Vánoční výzvy plné dobrých skutků

popy-dsc01054

Nebyli bychom to my z Mementerry, kdybychom na vás i o Vánocích nevymysleli speciální skořicí ovoněné vánoční výzvy plné dobrých skutků. Pevně věříme, že pro vás bude radost i výzva je plnit. Skrývá se v nich totiž mnohem víc, doslova vás přitáhnou za uzdu, abyste na chvíli zpomalili a vychutnali si čas Adventu. Navíc jimi vykouzlíte jimi úsměv na i těch nejméně očekávaných tvářích.

Komu uděláte našimi vánočními výzvami radost?

Blízkému příteli nebo rodinnému členovi

popy-dsc01092-1576161143

Nejsnadněji se vám bude plnit výzva pro vaše milované, proto jsme záměrně vybrali jednu časově náročnější. Kolik jí ale věnujete usilí je z velké části na vás. O co se jedná?

Pošlete svému blízkému vánoční přání poštou. Necháme ve vašich rukou, zda přání koupíte, nebo vyrobíte a jestli vymyslíte básničku, či jen napíšete pár jednoduchých vět plných vánočních pozdravů. Hedvika na něj už čeká za oknem :)

Neznámému člověku

popy-dsc01106-1576161143

Představte si, že v autobuse nebo kavárně najdete zabalený dárek s cedulkou „Pro milého neznámého“. Ba dokonce byste ho našli mezi nákupem v tašce. Otevřeli byste ho nebo byste ho nahlásili jako bombu?

Tak to přesně udělejte – zanechte milému neznámému malý zabalený dárek. Ne že dovnitř dáte umělého pavouka! Pokud vám větší radost než samotné obdarování udělá pozorovat jeho reakci, zůstaňte na místě činu a mějte telefon nebo foťák po ruce. Reakce může stát za to.

Sousedovi

popy-dsc01069-1576161142

Může se vám zdát, že jsme si pro vás připravili sérii pranků, ale není to tak. Za každou výzvou se skrývá záměr potěšit a překvapit někoho dalšího i vás. Sousedé s vámi sdílí společné prostory, a tak vám mohou život znepříjemnit, ale také pomoci v nouzi nejvyšší.

Příležitostným dobrým skutkem jim určitě uděláte radost a zvýšíte tak šanci, že vás z hořícího bytu vytáhnou, ne ještě přiloží. Zanechte jim vánoční ozdobu se vkazem „Veselé Vánoce vám přeje váš soused“ pověšenou na klice. Budou tak vědět, že kolem sebe mají dobré lidi, aniž by v tom byla jediná kapka vypočítavosti.

Nepříteli 

popy-dsc01340-1576161144

Přituhuje. Nejen venku, ale i v tomto blog postu. Tohle bude rozhodně nejtěžší výzva a věřte, že spousta lidí ji zkrátka nedokáže splnit. Pokuste se překonat sami sebe. Uvidíte, jakou z výsledku budete mít radost.

Zamyslete se, s kým jste momentálně „na nože“. Ať jde o drobné nedorozumění nebo velkou hádku typu „v životě už s tebou nepromluvím“, vždy můžete zakopat válečnou sekeru. Nebo alespoň udělat první krok. Popřejte svému nepříteli vše nejlepší k Vánocům. Jak? To necháváme na vás.

Člověku v nouzi

popy-dsc01066-1576161361

Kdy jindy než na Vánoce udělat radost těm, kteří to potřebují nejvíce? Necháme na vás, komu se rozhodnete pomoci a jak.

Můžete se stát Ježíškovým vnoučetem, zaslat pamlsky nebo krmivo do útulku (my pomáháme útulkům Šanta kočičí a Dogpoint) nebo „jen“ koupit na trzích svařáka pro bezdomovce.

Tomu, kdo už s námi není

popy-dsc01063-1576161141

„Dokud si pamatujeme nějakého člověka, není opravdu pryč. Jeho myšlenky, pocity a vzpomínky se stávají naší součástí.“ – Justin Cronin

Ať už věříte čemukoli, věřte, že každého potěší, když si na něj vzpomenete. Radost by to udělalo i člověku, který s námi už není. Zapalte mu svíčku a mějte radost ze všech krásných chvil, které prožil.

Neradi bychom tento příspěvěk ukončili myšlenkou na konec, když Vánoce jsou vlastně oslavou začátku. Radujte se a hlavně spolu prožívejte chvíle naplno. Ať máte taky zážitky, na které budete rádi vzpomínat. Pokud máte naše knihy, vytvořte si na tyto chvíle památku.

Stále nemáte dost? Zajímá vás, jak vytvořit vzpomínky skrze tradice? Přesně o tom můžete načerpat více informací z článku Tvoříme vzpomínky dkrze tradice.

Potěší nás také, když při plnění vánočních výzev označíte na sociálních sítích náš profil @mementerra. Třeba vám za to Ježíšek nadělí (s naší pomocí) foťák.

Advent plný nečekaných radostí a příležitostných dobrých skutků přeje