Kouzlo japonského umění Origami

origami_foto

Jste milovníky papírových skládaček, nebo naopak chcete zkusit něco nového a rovnou i procvičit koncentraci? Pak není lepší varianty než Origami.

Pusťte se do nich s vervou a dokažte, že vás nerozhodí ani sebekomplikovanější vzor. Mimochodem, umění zůstat klidným využijete ve spoustě životních situací, takže trénink rozhodně neuškodí.

Přečtěte si pár řádků o vývoji tohoto umění, načerpejte inspiraci a pusťte se do díla. Na konci článku váš totiž čeká malé překvapení.

Opravdu jen trocha historie

Dobu vzniku Origami nelze přesně určit. Dle dochovaných poznatků se však odhaduje kolem roku 1000 n.l. v Japonsku. Z japonštiny také pochází jeho název 折り紙 , který tvoří 2 znaky: oru - skládat, kami - papír.

Papírové skládanky původně zdobily tradiční šintoistické svatyně. Ohraničovaly zde posvátná území, do kterých směl vstupovat pouze kněz. Až o mnoho staletí později se k náboženské funkci přidala i výchovná a zábavní. Největšího boomu pak Origami dosáhly v 19. století.

Proč Origami skládat?

Principem papírových skládanek je schopnost vytvořit z kusu papíru smysluplný objekt. Výsledek však nemá reálnou předlohu přesně kopírovat! Ztvárňuje ji pouze symbolicky, minimalisticky a s důrazem na estetiku.

origami-skladanky-1594842162

Kromě estetiky má skládání i edukativní charakter. Učí totiž trpělivosti, zručnosti a soustředění. Pokud tedy bojujete se stresem, hledáte odreagování nebo novou kreativní činnost, Origami splní vše, oč žádáte.

Jeřáb a tisíce dalších motivů

Z původních desítek skládaček jich jsou dnes tisíce. Květiny, ovoce, zvířata, filmové postavy i abstraktní motivy. Zkrátka vše, na co si vzpomenete. Každý si může vybrat nebo dokonce navrhnout motiv, který si složí. Avšak jeden vzor mezi ostatními přeci jen vyniká - papírový Jeřáb.

Snad všichni už jsme někdy viděli skládačku ve tvaru Jeřába (návod na něj najdete i v naší Příručce kreativního tvoření). Jedná se totiž o světově nejrozšířenější motiv. Jeho historie sahá až k roku 1800, od kdy si ho lidé zavěšují ve svých obydlích jako symbol dlouhého života a uzdravení. 

Za zmínku určitě stojí i slavné znázornění Jeřába a to v rukách děvčátka jménem Sadako na pomníku dětským obětem války v Hirošimě.

Co ke skládání Origami potřebujete

Origami se rozdělují na tradiční (z 1 kusu papíru, bez použití nůžek, lepidla a zdobení) a moderní (prostor pro vlastní fantazii, dokreslování linerem apod.).

Základním prvkem každé skládačky je čtverec tenkého, ale zároveň pevného papíru ideálně o rozměrech 15 cm. Zda zvolíte papír barevný či bílý, je jen na vás a na předloze.

origami-papiry-1594842117

K sestavení vám poslouží podrobný návod. Je třeba pečlivě dodržovat postup, nepřeskakovat a znát základní pokyny, které vás celým procesem provedou. Pokyny mohou vypadat i nějak takto:

navod-1594918209

Nezapomeňte také na pevnou a rovnou podložku, dostatek času, klidu a rozhodně žádný spěch či zbrklé pohyby.

Mementerra Origami set nejen pro začátečníky

Ano, tušíte správně. I my jsme propadli kouzlu japonských skládanek a chceme se s vámi o to nadšení podělit. 

Sestavili jsme dárkový Origami set s návody a 25 papíry nejrůznějších barev včetně takových fajnovek, jako jsou akvarelové motivy. Složit si z nich můžete dokonce i Origami záložku do knížky, nebo je použít k jakémukoliv tvoření, které vás napadne.

origami-pes-1594842145

A pokud vás múza zrovna nepolíbila, stačí se inspirovat dalšími články, zapátrat v Mementerra FB skupině nebo se přihlásit k odběru newsletteru níže.

Pro ty, kterým nestačí motivy v Origami setu, máme navíc nálož extra návodů přímo tady.

Tak už na nic nečekejte. Pusťte se do skládání Origami a pochlubte se výtvory na IG pod hashtagem #mementerra.