Zatočte s podzimní únavou i depresí

image-from-ios-2

Podzim s sebou většinou přináší prudké ochlazení, méně slunečných dnů a deštivé počasí. Není tedy divu, že spoustu z nás přepadne splín a nedostatek energie. Dá se to změnit? Samozřejmě! Chce to snahu a inspiraci. A právě tipy na to, jak se poprat s podzimní únavou, vám přinášíme v tomto článku.

Netěšíte se? Tak se těšte

Pokud jste si vědomi toho, že vás konec léta zrovna netěší a nevidíte světlo na konci tunelu, je čas na změnu. Ano, slyšíte to sice všude, ale nastavení mysli je skutečně zásadní.

img_0610-1600975519

Rozlučte se sami v sobě s teplými a dlouhými dny, poděkujte za nádherné léto a začněte se těšit na útulné večery s šálkem voňavého čaje. Skliďte případnou letní výzdobu, vyměňte lehký šatník za ten hřejivější, zahajte podzimní úklid a s ním i pomyslnou očistu.

image-from-ios-1-1600974970

S podzimním splínem vám může pomoci také seznam plánů. Vyhledejte akce konající se v tomto období, navštivte dýňovou farmu nebo naplánujte výlety do přírodních krás, kterým jste se dosud vyhýbali. Mít se vždy na co těšit, je totiž strašně důležité.

Čerpejte energii a vitamíny z přírody

Podzimní únava je často způsobena nedostatkem pohybu, slunečního záření a vitamínů. Tak neseďte doma a vyražte ven.

image-from-ios-4-1600975515

Otužujte se, nachytejte co nejvíce vitamínu D a pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu posilte svou obranyschopnost před zimou. Cestou si nezapomeňte nasbírat zralé šípky na čaj nebo marmeládu. 

Obecně je podzim ideálním obdobím na sběr plodů. Houby, jablka a hrušky vám skvěle poslouží nyní, ale i v dalších měsících. Usušte si je či zavařte. V zimě za ně budete vděční.

Rozbijte barvami monotónnost sychravého počasí

Ať už jste zasloužilým rodičem či nikoliv, upustit páru a hodit starosti za hlavu potřebujeme občas všichni. A o čem se říká, že všechny smutky zahání? No přeci o dělání. Zapojte proto děti, partnera nebo jen své ruce a pusťte se do podzimní tvorby.

image-from-ios-7-1600975846

Barvy podzimu patří mezi ty nejkrásnější a o babím létě ani nemluvě. Během procházky lesem si nasbírejte kaštany, žaludy, jeřabiny, spadané listí, šišky a zkrátka vše, co vás inspiruje ke kreativitě.

Z donesených surovin lze vytvořit věnec na dveře, postavit kaštanovo-žaludové figurky nebo naaranžovat pár větviček do vázy. Popřípadě zajeďte do hobby marketu pro dýně, vřesy a další typicky podzimní záležitosti. 

image-from-ios-3-1600975517

Taková výzdoba balkonu či okna je už sama o sobě terapeutickým zážitkem. Přesazování vřesů a vyřezávání dýní zajistí dobrou náladu během několika málo minut a navíc vám výtvory i poměrně dlouho vydrží.

Tip: Vyrobte si s dětmi nebo s partnerem vlastního papírového draka a vydejte se s ním na větrné místo. Ideální je pole či kopec, na kterém si s pouštěním draka vyhrajete jako kdysi, když jste sami byli ještě dětmi.

V jídle vsaďte na lehkost a sezónnost

Dalším zabijákem energie bývá paradoxně jídlo. Tučné, extrémně slané nebo naopak sladké pokrmy nás ženou do začarovaného kruhu únavy a špatné nálady. A věřte, že hektolitry kávy z něj rozhodně nepomůžou.

Využijte proto toho, co podzim nabízí a vychutnejte si všechny jeho chutě i vůně. Dýňová polévka s chilli, carpaccio z červené řepy a kozím sýrem, kulajda s liškami nebo štrúdl vonící skořicí a pečenými jablky. I takto může vypadat vaše sezónní menu. Zapátrejte v kuchařce po babičce, oživte staré recepty a uvidíte, jak úžasné možnosti toto sychravé období skrývá.

Nezapomínejte na hygge atmosféru

Jestli je na podzimních měsících něco opravdu krásného, tak je to zklidňující se tempo přírody. Doneste si tuto klidnou atmosféru z procházky až domů. Meditujte, vnímejte svůj dech i to, jak se příroda proměňuje. Cítíte to? Je na čase si připravit útulné a hřejivé útočiště.

image-from-ios-1600974973

Svíčky s vůní skořicových sušenek, světýlka, huňatá deka a obří hrnek s kakaem. Taková je podle nás pravá hygge idyla, kterou je třeba si pořádně vychutnat. Zapomeňte proto na mobily i sociální sítě. Pusťte se místo nich do čtení knížky, poslechu audioknihy (zkuste úžasně namluvenou detektivní sérii o Cormoranu Strikeovi od R. Galbraitha, která vás donutí poslouchat až do konce) nebo si s kamarády zahrajte deskové hry

Super uspokojivou činností je pak vyplňování zážitkových deníků. Třeba v nich objevíte výzvy, které vás zabaví na celé odpoledne a poskytnou vzpomínky na ten nejlepší podzim všech dob.

image-from-ios-5-1600975510

Posuďte sami, že podzim v sobě ukrývá ohromný potenciál a čeká jen na to, až si jej užijeme na maximum. Buďme vděční za možnost všech čtyř ročních období. Máme šanci každé tři měsíce začít od znova a radovat se ze změn počasí, které nám díky tomu nezevšední. Každá část roku s sebou přináší něco krásného, tak na to nezapomeňme.