3 snadné recepty na domácí nanuky a zmrzlinu

recept-na-doma-ci-nanuky

Ať už hledáte ovocné osvěžení do horkých letních dnů nebo zdravější variantu kupovaných nanuků pro děti, nakoukněte do článku. Přichystali jsme totiž 3 chuťově dokonalé varianty mražených pochoutek, které navíc zvládnete bez zmrzlinovače a během pár minut. 

Jaké formičky na nanuky použít? 

Pokud patříte vy nebo vaše děti mezi milovníky nanuků, určitě doporučujeme speciální formičky. Vyrábí se plastové, silikonové i kovové. My pořídili plastovou variantu doslova za pár korun. Pokud však do formiček investovat nechcete, využijte prázdné kelímky od jogurtů.

A teď už konečně k receptům. 

Domácí tvarohový nanuk à la Míša

doma-ci-nanuk-mi-s-a-1622817184

Kdo by tuto českou klasiku nemiloval, že? A co ji takhle ochutnat v domácí variantě? Tak si připravte knížku na vlastní recepty a pište si:

6 nanuků, příprava cca 20 min. + 5 hod. v mrazáku

Suroviny:

  • 100 g tučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g alespoň 33% smetany ke šlehání 
  • 15 - 20 g vanilkového moučkového cukru
  • 100 g hořké čokolády (ideálně 70%)
  • lžíce kokosového oleje

Postup:

Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr důkladně promíchejte a následně přimíchejte vyšlehanou smetanu. Směsí naplňte formičky na nanuky a vložte do mrazáku alespoň na 5 hodin.

Na polevu si ve vodní lázni rozehřejte na kostičky rozlámanou čokoládu s lžící kokosového oleje. Jakmile je čokoláda rozehřátá, přelijte ji do vyšší úzké nádoby a zmrazené nanuky v ní namočte. Poleva na nich začne okamžitě tuhnout.

Hotové nanuky lze zabalit do pečicího papíru nebo uložit do plastové krabičky a nechat v mrazáku pro případ akutní potřeby :)

Tip: Polevu můžete ozdobit nasekanými ořechy, lyofilizovanými malinami nebo bílou či mléčnou čokoládou.

Zmrzlina Margarita

doma-ci-zmrzlina-margarita-1622817102

A teď něco čistě jen pro dospělé - oblíbený drink Margarita v trochu jiné podobě. Tahle zmrzlina vás dostane svěžestí a neotřelou chutí. Doporučujeme zmrzlinovou Margaritu přichystat na letní párty, rozlučku se svobodou nebo jako nevšední dezert k večerní pohodičce ve dvou.

9 kopečků, příprava 15 min. + 7 hod. v mrazáku

Suroviny:

  • 60 ml limetkové šťávy (cca 2 limetky)
  • 2 lžíce tequily
  • 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau)
  • 70 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Smíchejte vymačkanou šťávu z limetek, moučkový cukr a alkohol a mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Následně přilejte smetanu a vše vyšlehejte do polotuhé šlehačky. Vzniklou směs přendejte do uzavíratelné nádoby vhodné do mrazáku a nechte mrazit alespoň 7 hodin.

Tip: Kopečky zmrzliny podávejte s plátkem limetky ve sklence ozdobené cukrovým proužkem.

Jogurtový nanuk s lesním ovocem

ovocne-doma-ci-nanuky-1622817185

A na závěr tu máme barevnou variantu nanuků, kterou si zamilují nejen děti. Lehký dezert bez zbytečných cukrů, který si navíc můžete přizpůsobit dle svých chuťových preferencí.

9 nanuků, příprava cca 20 min. + 4 hod. v mrazáku

Suroviny:

  • 200 g mraženého nebo čerstvého lesního ovoce (lze nahradit jiným oblíbeným ovocem)
  • 40 - 50 g třtinového cukru
  • 375 g řeckého jogurtu
  • 60 ml javorového sirupu

Postup:

Nejprve si připravte ovocnou směs. Tu dejte do rendlíku společně s cukrem a přivěďte k varu. V průběhu vaření ji rozmačkejte, aby vám vznikla spíše marmeláda či kompot. Vařte 5 min. a pak ji nechte úplně vychladnout.

Mezitím metličkou promíchejte zbylé ingredience a jakmile vám vychladne ovocná část, začněte vrstvit nejprve 2 lžíce jogurtové směsi, pak 2 lžíce kompotu a na závěr vyplňte opět jogurtem. Dejte do mrazáku alespoň na 4 hodiny.


Užijte si léto se vším všudy a vydejte se například na koupaliště se zásobou domácích nanuků. Experimentujte s chutěmi i barvami a uvidíte, že po kupované variantě sáhnete už jen málokdy.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení