3 snadné recepty na luxusní dezerty

uvodni-dezerty

Tento článek patří všem vášnivým cukrářům, ale i těm, kteří hledají rychlou inspiraci na dezert pro svoji lásku nebo návštěvu.

Všechny tři recepty splňují tolik oblíbenou kombinaci - za málo času, hodně muziky. Navíc nemusíte být ani mistři pečení. Takže nažhavte svou knihu na recepty a jde se na věc.

Lehké a nepečené, to je Tiramisu

tiramisu-1596729982

Tiramisu bylo od začátku jasným adeptem do této trojky nejlepších dezertů. Jeho příprava vám zabere směšných pár minut a výsledek několikanásobně převíší to, co do něj vložíte.

6 - 8 porcí, příprava cca 30 min. + min. 4 hod. v lednici

Suroviny

  • 500 g mascarpone
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 8 lžic moučkového cukru
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • dvojité espresso
  • Amaretto (lze vynechat, nebo nahradit rumem či Marsalou)
  • kvalitní kakao na posypání

Postup

Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z těch si vyšlehejte tuhý sníh a žloutky rozmixujte s cukrem do světle žluté nadýchané pěny. Do pěny přidejte Mascarpone a vymíchejte hladký krém. Na závěr pomalu a velmi opatrně přimíchejte sníh.

Do vlažné kávy nalijte alkohol a krátce v ní namočte piškoty. Ty položte vedle sebe do mísy (ideálně čtvercového či obdélníkového tvaru). Jakmile máte dno nádoby pokryté piškoty, navršte na ně polovinu krému a takto postupujte i u další vrstvy. Povrch na závěr uhlaďte, nebo naopak lžící udělejte jemné vlnky a přes sítko bohatě poprašte kakaem.

A teď to nejtěžší - neochutnat a dát do lednice alespoň na 4 hod. ztuhnout. Ideálně však přes noc. Odměnou vám bude luxusně vypadající a ještě lépe chutnající sladká tečka s vůní kávy a kakaa.

Čokoládové Brownies inspirované Jamiem Oliverem

brownies-1596729962

Kdo tu miluje Brownies stejně jako my? Spousta z vás ho určitě už zkoušela, ale možná se najdou i tací, kteří recept na to nejlepší Brownies teprve hledají. Tak tady ho máte.

16 ks, příprava 25 min. + 30 min. pečení

Suroviny

  • 250 g kvalitní 70% hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 180 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky smíchané s lžičkou kypřicího prášku
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 40 g bílé čokolády na posypání

Tip: Základem skvělé chuti je použití kvalitní hořké čokolády. My použili tu od Callebaut, ale není to samozřejmě povinnost. Každopádne suroviny vždy vybírejte pečlivě.

Postup

Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni a mezi tím si vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Jakmile je čokoláda rozpuštěná a zchladlá na pokojovou teplotu, přidejte špetku soli a za stálého míchání ji pomalu přilévejte do směsi.

Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a povrch posypte nasekanou bílou čokoládou. Pečte při 180 °C cca 25 - 30 min. tak, aby střed zůstal téměř tekutý, ale povrch se leskl a popraskal.

Přátelské varování: Jakmile Brownies jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat. A to ani vaši hosté. Taky se připravte na hlášku: „Už se můžeš vdávat.“ nebo u opačného pohlaví „Takovýho chlapa bych doma chtěla taky.“

Boží ovocný koláč podle Kitchenette

ovocny-kolac-1596729972

A vítězem v kategorii klasický koláč se stává ... tenhle mandlový krasavec, kterého si můžete vyšperkovat dle svých představ a oblíbeného sezónního ovoce. 

Koláč o průměru 24 cm, příprava cca 1 hod. + 1 hod. pečení

Suroviny na těsto

  • 225 g hladké mouky
  • 110 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce ledové vody
  • špetka soli

Suroviny na náplň

  • 1 velké vejce
  • 1 žloutek
  • 125 g másla pokojové teploty
  • 125 g třtinového moučkového cukru
  • 125 g mletých mandlí
  • 20 g hladké mouky
  • 8 - 9 švestek

Postup

Mouku se solí prosijte do mísy, přidejte máslo a robotem rozmixujte tak, aby vám vznikly malé hrudky. Následně přidejte žloutek s ledovou vodou a rukou zapracujte v hladké těsto. Tento proces by měl být velmi rychlý, aby si těsto zachovalo křehkost. Těsto přikryjte a odložte do lednice alespoň na 20 min.

Zchlazené těsto následně vyválejte na pomoučeném vále a přeneste do vymazané koláčové formy. Propíchejte jej vidličkou a dejte péct na 200 °C cca 15 min., dokud nebude narůžovělé a suché. Nechte vychladnout.

V průběhu pečení si připravte náplň z vyšlehaného másla s cukrem. Jakmile vznikne nadýchaný světlý krém, postupně přidávejte rozšlehané vejce se žloutkem. Na závěr opatrně lžící vmíchejte mouku s mletými mandlemi. Hmotu rozetřete na korpus. Navrch poklaďte ovoce a mírně přitlačte. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Po 10 min. snižte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova ještě 30 - 35 min..

Kitchenette zakončila koláč ve své kuchařce švestkami, my ho ale milujeme i s rebarborou, červeným rybízem nebo meruňkami. Ta sladkokyselost dodává jemnému mandlovému základu šmrnc a vystřelí vás do gastronomického nebe.

Pokud jste doposud tápali, jaký recept si do Mojí kuchařky zapsat jako první, tak teď už máte jasno. A až budete mít doma chvilku volného času, vyzkoušejte všechny tři. Vyniknete s nimi při jakékoli příležitosti a amatérského Michelina máte v kapse.