Tradiční i neobvyklé velikonoční recepty

Velikonční recepty v kuchařském deníku

Sluneční paprsky klepou na okenní tabulky, otepluje se a ve vzduchu už je cítit svěžest jarního období. Chcete zažít, jak chutná jaro? Po přečtení našeho článku, kde najdete tradiční i méně obvyklé velikonoční recepty, se na svátky jara po studeném období příjemně naladíte.

Přivítejte jaro i u vás doma. Postavte na stůl tulipány, narcisy nebo třeba frézie a provoňte si byt živými květy a svěžestí jara. Pusťte se do velikonočního tvoření, na procházce posbírejte pučící větvičky do vázy nebo ve skořápkách vajíček vypěstujte zdravé klíčky, kterými si posypete svačinový krajíc chleba. A nakonec vyndejte knihu na recepty a naplánujte, co dobrého budete o svátcích kuchtit.

Lahodný velikonoční recept na mazanec jako od babičky

Velikonoční recept na mazanec jako od babičky

Na mazanec se tradičně zadělávalo už v podvečer Bílé soboty, aby se na Boží hod velikonoční mohl upéct a podávat. Na prostřeném velikonočním stole nesměl chybět vývar, maso - tradičně jehněčí, skopové nebo králičí a samozřejmě sladká tečka v podobě mazance, beránka nebo božích milostí.

Budete potřebovat:

  • kostka čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 750 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 celé vejce
  • 2 samotné žloutky
  • 200 g rozpuštěného másla
  • hrst nasekaných mandlí
  • hrst rozinek (nejlépe těch namočených v rumu)

Na potření:

  • prošlehaný žloutek
  • mandlové lupínky
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Všechny ingredience vyndejte alespoň hodinu před přípravou. Nejprve vytvořte kvásek. Rozdrobte droždí do 50 ml vlažného mléka (pozor! ne horkého), zasypte lžící cukru a lžící mouky a pořádně rozmíchejte. Pěkně v teple pak nechte kvásek vzejít.

Ve větší míse mezitím smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a muškátový oříšek. Do směsi postupně přidejte kvásek, pěkně promíchané celé vejce s žloutky a zbytek mléka. Celou směs pečlivě promíchejte, ale neubijte kvásek. Na závěr přilijte rozpuštěné máslo, přimíchejte mandle a rozinky.

Ze směsi vypracujte vláčné těsto. Pokud by se zdálo, že těsto potřebuje dodat tekutiny, přilijte trochu vlažného mléka. Mísu s těstem zakryjte suchou utěrkou a nechte alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě.

Připravte si plech - vyložte ho pečicím papírem. Po 2 hodinách těsto vyndejte, lehce propracujte a vytvarujte z něj 2 mazance. Ty následně položte na připravený plech a dopřejte mazancům dalších 30 minut kynutí. Troubu si mezitím předehřejte na 200 °C.

Než mazanec vložíte do trouby, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky. Do trouby rozehřáté na 200 °C ho vložte pouze na 5-10 minut. Teplotu snižte na 150 °C a pečte mazanec dalších 30-40 minut. Jestli jsou mazance uvnitř hotové, zjistíte nejlépe špejlí. Těsto se pořád lepí? Snižte teplotu trouby na 100 °C, pokračujte v pečení a mazanec pravidelně kontrolujte.

Na závěr mazanec po vytažení potřete rozpuštěným máslem.

TIP:

Pokud by se vám bochánek nevyvedl podle představ, zachráníte ho máslem a džemem. A jestli by přece jen ještě kus zbyl, zužitkujete ho třeba na žemlovku.

 

Zelená polévka z jarního lupení

Velikonoční recept na svěží jarní polévku

Rádi byste letos Velikonoce trochu jinak a hledáte něco zdravějšího, vydatného a lehkého na přípravu? Pusťte se do zelené polévky z lupení všeho druhu. Lahodná bylinková polévka vám zabere jen chvíli a navíc si na ní pochutnají i členové rodiny či přátelé, co vyznávají vegetariánskou stravu.

Budete potřebovat:

  • 1 najemno nakrájenou cibuli
  • 1 brokolici rozebranou na růžičky
  • 2 plné hrsti medvědího česneku
  • 120 g mixu z jarního lupení jako jsou mladé kopřivy nebo jitrocel a výhonků - nahradit můžete polníčkem nebo podle chuti
  • 1 plná hrst listového špenátu
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 125 ml smetany - nahradit můžete kokosovým mlékem
  • pepř, sůl, rostlinný olej k dochucení

Na ozdobu:

  • bílý/černý sezam, chia semínka
  • medvědí česnek

Postup:

Rozpalte hrnec, přilejte lžičku rostlinného oleje a vsypte cibuli. Nechte zesklovatět. Zalejte jedním a půl litru zeleninového vývaru a přidejte brokolici, medvědí česnek. Vařte po dobu cca 5 minut. Pak přidejte jarní lupení, výhonky či polníček, špenát a opatrně vlijte smetanu.

Směs do hladka rozmixujte a dochuťte pepřem a solí podle chuti.
Polévku podávejte v hlubokých miskách ozdobenou semínky a medvědím česnekem.

Polévku po ochutnání doporučujeme podávat se zeleninovými hranolky pečenými v troubě. Na pečení můžete zvolit mrkev, petržel nebo třeba pastinák. Z polévky tak hned máte lehčí hlavní chod.

K přípravě budete potřebovat pouze oloupanou zeleninu a lžíci rostlinného oleje.

Vybranou zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké hranolky, promíchejte s lžíci rostlinného oleje a vyložte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte v horkovzdušné troubě 15-20 minut při teplotě 180 °C.

Luxusní vajíčková pomazánka už nikdy jinak

Dokonalou jarní chutí vás potěší i tahle luxusní vajíčková pomazánka, kterou už nebudete chtít připravovat nikdy jinak. Výborně chutná namazaná na celozrnném krajíci chleba, který doporučujeme posypat jarními klíčky nebo ozdobit plátky ředkviček. S receptem hotovým do pár minut vykouzlíte příjemnou snídani, lahodnou svačinku nebo lehčí večeři.

Budete potřebovat:

  • 5 uvařených vajec
  • 50 g másla
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • hrst šalotky
  • hrst pažitky
  • 70 g majonézy
  • sůl a pepř na dochucení

Vajíčka vařte dobrých 9 minut. Po uvaření je nezapomeňte pořádně zchladit, aby se vám dobře loupala. Mezitím si do mísy připravte šalotku, pažitku, majonézu a lžičku dijonské hořčice. V menší mističce smíchejte žloutky společně se změklým máslem. Bílky nakrájené na malé kostičky přidejte do první směsi s šalotkou, pažitkou, majonézou a hořčicí. Poté obě směsi spojte a dochuťte pepřem a solí.

Čím krajíc chleba zpestřit?

Svěžest a zdravou chuť doplníte klíčky, které tělu dodají vitaminy, minerální látky, i vlákninu. Naklíčit semínka zvládnete i z pohodlí domova nebo je můžete koupit v obchodě už hotové. K vlastnímu vypěstování vám postačí semínka, trochu vody, péče a opravdu špetka trpělivosti. Od namáčení semínek po vychutnání si zdravé svačinky na chlebu vám to totiž zabere pouhé 3 dny.

Veselé Velikonoce

Který z pokrmů nesmí chybět na vašem velikonočním stole? Podělte se s námi o své recepty v Mojí kuchařce plné jarní chuti na našem Instagramu nebo Facebooku. Rádi vaše tipy přesdílíme!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení