Vyrobte si vlastní záložku do knížky

zalozky-do-knihy-uvodni

Mementerráci, studenti i vášniví čtenáři, zbystřete! Přicházíme s návodem na tři originální a vlastnoručně vyrobené záložky.

Nemusíte být mistry v malování, krasopísmu, ani nepotřebujete hodiny času. Pokud si ale dáte záležet a připojíte kapku vlastní fantazie, vytvoříte skvělý dárek pro všechny knihomoly ve vašem okolí.

Pro fanoušky Harryho Pottera

Ano, přiznáváme se.  Inspirovali jsme se nejen knižní předlohou, ale také Pinterestem. Byla to láska na první pohled, a tak jsme si zkusili tuhle “kouzelnickou” záložku také vyrobit.

vyrobte-si-vlastni-zalozku-do-knizky

Co na ni říkáte? Je boží, co? A věřte, že i jako dárek poslouží skvěle.

Důležité je použít tvrdší papír obdélníkového tvaru a pro jistotu si základní prvky předkreslit tužkou. My začali obrysem vlasů, brýlí a pomocí pravítka načrtli šálu.

K vybarvení doporučujeme raději pastelky než fixy. Ty totiž zanechávají na tmavé ploše viditelné tahy a nepůsobí hezky. Naopak pastelky vykouzlí krásně sytý a kompaktní povrch, takže výsledek vypadá profesionálněji. Harryho legendární jizvu pak pro "magičtější" efekt nakreslete gelovou fixou se třpytkami. 

Na zadní stranu napište věnování společně s oblíbenou hláškou z knížky a celý povrch zalaminujte, nebo přelepte širokou průhlednou lepicí páskou. Záložka díky tomu vydrží déle a neušpiní stránky.

Záložky ve stylu Origami

origami-za-loz-ky-1590085324

Tyto záložky klamou tělem. Vypadají složitě, ale výroba je z těchto tří jednoznačně nejsnazší. Záleží samozřejmě na náročnosti zdobení, ale všeho všudy si na jeden kus vyhraďte zhruba pět až dvacet minut

Základ tvoří čtverec (cca 15 x 15 cm) libovolně barevného pevnějšího papíru. Pevnost materiálu zaručí, že se vám záložka při přehýbání nepotrhá a navíc vydrží i méně šetrné zacházení. Ideální variantou jsou přímo Origami papíry, které jsou pro skládání určené a můžete se s nimi vyřádit, jak je vám libo. 

Pro lepší pochopení jsme vám natočili video, podle kterého si záložku složíte raz dva. 

Finální vzhled závisí pouze na vašem vkusu, trpělivosti a případně i na knížce, které bude sloužit. Ve videu vidíte verzi s čtvercovým pozadím, která v knize či sešitu drží lépe. Pokud byste ale chtěli spíše trojúhelníkový tvar z obou stran (viz. fotografie výše), stačí zadní dolní cíp zastrčit dovnitř záložky.

Na obrázku je hezky vidět, že zadní trojúhelník není rozpůlený a snáz se zdobí nápisy, kresbami nebo washi páskami.

V minimalistickém stylu

Ať už je vaším hnacím motorem káva, čaj nebo červené víno, tuhle záložku budete milovat.

za-loz-ka-ka-va-1590085326

Jako podklad jsme zvolili akvarelový papír, který lépe saje a zblízka vypadá luxusně. Pro samotný otisk jsme pak místo kávy použili akvarely. Namíchaná akvarelová barva je výraznější a věrně napodobuje vzhled nápojové skvrny.

“To do list” je napsán tenkým linerem v co nejpodobnější barvě “tekutiny”. Jednotlivé body seznamu by měly vás či obdarovaného vystihovat, nebojte se tedy text pozměnit a na zadní stranu doplňte i případné věnování.

A ještě malá závěrečná vychytávka. Do horní části papíru udělejte pomocí děrovačky díru, skrz kterou protáhnete tenkou stužku nebo přírodní provázek. Nakonec udělejte uzlík a dílo je dokonáno.

Nezapomínejte, že vlastnoručně vyrobený dárek má daleko větší hodnotu a pokud je navíc jakkoliv personalizovaný, budete za hvězdu. 

Tak tvořte a inspirujte se, ale nenechte se svázat fantazií druhých. Popusťte uzdu té své a věřte, že budete příjemně překvapeni :)