Jak na home office a domácí studium

image-from-ios-5

Práce z domova nebo domácí studium vstupují do našich životů čím dál více. Možná v nich je budoucnost, možná ne, to ukáže čas. V každém případě je potřeba si takový způsob činnosti naplánovat. Berte jej jako hru. Pokud chcete zvítězit, hrajte podle pravidel. Tady je jejich seznam.

Dodržujte časový rozvrh

Tvorba návyků a jejich dodržování je základním prvkem osobní disciplíny. Pokud vám říká pane, máte slušně nakročeno k úspěšným výsledkům. Při práci či výuce z domu je však potřeba ještě trochu přitvrdit a jet podle předem sestaveného plánu. 

Aby se vám plán podařilo skutečně plnit, dodržujte časové úseky, na které jste zvyklí ze zaměstnání nebo školy. Vstáváte každý den v sedm ráno? Dělejte to tak i nyní. Pravidelné vstávání a usínání je klíčem k dostatku energie a z ní vyplývající dobré nálady a kvalitní mozkové činnosti. Následně kopírujte i časový rozvrh přestávek, oběda a všech dalších aktivit, na které jste v “běžném” životě zvyklí. V tomto zkrátka nevybočujte. 

Do obýváku jako na přehlídkové molo

Ano, samozřejmě, je to nadsázka, ale určitě víte, kam míříme. I když se každodenní dojíždění smrsklo na trasu ložnice - WC - kuchyň - obývák, neznamená to, že ho musíte absolvovat v pyžamu. 

image-from-ios-8-1585232576

Pro vaši vnitřní kázeň udělejte jednu maličkost - oblečte se jako pro návštěvu nebo tak, jak se běžně do školy či kanceláře oblékáte. Víme, že si užíváte domácí trenýrkovou a županovou pohodičku, ale schválně vyzkoušejte elegantnější variantu. Vsadíme se, že na výkonu a vnitřním pocitu uvidíte značný rozdíl.

Plánujte, plánujte a pak plánujte

Nejčastějším problémem na práci z domova bývá prokrastinace. Sedíte u účetnictví nebo nad otázkami ke státnicím, ale radši si představujete, jak spárujete dlaždičky v koupelně? Všichni jsme stejní. A víte, jak tomu zabránit? 

Sestavte si plán. Ať už rozvrh předmětů nebo papírový seznam pracovních priorit, vždy ho mějte na očích. Klidně si jej i kreativně zpracujte, pokud vám to pomáhá. Barvičky, krasopísmo, samolepky. Cokoliv chcete. Hlavně ho dodržujte a odškrtávejte

Největší priority a nejtěžší úkoly zařaďte na začátek. Během něj máte nejvíc energie, pozornosti i elánu. Postupem dne se pak únava vyvažuje vědomím, že to nejhorší máte za sebou a před sebou už jen to, co vás baví a zabere nejméně času. 

Improvizovaná učebna i dokonalá pracovna

To, co nás obklopuje, nás i velkou měrou ovlivňuje. Řeč je o lidech, ale i o prostředí, ve kterém žijeme, studujeme nebo pracujeme. Tak si to pojďme udělat hezký. Každému vyhovuje něco jiného, pár věcí však funguje ve většině případů. 

Dostatek čerstvého vzduchu a přirozeného světla, klid a kvalitní psací stůl s židlí. Pokud k tomu všemu potřebujete něco živého a svěžího, obklopte se květinami. Pořiďte si parádní psací potřeby či další nezbytné propriety pro vaši činnost a klidně i tu nástěnku, na které bude viset onen zmiňovaný “bojový” plán. Při práci na počítači se pak doporučuje mít otevřené vždy jen jedno okno a telefon se sociálními sítěmi mimo dosah nenechavé ruky a očí. 

image-from-ios-4-1585232558

Pokud pak máte k dispozici i nějaký ten plácek, využijte ho k pravidelnému protažení ztuhlých svalů a kloubů. Třeba každou hodinu. Stejně tak nevynechávejte oční jógu.

Skupinový meeting nebo Skype? Jen do toho!

Jste zvyklí na pravidelné meetingy s kolegy, chybí vám spolužáci? Tak si dopřejte blahodárnou dávku sociálního kontaktu, i když jen v online provedení. Nejen, že spoustu otázek projdete rychleji, ale můžete společně vymyslet i zajímavější řešení problému či kreativní projekt. 

image-from-ios-9-1585232586

Stanovte si, kolik času by měl hovor zabrat, jaký je cíl a určitě se na něj předem připravte. Konverzaci si zpříjemněte šálkem čaje nebo kávy a berte ji jako takovou malou hromadnou terapii :)

Barevnější jídelníček

Každá činnost vyžaduje dostatek energie. Abyste si udrželi tu svou, je potřeba přizpůsobit celodenní aktivitě i stravu a pitný režim. Dostatek vody a neslazeného čaje je samozřejmostí. Dbejte však i na to, co jíte. 

image-from-ios-7-1585232568

Snídaně vydatnější, svačinka zdravější a oběd lehčí. Pokud během dne spíše sedíte, nepřetěžujte tělo a hlavu těžkými mastnými jídly. I tady můžete využít své kreativní já a plánování. Inspirujte se oblíbenými kuchaři nebo vymyslete vlastní odlehčenou verzi svíčkové na smetaně. Vše si připravte dopředu, ať pak nezmatkujete. Během práce se takovými věcmi vůbec nezatěžujte. Dokonale vás to rozhodí a to učitel ani zaměstnavatel rozhodně nechtějí.
 

Máte home office nebo jste na domácím vyučování? Užijte si to. Stačí dodržovat pár základních pravidel, které, pokud si zažijete, usnadní život nejen v pracovní či studijní době. 

Pokud jste se řídili našimi radami, pak vám zbyla spousta volného času. Jak s ním naložit? S tím vám poradíme v dalším článku 7 tipů na to, jak si užít volný čas doma

Tak nezapomeňte: Není čas ztrácet čas. Ten nám totiž plyne pořád stejně.