Lahodné UNESCO památky: 5 výletů okořeněných historií i gastronomií

di-vka-drz-i-ci-cestovatelsky-deni-k

Chléb a hry… i staří Římané věděli, co je nejdůležitější. Následujte je a zažijte víkend plný zábavy i labužnictví při poznávání nejlepších českých UNESCO památek a lokálních podniků. Své mňamózní zážitky si zapisujte do Cestovatelského deníku.

5 nápadů na lahodný UNESCO víkend už čeká!

Praha

praha-1576924688

„Praha není jen Hrad a Most.“ – Janek Rubeš alias Honest Guide

I když má Janek pravdu, stejně všichni tajně touží navštívit největší klenoty naší země. Chcete být na Karlově mostě téměř sami a na Pražském hradě se vyhnout davům turistů? Přivstaňte si. Jiná možnost neexistuje.

Chuťové zážitky

Nechcete-li vylézt z postele, kdy jiní chodí spát, začněte aspoň svou UNESCO procházku snídaní v Čítárně Skautského institutu na Staroměstském náměstí. Před návštěvou Hradu zase zaskočte rovnou do Kuchyně na vynikající oběd. 

Máte-li v Praze víc dnů, navštivte Vyšehrad (též chráněná památka UNESCO) nebo si zajeďte na nejlepší jídlo, kávu i pivo do vyhlášených čtvrtí města (Vinohrady, Holešovice, Karlín). Skvělých podniků je tam nespočet, poradí vám Honest Guide nebo Gastromapa.

Historické zajímavosti

  • Co mají společného Karlův most a pyramida čísel 135797531? Císař Karel IV. osobně položil základní kámen roku 1357 9. dne 7. měsíce v 5 hodin 31 minut. Tehdy byla nejlepší konjunkce Slunce se Saturnem.
  • Mosty na místě Karlova mostu:
    • Juditin (pol. 12. století – 1342)
    • Provizorní dřevěný most (1342 – 1357)
    • Kamenný most (1357 – nyní, 1870 přejmenován na Karlův most)

Brno

brno-1576924686

Druhé největší město ukrývá pro Česko unikátní UNESCO památku, funkcionalistickou vilu Tugendhat, postavenou v první polovině 20. století. Manželé Tugendhatovi si ji bohužel užili pouhých 8 let, poté emigrovali do Švýcarska. Jedná se o nejvýznamnější evropskou stavbu architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Chuťové zážitky

Po návštěvě krásné stavby jistě dostanete chuť na trochu přírody. Tu si užijete při pikniku v blízkém Björnsonově sadu (kde si také vyzvednete svůj Piknik box). Poté se toulejte historickým centrem Brna. 

Cestou na hrad Špilberk se určitě stavte na vynikající kávičku, protože Brno se pyšní už od První republiky kavárenským prvenstvím. Z místních kaváren přímo v centru můžeme doporučit SKØGV Melounovém cukruCafé Mitte a Café Tungsram, za návštěvu ale stojí také Industra.

Historické zajímavosti

  • V Brně na Petrově zvoní poledne už v 11 hodin. 
Příčinou tohoto zvonění bylo obléhání města roku 1645 Švédy, kteří byli přesvědčeni, že ho dobudou za méně jak týden. A ono nic. Armáda byla před Brnem už čtvrtý měsíc, a proto velitel Torstenson rozhodl naposledy udeřit 15. srpna, a než na Petrově budou zvonit poledne, musí Brno obsadit. Jestli ne, odtáhne. Hospodský, který Švédy obsluhoval, vyslechl jejich plán a okamžitě ho sdělil obráncům. Ráno začala bitva, a když už začali Švédové prorážet hradby a dostávat se do města, velitel obrany generál Souches poslal zvoníka na svatopetrský chrám zvonit poledne. Bylo právě jedenáct hodin, když zazněl zvon, který ohlašoval poledne. Švédové přestali bojovat, a než nastala noc, byli pryč. (zdroj: www.unesco-czech.cz)

Telč

telc-1576924689

Okouzlující atmosféra historického jádra města uzavřeného rybníky a branami na vás přenese o několik století zpět. Ztraťte v krásném centru plném původních historických domů a přitom labužírujte, jak jen to půjde. 

Chuťové zážitky

Před návštěvou renesančního zámku a toulkami zahradním parkem se posilněte vynikající snídaní v bistru Café friends. Svou celodenní poznávací procházku zakončete v Norleru, kde ochutnáte výběrová piva, vína i kávu. 

I na nejméně očekávaných místech najdete skryté krásy, a proto se vydejte prozkoumat i blízké vesnice v okolí. Například se zastavte v Horních Dubénkách, kde vás překvapí francouzské Bistrot de papa.

Historické zajímavosti

  • Nejstarší stavbou je románská věž sv. Ducha ze 13. století (49 metrů vysoká).
  • Na rozcestí Hradecké a 9. května se nachází jedny z nejstarších Božích muk na Vysočině.

Kroměříž

krome-r-i-z-1576924687

Přezdívá se jim „hanácké Atény“ především díky historickým zahradám a Arcibiskupskému zámku. Kromě skvostné geometricky pravidelné Květné zahrady si nenechte ujít prohlídku zámku. Skrývá nejeden poklad, například obrazy předního evropského malíře Tiziana.

Chuťové zážitky

Kroměříž tak bohatou zásobu skvělých gastro zážitků nemá, a proto doceníte jehlu v kupce sena, veloCAFÉ. Výběrovou kávu z oblíbených českých pražíren si vychutnejte v nádherném historickém domě a s něčím drobným k snědku.

Plánujete-li cestu do Kroměříže autem, měli byste se ubytovat v designovém penzionu Zikmundov. Jídlo, interiér i pohostinnost vás doslova omámí. 

Historické zajímavosti

Olomoučtí biskupové zde razili mince a dodnes dochovaná sbírka mincí je druhá největší na světě, ihned po vatikánské.

V bývalém františkánském klášteře najdete unikátní mozaikové lunety, které původně měly zdobit Národní divadlo v Praze.

Lednicko-valtický areál

lednicko-valticky-area-l-1576924687

Nejrozsáhlejší českou UNESCO památkou díky své rozloze 300 km2 je na samé hranici s Rakouskem překrásný Lednicko-valtický areál. Sousedí také Chráněnou krajinnou oblastí Pálava a jejím centrem Mikulovem. Tuto oblast, které se s oblibou přezdívá „česká Itálie“, doporučujeme navštívit v létě, protože se tam můžete i přijemně osvěžit.

Chuťové zážitky

Možná zvláštní kontrast, možná vaše zbožné přání. Po Lednici se totiž toulá Pedro’s Foodtruck, na který můžete s trochou štěstí narazit i přímo na Zámeckém náměstí. Pokud ho zrovna minete, ale chuť na burgr vás nepřejde, navštivte aspoň Burgr’s Club Lednice.

Rozhodně si však dopřejte výběrovou kávu se snídaní nebo s dezertem po prohlídce zámku Lednice v Café Chateau a po prohlídce valtického zámku Zahrada café Valtice. Takové pecky a to jste ani nevyšli ven z areálu! Ostatní dobroty si nechte poradit Lukášem Hejlíkem.

Historické zajímavosti

  • Čarodějnický svět zůstal neprozrazen, když v roce 1676 propustili všechny údajné čarodějnice při Valtickém čarodějnickém procesu.
  • Svými historickými objekty, zahradní architekturou, rybníky a sítí cyklistických tras je areál považován za nejrozsáhlejší člověkem uměle vytvořené území Evropy.

 

Už se vám sbíhají sliny a těšíte se na lahodný UNESCO víkend? My ano!

Nezapomeňte si kromě velké chuti po poznání zabalit také zbrusu nový cestovní deník.

P.S. Pokud vás baví poznávání nových míst, určitě se podívejte na náš článek - sepsali jsme pro vás tipy na výlety během Dnů evropského dědictví.

pa-r-v-kava-rne-s-cestovatelsky-m-deni-kem-1576924688

Lahodné cestovatelské zážitky vám přeje