Recepty na nápoje, které vás zaručeně zahřejí

uvodni-napoje

Chladné počasí přímo vybízí k zalehnutí pod peřinu a vychutnávání si útulné atmosféry domova. K dokonalosti už chybí jen kvalitní čtivo s šálkem něčeho voňavého. 

Pokud už vám čaj nebo káva nestačí, nalistujte prázdnou stránku v knížce na vlastní recepty a zapište si naše tři recepty na nápoje, které se postarají o hřejivý pocit na těle i na duši.  

Horké kaštany se šlehačkou

horka-cokolada-z-kastanu-1602181677

Pokud jste nevyléčitelnými čokoholiky a toužíte po nové variantě, jak si čokoládu vychutnat, vyzkoušejte tuto. Příprava je extrémně jednoduchá a rychlá.

2 šálky o obj. cca 180 ml, příprava cca 15 min.

Suroviny:

  • 1 tyčinka Ledových kaštanů
  • 150 ml polotučného mléka
  • 20 g hořké či mléčné čokolády
  • vyšlehaná smetana na ozdobení

Postup:

Do kastrůlku nalijte mléko, jakmile se začne zahřívat, přidejte Ledové kaštany a čokoládu. Pomalu je nechte rozpouštět a na závěr pořádně promíchejte metličkou, aby se vše spojilo ve světle hnědou tekutinu. Tu nalijte do vybraných šálků či sklenic a vyšperkujte vydatnou porcí vyšlehané smetany. 

Kaštanová verze horké čokolády je u nás doma nejoblíbenější a zároveň funguje i jako pomyslná sladká tečka.

Hypocras - léčivé kořeněné víno i dokonalá pochoutka

hypocras-1602181679

Už jste někdy slyšeli o víně zvaném “Hypocras”? Vůní i vzhledem připomíná klasické svařené víno, ale chuť je přeci jen odlišná. My jsme tento starověký poklad objevili během dovolené v Alsasku.

Etiketa na atraktivní hliněné nádobě slibovala červené kořeněné víno podle středověké receptury. Jakmile jsme vyndali korkovou zátku a přičichli si, byla to láska na první přivonění. Chuť byla ale ještě lahodnější. A tak nám nezbylo nic jiného, než se dopátrat receptu. 

Jak už to tak bývá, receptur je celá řada a liší se zejména v použitém koření nebo se med nahrazuje cukrem. Nám však nejvíce zachutnala právě tato verze.

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 250 g medu
  • 10 g celé skořice
  • 10 g čerstvého zázvoru 
  • 4 hřebíčky
  • 5 tobolek kardamomu

Postup:

V hmoždíři rozemelte koření a nasypte jej do bavlněného sáčku, který lze zavázat. Víno mezi tím zahřejte a přidejte med. Promíchejte. Do vzniklé směsi ponořte sáček s kořením a nechte přes noc louhovat

Druhý den sáček vyndejte, víno pro jistotu ještě přeceďte přes sítko a nechte dalších 24 hodin odstát. 

Hypocras lze pít studený i zahřátý. V každém případě očekávejte nával tepla, červené tváře a jiskřičky v očích. Zkrátka vůně i sladký pocit jako o Vánocích.

Tip: Pokud vyrobený hypocras přelijete do atraktivnější láhve a dopřejete mu ručně psanou etiketu, máte vskutku originální dárek pro tatínka, partnera nebo babičku. Život je třeba si trochu okořenit, no ne? 

Americký Eggnog (nejen) pro děti

egg-nog-1602181678

Eggnog, neboli “virgin” variantu našeho vaječného koňaku, jsme vybrali pro jeho jednoduchost. Skvělá je však také jeho univerzálnost. Podávat ho můžete dětem, řidičům i návštěvě, která alkoholu neholduje. Avšak nepřijde zkrátka ani ten, kdo si naopak na štamprličce něčeho ostřejšího rád pochutná. Eggnog se totiž běžně servíruje s panákem whiskey či rumu.

4 šálky, doba přípravy cca 15 min.

Suroviny:

  • 400 ml min. polotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 1 muškátový oříšek rozkrojený na čtvrtiny
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • muškátový oříšek na posypání

Postup:

Mléko se smetanou nalijte do kastrůlku, přidejte cukr, muškátový oříšek a nechte na mírném plameni lehce povařit. Směs průběžně míchejte, aby se vám nepřipálila.

Ve vedlejším hrnci přiveďte k varu menší množství vody a nad ni postavte mísu se žloutky. Mísa se nesmí dotýkat vody. Žloutky velmi rychle promíchejte metličkou, aby byly pěkně napěněné. Zároveň si dejte pozor, aby jste je neuvařili. Ideální doba míchání je cca 1 min.

Následně vejce přilejte k horkému mléku a důkladně promíchejte. Jakmile je vše krásně propojené, nalijte hotový eggnog do skleniček a posypte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

Těšíme se na fotky vašich delikates, které neváhejte na Instagramu sdílet s dalšími tipy na drinky vhodné pro (pod)zimní období. Stačí když je označíte #mementerra a můžeme se navzájem inspirovat. A třeba společně zaženeme i podzimní únavu

Tak na zdraví a na dobrou náladu!