Vše, co jste kdy potřebovali vědět o Valentýnu

Valentýn je svátek zamilovaných

Oslava Valentýna je spjata s romantikou a milostnými vyznáními. Původně se ale vůbec nejednalo o romantický svátek.
Kdy se Valentýn slaví? Proč? A čím překvapit svoji milovanou polovičku se dočtete v našem článku.

Kdy je Valentýn?

Únor je měsíc obecně známý jako měsíc lásky a plodnosti. V magické datum 14. února u nás slavíme den zamilovaných stejně jako v dalších zemích, přestože v našich končinách se někteří stále přiklání spíše k oslavám lásky na prvního máje.  

Pokud jste příznivci svatého Valentýna, zapište si, že roku 2022 vychází oslava lásky na pondělí

Oslava lásky

Odkud Valentýn pochází?

Oslava dne zamilovaných je v Česku relativně novinkou a mnohými je Valentýn považován za americký svátek. Ve skutečnosti má ale evropské kořeny, které sahají daleko do historie. Valentýn, tak jak ho známe dnes, se začal hojně slavit ve Velké Británii, odkud pochází i většina valentýnských zvyků.

Svátek jako takový je s největší pravděpodobností odvozen od slavnosti s názvem Lupercalia, která pochází ze starověkého Říma. Jednalo se o oslavy spojené s pastevectvím, plodností a rituální očistou. K svátku se také podle pověsti vázal zajímavý zvyk, kdy v předvečer oslav házeli chlapci do nádob lístky se jmény děvčat. Chlapci si pak jedno z dívčích jmen vylosovali a ona vyvolená se v průběhu roku měla stát jeho.

Kdo byl svatý Valentýn?

Na tom, kdo svatý Valentýn vlastně byl, se historici jasně neshodují. S největší pravděpodobností se ale jednalo o biskupa z Terni ze 3. století, přezdívaného jako ochránce zamilovaných. Podle pověsti měl Valentýn oddávat páry podle křesťanských zvyků, i když tím porušoval zákony tehdejšího římského císaře. Císař Claudius II. v té době svým vojákům zakazoval, aby se ženili nebo zasnubovali, a neodmítali tak plnit své vojenské povinnosti. Valentýn byl později zatčen a 14. února popraven.

Působením času se svátek Lupercalia spojil s legendou o mučednictví svatého Valentýna, a vznikl tak romantický svátek, jak ho známe dnes.

Nezapomínejte ale, že význam svátku může být vždy takový, jaký ho chcete mít. Pokud zrovna nemáte svátek s kým oslavit, udělejte si příjemný den sami pro sebe. Sebeláska je taky láska a ne-li ta nejdůležitější. 

Co dát přítelkyni k Valentýnu?

Pokud si lámete hlavu, co dát přítelkyni k Valentýnu, máme pro vás několik tipů. Naše doporučení se táhnou od odzkoušených klasik jako jsou večeře ve dvou nebo  čokolád přes květiny, které opravdu nikdy nevyjdou z módy až po romantickou masáž, šperk či spodní prádlo. 

Deník pro zamilované je originální volbou dárku pro vaši milovanou plovičku

Netradiční valentýnský dárek

Pokud letos chcete být opravdu originální, sáhněte po deníku pro zamilované, kde najdete nejrůznější nápady na jedinečnou zábavu ve dvou. Nebudete tak muset pořád vymýšlet, co zrovna podniknout a to až do dalších valentýnských oslav.

Kniha pro zamilované Our Love Challenges

Květiny na Valentýna

Jestliže se na experimentování letos necítíte, zvolte nestárnoucí klasiku - kytici plnou lásky. A jaké květiny na Valentýna darovat?

Evergreenem stále zůstávají rudé růže. My však rádi přijímáme nové výzvy a tak bychom vás rádi inspirovali k odvážnějším variacím. 

Bohatou vazbu vám vytvoří košaté pryskyřníky, které zakoupíte v nejrůznějších barvách. Nádherně a jemně bude působit luční kvítí v neotřelé vazbě. Neokoukanou volbou pak může být vazba ze sušených květin, která opravdu vydrží!

Kdybyste se raději chtěli držet při zemi a vsadit na klasiku, doporučujeme sáhnout po v únoru dostupných růžových tulipánech nebo nádherných liliích.

Co dát příteli k Valentýnu?

Máme pro vás jednoduché doporučení - Láska prochází žaludkem. Připravte proto pro svojí polovičce romantickou večeři při svíčkách, kterou sami uvaříte. Pro slavnostní dojem si k ní nalijte třeba dobré víno nebo jiný, vámi oblíbený drink.

Menu pro dva

Pokud jste spolu jen krátce a ještě jste nevychytali nejoblíbenější pokrmy svého drahého, přinášíme vám inspiraci ve formě tříchodového menu. Nejste zrovna šéfkuchař nebo nemáte čas vyvařovat? Nevadí, jídlo jednoduše objednejte a nebo se cestou z práce zastavte pro už hotové dobroty.

Pokud tápete, čím při valentýnské večeři doladit romantickou atmosféru, doporučujeme do pozadí pustit náš valentýnský playlist.

Ukázka z knihy pro zamilované

Dárkové kupony

Pokud máte náladu na něco pikantnějšího, vyrobte své drahé polovičce dárkové kupony šité na míru jejím potřebám a tužbám. Osobnější dárek už snad ani věnovat nemůžete. 

Přání k Valentýnu

Jestli chcete svého partnera zahřát u srdíčka, napište mu zamilovaný vzkaz. Spoustu romanticky laděných přáníček jistě seženete už připravených v obchodě, ale není nad přáníčko, do kterého vložíte kousek svého času a hlavně lásky. 

DIY valentýnské přáníčko

DIY jak vyrobit ručně malované valentýnské přání

Budete potřebovat: 

  • Strukturovaný papír s vyšší gramáží
  • obyčejnou tužku
  • nůžky
  • vodové barvy
  • štětec
  • mikrofix

Postup:

Z papíru s vyšší gramáží vystřihněte obdélník o rozměrech 22 x 15 cm a přeložte napůl. Na přední stranu si nejprve tužkou naznačte rozložení srdíček. Do jednoho řádku by se vám měly vejít čtyři. Vezměte vodovky a začněte vybarvovat. Po opravdu důkladném zaschnutí barvy vezměte mikrofix a udělejte nejrůznější linky, tečky, čárky, a srdíčka dozdobte. Na závěr stačí dovnitř dopsat osobní vzkaz pro vašeho miláčka. Jestliže nemáte zrovna básnické střevo nebo neumíte slovy správně vyjádřit, co cítíte, inspirujte se nadčasovými zamilovanými citáty.

TIP:

Hledáte jednodušší řešení? Malované přání je nad vaše síly nebo časové možnosti? Složte své polovičce papírové origami srdíčko. Jak na něj najdete ve videopostupu v našem článku, kde jsme se rozepsali o možnostech, co podniknout na Valentýna

Jak složit origami srdce 

Líbily se vám naše tipy, jak si Valentýna co nejvíce užít? A jak ho nejraději slavíte vy?