Připravte si doma skvělý Halloween

halloween-doma-uvodni-fotka

Ne vždy doba či počasí přejí venkovním a společenským akcím. To ale neznamená, že byste kvůli tomu měli trávit čas pasivně a zavření doma. Halloween přímo vybízí oslavit jej v kruhu rodinném a případně se vydat do přírody. Třeba hledat poklad. Co vy na to? Přidáte se?

Co byste měli o Halloweenu vědět

Kdy je Halloween:

31. října

Historie Halloweenu:

Základy tohoto svátku pochází již z dob Keltů, kteří se v tuto noc loučili s létem a připravovali se na temnější část roku. Kolem 16. st. se ustálila tradice chození v maskách od domu k domu, kdy se koledníci snaží výměnou za báseň vykoledovat něco dobrého. Avšak Halloween tak, jak ho známe dnes, je záležitostí spíše novější. 

V Americe se rozšířil v 19. st. díky irským a skotským imigrantům a právě zde získal “předvečer dne všech svatých” aktuální podobu. Vyřezávané dýně nahradily původní řepy, které sloužily ke stejnému účelu a většinu domů v anglicky mluvících zemích zdobí typické symboly jako dýně, kostlivci, pavouci, netopýři nebo čarodějnice.

Jak na halloweenskou výzdobu

Jak už jistě víte, Halloween je hlavně o výzdobě a maskách. Takže popusťte uzdu fantazii a pořádně se vyřaďte. Kvůli malým dětem raději uberte na morbidnosti propriet, v opačném případě se ale nenechte ničím svazovat. 

Při výrobě masek a dekorací se inspirujte například filmy Tima Burtona. Oslava laděná do barev a stylu Mrtvé nevěsty či Frankenweenieho rozhodně nezklame.

Pro dokreslení tíživé atmosféry vyzkoušejte náš adekvátně temný playlist. Najdete v něm filmové soundtracky, znělky z Harryho Pottera i kompilace strašidelných zvuků. Hudba dokáže divy, uvidíte sami.

Postarejte se dětem o nevšední zábavu

Jakmile si odškrtnete kolonku “výzdoba”, pusťte se do zábavy. My už trochu popřemýšleli a třeba vás navedeme na tu správnou cestu. 

Děti odtrhněte od televizních či počítačových obrazovek a zajistěte jim kreativní aktivity. Výroba příšer z Origami papíru a ruliček toaletního papíru, omalovánky se strašidelnými motivy či bludiště v podobě pavoučí sítě zabaví i vás. Na konci článku jsme si pro vás jedno bludiště připravili, stačí jen vytisknout.

halloweenska-stras-iddla-1603704621

Pokud bydlíte poblíž přírody nebo zahrady, využijte toho. Připravte večerní “bojovku” s několika stanovišti a sami se jí (alespoň pro zpestření) zúčastněte.

Stanoviště mohou mít desítky podob. Nejsnadněji proveditelné je shazování “děsivě” pomalovaných plechovek, strašidelný kvíz (vyberte otázky týkající se právě Halloweenu, jeho historie apod.) nebo na zeď domu natáhněte velký kus látky s upevněnými balonky plnými vody. Nakupte je v oranžové a zelené barvě a poskládejte z nich motiv obrovské dýně. Pak už jen stačí připravit pár šipek a uvidíte tu radost.

Kdo vyhraje, dostane indicie k nalezení zakopaného pokladu. Takový pytel kyselých žížal musí přece potěšit každého.

Halloween s partnerem

Nemusíte být nutně milovníky tohoto svátku, ale netradiční zpestření večera ve dvou rozhodně nikomu neuškodí. Co si takhle vydlabat dýni a vyřezat do ní oblíbený motiv? Nebo si vzájemně napište strašidelný příběh o místě, kde žijete. Úžasně relaxační aktivitou je pak skládání Origami. Netopýři, duchové ale i nebe-peklo-ráj v halloweenských barvách ve vás dokážou probudit již dávno zapomenutou hravost. 

Na konec si zahrajte na Starbucks kavárnu a předveďte se při přípravě slavného Pumpkin Spice Latte. Rovnou vám sem na něj dáme recept, protože tohle je opravdu lahoda.

doma-ci-pumpkin-spice-latte-1603726282

Suroviny na dýňový sirup:

  • 1 hrnek vody
  • půl hrnku třtinového cukru
  • půl hrnku uvařené a rozmixované dýně hokkaido
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 2 kuličky nového koření
  • půl lžičky kardamomu
  • půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Vodu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte rozmixovanou dýni s kořením a vařte cca 5 minut. Dýňový sirup na závěr přeceďte přes jemné síto. 

Suroviny na Pumpkin Spice Latte:

  • jemné espresso
  • ½ hrnku mléka
  • 4 lžíce dýňového sirupu
  • vyšlehaná neslazená smetana
  • skořice na poprášení

Do čerstvě uvařeného espressa přidejte sirup a pečlivě promíchejte. Mléko prohřejte a nalijte na kávu. Na vrch navrstvěte vydatnou porci šlehačky s popraškem skořice.

A pokud sladké kávě příliš neholdujete, vyzkoušejte některý z těchto božských nápojů na zahřátí.

Tak už plánujete? Pokud ano, těšíme se na fotky vašich halloweenských oslav a na další nápady, jak oslavit Halloween doma. 

PS: A tady máte slíbené halloweenské pavoučí bludiště k vytisknutí.

pavouc-i-si-t-bludis-te-ke-staz-eni-1603704617