7 tipů na to, jak si užít volný čas doma

uvodni-7-tipu-na-doma

Někdy je to nevyhnutelné a jindy zase zcela dobrovolné. Volný čas strávený doma se však za všech okolností dá využít efektivně. Nevěříte? Přesvědčte se sami. Máme pro vás totiž sedm tipů na to, jak se doma nenudit. Ba naopak!

Zaměstnejte hlavu

Skolila vás nemoc, únava nebo vám plány na aktivní pobyt venku překazilo počasí? Ať už je to jakkoliv, namiřte si to k vaší domácí knihovničce. Knihy, časopisy, e-booky, audioknihy nebo jakékoliv jiné vzdělávání je pro tyto línější dny ideální.

Řekněte si sami - kdy naposledy jste si udělali čas jen sami pro sebe? A že se na Instagramu rozplýváte nad úchvatnými zátišími ve stylu hygge? Co vám brání si tenhle domácí čas užít stejně útulně? Zapalte svíčku, uvařte si kakao, zachumlejte se do deky a vyberte si četbu, na kterou máte právě náladu. I správné načasování konkrétních titulů je důležité. Kouzlo okamžiku, na to nezapomínejte.

Na online vlně 

Žijete víc offline a digitální svět je pro vás vítanou změnou? Tady je pár možností, které vám rozšíří obzory.

O Netflixu, HBO či YouTube už jste určitě slyšeli. Všechny tyto domény nabízí i tematické pořady, které zaujmou nejednoho vášnivého cukráře, stylistu, milovníka jídla, hudby či cestování. Zapátrejte v jejich obsahu a určitě využijte funkce, která vám doporučí další pořady na základě předchozího vyhledávání.

na-vlne-online-1584642999

A když už jsme u těch videí, co takhle zavzpomínat si na narozeninové oslavy či svatbu u starých rodinných DVD či dokonce VHS? Takový exkurz do dob dávno minulých vám přinese víc radosti a zábavy, než lecjaká světová show.

Zabavte svého zvířecího miláčka

Tak čí jste sluha vy? Pejska, kočičky nebo snad králíčka? Ať už je to jakékoliv zvířátko, všechny potřebují naší péči a zájem. A kdy jindy si na ně vyhradit čas, než když ho trávíme pěkně spolu doma.

Inspirujte se návody či videi na internetu, přečtěte si tematickou knížku a převeďte teorii do praxe. Čichací dečky, trénování povelů, drbání za oušky, hra s oblíbenými hračkami výměnou za pamlsek? Není nic víc. Pro ně, ani pro vás. Jejich láska a radost vás dokážou uzdravit, pozvednout na mysli i zařadit do vašeho života několik příjemných rituálů.

Takže ať už venku leje, nebo vás přepadla špatná nálada, pomazlete to roztomilý zlobidlo vedle vás. Oni vám to vrátí i s úroky, o to se nebojte.

Hýbejte se!

Pokud zrovna nemarodíte, popřemýšlejte i o troše pohybu. To, že zrovna nemůžete vyběhnout na čerstvý vzduch, neznamená, že se musí domácí pohoda odehrávat jen na gauči. Vždycky vás lákala jóga, ale nevíte jak na ni?

hybejte-se-1584643024

Určitě doporučujeme provádět ji alespoň ze začátku se zkušeným lektorem. Avšak jemné protažení, správný dech a závěrečné uvolnění můžete zkusit natrénovat i podle videí na YouTube. Ta nabízí kromě jógy i jiná cvičení.

Je libo tanec a posilování v jednom? A znáte projekt The Fitness Marshall? Ne? Tak ale šup k vyhledávači. Jsme zvědaví na vaši odezvu.
PS: Doporučujeme také jako párovou aktivitu.

Kreativní výzva pro páry

Výlety, návštěvy kina i koncertů nasazují laťku hodně vysoko, to víme. Ale taková domácí párty ve dvou může být ještě lepší. Jak na to? Rozhodně nevynechte romantickou snídani do postele. Ráno dělá den a pokud jste nemocní nebo vám nepřeje počasí, je kvalitní a pestrá strava základ.

Kreativně pak můžete pojmout i zbytek dne. Pantomima, konverzace v cizím jazyce, prohlížení fotoalb nebo vyplňování deníku pro páry vás spojí jako málo co.

pro-pary-1584643120

 

Procházení společných fotek navíc vždycky zlepší náladu a zavede myšlenky zpátky do radostných chvil. Možností, jak se zabavit, je spousta. Ať už si uvaříte kávu podle online baristického kurzu nebo zkusíte relaxační masáž, je to jedno. Hlavně buďte spolu a třeba vyzkoušejte i všemi tak opěvovaný digitální detox.

Vraťte se s dětmi do dětství

Maminky a tatínkové na mateřské i mimo ní, dochází vám nápady, jak smysluplně zabavit své ratolesti? Samozřejmě záleží na věku dětí, ale jedno by mělo být pro všechny společné. Vyžadují vaši přítomnost, pozornost a lásku.

Zaskákejte si přes švihadlo, postavte zámek z Lega, vyzkoušejte japonské Origami nebo si vybarvěte omalovánky. Vytáhněte autodráhu a pak se vrhněte na pexeso, které perfektně trénuje (nejen) dětskou paměť a soustředění. Velký úspěch u dětí sklízí i společné pečení či vaření. A to že je všude po kuchyni mouka a marmeláda? No a. Pro dnešek je dovoleno vše.

Společný den pak nezapomeňte zakončit tou nejlepší činností vůbec - předčítáním. A o tom, jak blahodárné účinky má čtení před spaním, si můžeme povědět zase příště.

Dožeňte to, co vám tak dlouho utíkalo

Sám doma. Sám se sebou. Co teď? Panika? Ani náhodou! Právě tohle je ten čas s velkým Č, který dokáže s lidskou myslí zázraky. Věnujte ho sobě a tomu, co jste zatím nestihli. Péče o tělo, aromaterapie, úklid sezonního oblečení nebo roztřídění fotek a suvenýrů z cest?

sam-doma-1584643547

Nic není zbytečné. Klidně se naučte, jak upéct ty úžasné makronky, které tak milujete a pak si slepte plastikový model letadla. COKOLIV. Jste pány svého času, tak s ním naložte dle své libosti. Ale ať to stojí za to. To nám slibte :) 

Ať už trávíte pobyt doma sami, nebo ve společnosti nejbližších, věříme, že o zábavu máte postaráno. Zkuste nejprve činnosti střídat a pro příště se nebojte aktivity i zcela obměnit. Nakonec si z nich určitě vyberete tu nejmilejší. Právě díky této pestrosti totiž vznikají koníčky, které obohacují život a posunou nás zase o kus dál.