1. Očistěte čočku

První, velmi jednoduchá a také ze všech nejcennější rada je očištění čočky fotoaparátu na telefonu. Podobně jako u brýlí nebo skla na autě vyčištěním docílíte ostřejších fotek. Skutečně je to tak jednoduché.

Nejlepší způsob očištění je pomocí hadříku na brýle, ale stačí jakákoli bavlněná látka.

c-isty-objektiv-1576536029

2. Nastavte mřížku

Další pomocník pro lepší fotografie je tzv. pomocná mřížka (neboli grid line). Pomáhá vám zarovnat linie a vylepšit kompozici umístěním focených objektů do třetin fotky.

foceni-horizontu-1576536034

Ne každá fotografická aplikace může pomocnou mřížku nabízet, doporučujeme projít nastavení přímo v aplikaci fotoaparátu nebo v nastavení telefonu.

U iPhonu ji aktivujete v Nastavení –> Fotoaparát –> Mřížka / Grid. Pokud máte jiný telefon, vyzkoušejte nejprve stejný postup, poté zkontrolujte možnosti nastavení aplikace fotoaparátu.

aktivace-mr-i-z-ky-1576536027

Správně nastavenou mřížku poznáte na první pohled, jsou to vodící čáry na displeji fotoaparátu. Podívejte se na záběr, u kterého díky mřížce dosáhnete rovného horizontu a zároveň také zajímavější kompozice.

umi-ste-ni-objektu-do-tr-etin-1576536043

3. Upravte formát fotografií

Liší se názory na formát fotografie, ale obecně platí, že s RAW formátem (nezmenšeným formátem) fotíte kvalitnější fotky, které pak můžete také mnohem lépe upravovat.

Fotoaparáty v telefonech mají svůj formát (iPhone má například HEFT). Poznáte to tak, že vybere nastavení formátu, které nefotí fotografie ve formátu JPEG (ztrátový formát).

forma-t-fotek-1576536034

4. Používejte vychytávky při ostření

Při focení se vám vždy zobrazí ostřící čtvereček, kterým telefon automaticky vyhledává zamýšlené ostré body.

Ale…

  1. Ne vždy se ale trefí na vámi vybrané místo. Klepnutím snadno upravíte toto nastavení.
  2. Jindy zase foťák automaticky nesprávně vyhodnotí světelné podmínky (tzv. expozici).

V některých případech se proto vyplatí vybrat světlejší místo na fotografii, čímž fotku ztmavíte. To platí především pro fotografie krajiny nebo města, kde je celá fotografie ostrá.

Paradoxně se vám lépe bude pracovat s tmavší fotkou, kterou později v aplikaci na úpravu fotek zesvětlíte. Nepřijdete tak o zajímavé detaily, které přesvětlená fotka ztratí.

pr-eexponovana-a-podexponovana-fotka-1576536036

Z tmavé fotky jsme následnými úpravami získali tuto fotku:

spra-vne-expononovana-fotka-1576536038

Tip: Pokud máte iPhone, po zaostření můžete tahem prstu nahoru nebo dolů upravovat expozici (světlost fotky). Zaostříte tedy na správný bod a přitom můžete upravovat světlost fotky.

5. Nepoužívejte

Poradili jsme vám, co udělat navíc a jaká nastavení upravit, abyste vyfotili lepší fotografie z telefonu. Nyní je potřeba také říci, čemu se vyvarovat.

Nepoužívejte:

Filtr přímo v aplikaci fotoaparátu

Doporučujeme fotit fotografie bez filtru. Vždy ho tam v aplikaci můžete přidat, ale fotografii vyfocenou s filtrem už nikdy nevrátíte do „normální podoby“.

filtr-fotka-bez-filtru-1576536034

Nepoužívejte blesk v telefonu

Už jednou jsme vám radili, že je dobré se blesku vyvarovat, pokud je to možné. Ani u noční fotografie ho nutně nepotřebujete, stačí hledat jiné zdroje světla, které váš objekt ozáří.

s-bleskem-1576536037   

bez-blesku-1576536028

Čtvercový formát fotek

Stejně jako u filtru, radíme nevyužívat možnost focení čtvercové fotografie. I když tento formát díky Instagramu získal velkou oblibu, vždy své fotografie můžete později oříznout do čtverce.

c-tvercova-fotka-bez-or-ezu-1576536030

Někdy v okamžiku zmáčknutí spouště nevidíte, co by mohla být ve finále hezčí kompozice. Nebo ještě nejste rozhodnutí, který objekt je při focení klíčový.

Bonus: Telefony s více objektivy

Telefony s více objektivy dnes umí vyfotit fotky jako ze zrcadlovky. Je však na vás, jestli jejich potenciál využijete naplno.

Portrétní mode nejen pro portrét

Portrétní mode umí rozostřit pozadí, čímž zaměří pozornost na focený objekt, a tak ho zbaví rušivého pozadí. I přes rozostření stále může být patrné, co se odehrává v pozadí. Pozadí může fotografii pozvednout nebo ji naopak ublížit.

portre-t-vs-norma-lni-fotka-1576536035

Přiblížení pomocí teleobjektivu

Fotoaparáty ve smartphonech mají jeden z objektivů, který má vlastnosti teleobjektivů u klasických fotoaparátů. Při přibližování fotek byste měli použít pouze tento objektiv, abyste dosáhli kvalitnějších fotek. Toho docílíte tak, že využijete přiblížení na obrazovce

Nezoomujte na jinou hodnotu než 2x. V ostatních případech bude oříznuta a zvětšena stejná fotografie, čímž dojde k viditelné ztrátě kvality.

zoom-s-patny-pr-i-klad-1576536044

zoom-spravny-priklad-1579690884

Nyní vám nic nebrání krásně zachycovat nezapomenutelné okamžiky z vašeho života. Věříme, že s pomocí 5 rad, jak pozvednout vaše fotky z telefonu vám to půjde ještě snadněji.

Další tipy pro vytvoření krásnějších fotek můžete najít v článku "5 kroků + 10 vteřin = krásnější fotky".

Radost z pořizování krásných vzpomínek (fotek) vám přeje