Jak vyhrát nad stresem

stres-uvodni

Stále se zrychlující životní tempo, osobní, studijní a profesní starosti nebo zkrátka jen citlivější povaha mohou vést ke strachu, úzkostem a následně i k panickým záchvatům. Snad každý už se se stresem někdy setkal. Ale víte, jak na něj? Jak mu čelit a ideálně mu i předcházet? Pojďme se na to podívat společně. 

Zjistěte příčiny

Základem úspěchu je zjistit, z čeho problém pramení. Jen tak se s ním můžete poprat efektivně a s trvalými výsledky.

Všimli jste si, že vás stres doslova paralyzuje vždy před zkouškovým obdobím, pracovním meetingem nebo po setkání s určitou osobou? Pak je čas zakročit. Krátkodobý stres můžete v určitém ohledu dokonce využít ke svému prospěchu, ten dlouhodobý je ale úplně jiná liga.

Úzkosti může vyvolávat prakticky cokoliv. Záleží, na co jste citliví nebo čím jste si v minulosti prošli. I když se tedy příčiny liší, pomoc může být pro většinu podobná.

Zabavte se pohybem

Ať už máte v životě jakýkoliv problém, nejlépe jej vyřešíte s čistou hlavou. Vyběhněte ven, jděte se projít do lesa a v parku si zacvičte jógu. Pokud se ven nedostanete, nic se neděje. Zatančete si doma, v kanceláři se protáhněte nebo si párkrát vyšlápněte schody v domě. Jakákoliv fyzická činnost se počítá.

pohyb-stres-1588795859

Někomu vyhovuje harmonizační cvičení, jiný dá přednost kardiu. Tělo si řekne, co potřebuje. Stačí ho jen poslouchat a dopřát mu pohyb včetně následného času na regeneraci. 

Ukliďte si doma i v životě

Stále něco nestíháte, čeká vás milion úkolů a multitasking už nezvládáte? Tak se zastavte a srovnejte si priority. Kromě aktualizace “To Do” listu se ale zaměřte i na úklid fyzický. 

Protřiďte obsah skříní a část darujte charitě. Školním či pracovním potřebám dejte řád, suvenýry z cest uložte na své místo a odhlaste se z newsletterů, které jste sice nikdy neotevřeli, ale e-mailovou schránku vám zaplňují s železnou pravidelností. 

Zkrátka a jednoduše - nechte sebe i prostor kolem dýchat. Obklopte se pouze tím, co nezbytně potřebujete a co vám dělá radost. Už samotný úklid je očistným rituálem. Pomáhá rozlišovat, co je v životě skutečně důležité a bez čeho se obejdete.

Rituály a pravidelný režim

Velmi osvědčenou metodou, jak eliminovat stres, je nastavení pravidel a udržování návyků. Pravidelný režim pomáhá zvládat nejen stresové situace, ale také zlepšuje time management. Choďte spát a vstávejte v pravidelný čas, dopřejte si přestávky na jídlo i pohyb a každý den dělejte alespoň jednu činnost, která vás baví.

puzzle-1588795873

Je důležité mít se na co těšit. Pokud se ve vašem případě jedná o skládání Origami či puzzle, venčení pejska, vaření nebo četbu, vzhůru do toho. Vraťte se na okamžik do dětských let a bavte se jako vaše mladší a bezstarostné já.

Žijte offline a zapojte smysly

Přiznejme si to. Vytvořili jsme si paralelní vesmír, ve kterém trávíme čím dál větší část života. Žijeme online. V pohodlném světě plném iluzí a pasivního přijímání kvanta informací. A to se v reálném světě nějak projevit musí. Třeba právě depresemi. Pokud ovšem najdete balanc, který dokáže z obou realit vytěžit to nejlepší, máte jednu bitvu vyhranou.

Stanovte si dobu, kterou denně na internetu strávíte. Pomůžou vám k tomu aplikace měřící čas na sociálních sítích. Nebo si sociální sítě z telefonu úplně odstraňte. Čím složitější k nim budete mít přístup, tím méně se vám za nimi bude chtít. Hotové zázraky pak dokáže digitální detox.   

vs-emi-smysly-1588795883

Místo závislosti na cizích životech se naučte vnímat život vlastní. Všemi smysly! Dopřejte si kvalitní stravu, tančete na oblíbenou hudbu, zapalte vonnou svíčku nebo si přičichněte k šálku čerstvé kávy. A nezapomeňte zapojit i ruce! 

Je vědecky dokázáno, že ruční práce snižují hladinu stresu a vytváří pocit štěstí. Obzvlášť pozitivní účinky pak vykazuje přímý kontakt s hlínou. Zahradničení nebo klidně i jen pěstování bylinek na balkoně vám zajistí dobrou náladu i na několik dní. 

presazova-ni-1588795870

Nepodceňujte své pocity, a už vůbec je nepotlačujte. Naopak. Všímejte si jich a snažte se jim přijít na kloub. Nenásilně a zároveň s odstupem.

Najděte činnost, která odvede vaši pozornost a pomůže vám vidět starosti z jiného úhlu. Zajímejte se o zdravý životní styl, dovolte si pomalejší tempo, vyzkoušejte třeba aromaterapii nebo otužování. Můžete přeci cokoliv!