Tvoříme vzpomínky skrze tradice

popy-dsc01258

Máme velké štěstí, že jsou hned po poslední adventní neděli Vánoce. O víkendu ještě stihnete neplánované přípravy jako je třeba dopečení snědeného cukroví. Nepřijdete o žádný volný den v práci a ve škole. Dnes ve vás navíc poslední svíčka rozehřeje po čtyři týdny kumulované těšení se, které přetrvá až do Štědrého dne.

Když jsme u těch příprav, plníte o Vánocích české tradice? Připadá nám, že kromě pohádek neexistuje na Vánoce lepší zábava. Zkrátka a dobře k nim patří. Máme pro vás malé opáčko některých klasických, ale také pár tipů na zcela netradiční.

Krájení jablka

popy-dsc01244-1576163888

Začínáme trochu morbidní tradicí, ale nemusíte se jí bát. Stačí si vybrat správné jablko. (Pssst, to velké!) Pokud se po rozkrojení objeví pěticípá hvězda, všichni se za rok opět sejdou. V případě méně cípů to už není jisté. Ale kdo by tomu věřil, stejně nejlepší část přichází, když pak rozkrojená jablka sníte. A ta chutnají dobře v obou případech :)

Zapisování krásných momentů

popy-dsc01157-1576163885

Kdo by chtěl o Vánocích myslet na čtyřcípé hvězdy věštící něco špatného, když můžete myslet jen na to dobré? Nejen myslet, můžete si to dokonce zapisovat. Co konkrétně? Cokoli, co vás potěší nebo rozesměje. Zavzpomínejte při tom i na dobu Adventu a pokračujte i po Vánocích. Pokud jste plnili naše vánoční výzvy plné dobrých skutků, tak už teď máte vzpomínek na zapisování dost. Dobře vám k tomu poslouží notýsek s vánočními i méně vánočními motivy nebo volné stránky v některé z našich knih plných vzpomínek.

Házení pantoflem

popy-dsc01148-1576163879

Ne každá slečna zralá na vdávání má kolem sebe deset dalších kamarádek, které se zrovna letos vdávaly. Navíc chytit květinu chce až brankářské schopnosti, kor když je kolem spousta dalších útočnic. Jedná-li o váš případ, musíte si štěstěnu naklonit jinak. Vysloví se už tento rok, nebo si ještě počkáte? To vám prozradí váš střevíček. Hlavně nezapomeňte mířit špičku směrem ke dveřím a určitě se najde pár dalších triků na zvýšení vašich šancí. Máte ještě dnešek na trénink.

Průvod v maskách

popy-dsc01161-1576163886

I nám připadá tato tradice podivná, ale proč si nezpestřit Štědrý den něčím skutečně bizarním? V oblasti Pobaltí, konkrétně v Lotyšsku a Litvě, patří průvod v ručně vyráběných maskách mezi nejznámější tradice. Masky většinou znázorňují medvěda, koně, vola, vysoké ženy a malého muže. Místní věří, že si tím domů přinesou požehnání hojnosti a plodnosti a naopak odeženou zlé duchy. Podle nás není výzva si vyrobit masky, ale vydat se s nimi na procházku městem. Tomu říkáme opravdu nevšední vánoční zážitek!

Lití olova

popy-dsc01123-1576163866

Tradice jako z hodin věštění s profesorkou Trelawneyovou neboli věštění z čaj… pardon, z olova. Stejně jako u čajových lístků podle tvaru předpovídáte, co vás v příštím roce čeká. Akorát by se nám také hodila nějaká kniha věštění, která by nám prozradila, co je to ten Smrtonoš. Nemyslíte?

Koláč s mincí

popy-dsc01166-1576163887

Nemáte-li pečení po krk, můžete zase nahlédnout do domácností Jižanů, konkrétně Řeků a Kypřanů. Ti totiž o Vánocích pečou koláč, do kterého vloží minci. Kdo minci objeví, toho se bude v příštím roce držet štěstí. Při našem průzkumu jsme také narazili na informaci, že Češi mají velmi podobnou tradici…

Šupiny pod talířem

popy-dsc01133-1576163876

Žili jsme v domnění, že si pod talíř vkládáme kapří šupinku, kterou pak nosíme v peněžence celý rok, abychom tam kromě ní měli i spoustu korunek. Vyvedl nás ale z rovnováhy jeden archivní článek Deníku, kde jsme se dočetli, že Češi umisťují pod talíř při štědrovečerní večeři minci. Na rozdíl od Řecka či Kypru se mají jejího nálezce držet peníze. Takže je to vlastně ochuzená verze šupinky. Myslíme si, že je na čase uvést věci na pravou míru.

Umisťujete pod talíř minci nebo šupinky kapra? Napište nám to do komentářů.

S tradicemi se neodmyslitelně pojí i zvyky a návyky. Jak si ty pozitivní udržet? Odpověď naleznete v našem článku.

Ať tak, nebo onak, přejeme vám spoustu nezapomenutelných zážitků na Vánoce i v novém roce. A všem, kdo si o jednu z našich knih napsali Ježíškovi, přejeme, aby ji pod stromečkem skutečně našli. Kdyby ne, napište nám a my Ježíškovi vyčiníme.

Přejeme Vám krásné prožití Vánoc. Nikam se nehoňte, zrelaxujte a naberte síly na nadcházející rok, který bude plný nových zážitků a dobrodružství.