15 tipů na dárky pro svatebčany

Slunečný svatební den plný lásky

Svatba je velká událost nejen pro nevěstu s ženichem, ale stává se také nezapomenutelným zážitkem pro všechny, kdo se jí zúčastní. Pokud byste i vy svým svatebním hostům rádi poděkovali a věnovali jim dáreček na památku, co nezůstane ležet zapomenutý ve skříni, připravili jsme pro vás hned 15 originálních nápadů.

Jak postupovat při výběru dárku pro svatebčany?

Zařizování svatby je organizačně často velmi náročný úkol. A je jasné, že v den, který má být dokonalý, byste neradi na cokoliv zapomněli. Vytvořit seznam hostů, vymyslet svatební menu, zábavu, vybrat svatební šaty, oblek nebo snubní prsteny dohromady tvoří hromadu položek, ze kterých se vám snadno zatočí hlava. Řešením by pro vás mohl být svatební deník, který vás navede a kam přehledně zaznamenáte všechny důležitosti.

Myslete také na pozornost, kterou věnujete svým svatebním hostům jako poděkování a především krásnou vzpomínku na kouzelný den.
Pokud nevíte, kde začít, můžete se při výběru dárečku pro své hosty inspirovat například tématem svatby, zvolenými barvami a nebo třeba ročním obdobím, ve kterém se svatba koná. Jestliže je na vás jako na páru něco specifického, věnujte svým hostům originální připomínku, která vás jako novomanžele dokonale vystihuje.

Myslete na univerzální povahu dárku, který vykouzlí úsměv na tváři všem hostům. V potaz jistě vezmete i rozpočet, který si na dárky vyhradíte.

Svatební hostina a obřad

Tipy na dárky pro svatebčany

1. Semínka jako symbol růstu

Semínka k vypěstování rostlinky rozdělte do látkových či papírových pytlíčků ozdobených třeba sušenou květinou. Na papírové sáčky napište osobní vzkaz nebo se inspirujte zamilovanými citáty. I samotný výběr semínek může skrývat určitý význam. Existuje také možnost, kdy svým hostům neřeknete, jaký druh semínek jste vybrali a necháte je rostlinku vypěstovat jako překvapení.

2. Sweetheart Plant - Hoya Kerrii

Srdíčko zasazené v květináči, jak se rostlině s názvem Hoya Kerrii také přezdívá, bude krásnou připomínkou dne plného lásky. Ani péče o tuto rostlinku není náročná. Stačí jí světlé místo bez přímého slunce a pořádná vlhkost. 

3. Bylinky v terakotě

Připravte pro hosty roztomilé baby rostlinky v terakotových květináčcích a ozdobte dle libosti. Zůstaňte u jednodruhové bylinky nebo dejte svatebčanům na výběr z několika možností. Praktický a zároveň krásný dárek jistě ocení každý kuchař či pěstitel. 

4. Levandulová sůl

Směs soli a voňavé levandule je perfektní k dochucení zeleninových salátů, pečených ryb a nebo grilované zeleniny. A na zpestření přidejte třeba rozmarýn. Sůl rozdělenou do vyzdobených a nadepsaných kořenek jistě zvládnete připravit i sami.

5. Zamilované perníčky

Jedlé dárky jsou vždy perfektní nápad. Perníčky ve tvaru srdce či zamilovaných holubiček jako šikovní novomanželé jistě zvládnete upéct i sami. Nestíháte? Obraťte  se na šikovnou tetičku. Mnoho svatebních a krásně zabalených perníčků najdete také na kreativním portálu Flér, kde své výrobky nabízí mnoho šikovných tvůrčích duší.

Darujte svým svatebčanům pozornost na památku na váš velký den

6. Skleničky s medem

Zavařovačku se sladkým medem v jakékoliv velikosti podle libosti vyšperkujtet tak, aby příjemně ladila ke stylu vaší svatby. Nebojte se použít stužky, samolepky nebo sklenice pěkně nadepsané jmény či datem svatby. 

7. Nakládané dobroty

Kreativní a praktický dárek v roztomilých zavařovačkách naložený v oleji bude pochoutkou, kterou všichni hosté budou jednoho večera doma u televize jistě ocení. A co nakládat? Zkuste vsadit na osvědčené sýry nebo zeleninu. Pokud byste se chtěli vrhnout na originální nakládačky, zkuste nakládaná vejce nebo citrusy.

8. Voňavé svíčky ze sójového vosku

Sójové svíčky udělají hodně parády a navíc jsou velmi jednoduché na výrobu. Potřebovat budete pouze sójový vosk, knoty, obaly a vonný éterický olej dle výběru. Pro ozdobení přidejte koření, sušené květy nebo třeba malé šišky. Svíčky budou krásně korespondovat se svatbou uspořádanou ve venkovském stylu.

9. Ručně vyrobená mýdla

Na výrobu mýdla to bude chtít už více ingrediencí, ale voňavý výsledek bude jistě stát za to. Základem pro výrobu mýdla je máslo (to bambucké nebo kakaové), olej a bylinky. Rostlinné mýdlo roztomile převázané stuhou v barvě svatby jistě potěší každého.

Ručně vyrobené svíčky ze sójového vosku jako voňavé poděkování

10. Papírové ozdoby se vzkazem

Objevte kouzlo japonského umění Origami a složte svým hostům na památku třeba papírového jeřába jako symbol dlouhého života. Papírové skládačky poslouží rovněž jako krásná dekorace na svatbě. Svým hostům dejte na výběr z několika barevných variací, které budou ladit k tónům vaší svatby. 

11. Fotomagnety s poděkováním

Fotomagnety jsou oblíbeným dárkem na ledničku, kde budou všem pořád na očích. Jako motiv fotomagnetů zvolte společnou fotku se slovy díků a nebo milou květinovou ilustraci, kterou si později vyzdobíte i svatební knihu. Na výběr už dneska máte z mnoha tvarů i velikostí, ve kterých magnetky můžete nechat vyrobit. 

12. Látkové kapesníčky

Staré dobré látkové kapesníčky budou praktickým dárkem k dojemnému obřadu i na památku. Pokud byste tuto pozornost pro vaše svatebčany rádi posunuli na vyšší level, nechte na kapesníčky vyšít iniciály a nebo datum, ve kterém se svatba koná.

13. Plecháčky s vlastním motivem

Smaltované hrnečky jsou věčným dárkem. Jsou prakticky nerozbitné a mají mnoho využití. Nechte na ně vytisknout jména nebo jakýkoliv vlastní design, který přizpůsobítet tématu vaší svatby. Zaměřte se na záliby každého z hostů a nechat mu na hrníček vytisknout něco opravdu osobního. 

14. Skleničky a hrnečky z blešáku

Hrnečky a skleničky z druhé ruky seženete na bleším trhu nebo přes prodejní online skupiny za pár korun. A že nebudou všechny stejné? Tím lépe! Každý ze svatebčanů si bude moci alespoň vybrat podle svého gusta. Skleničky opatřete stuhou nebo na ně fixou vhodnou na sklo dopište svým drahým vzkaz s poděkováním za to, že přišli společně s vámi oslavit ten velký den.

15. Znovu použitelná brčka

Znovu použitelná brčka z bambusu nebo nerezové oceli opatřete návštěvníkům například milým vzkazem. Brčka si kromě toho, že je každý může použít rovnou na místě, může vzít i domů. Navíc můžete mít dobrý pocit z toho, že praktickou pozorností nezatížíte planetu. 



Inspiroval vás náš článek a obdarujete své hosty některým z našich tipů? Nebo už svůj velký den máte za sebou?