Snadno dostupná místa, kam na východ a západ slunce

Západ slunce ve společnosti cestovatelského zápisníku

Ať už se označujete za romantickou duši nebo celoživotního cynika, vsadíme se s vámi, že pohled na vycházející či zapadající slunce nenechá jedno oko suché. Taková zlatá hodinka totiž dokáže prolomit i ty nejtvrdší skořápky.

Pro slunce každodenní rutina, kdy musí vstát a na konci dne jít zase spát, pro nás obyčejné smrtelníky jedinečný zážitek, který si budeme pamatovat už napořád.

Výlet za sluncem, které zrovna vstává nebo se s námi loučí, vedle magického pohledu přináší navíc i další benefity. Vyrazíte ven, uděláte tak něco pro své fyzické zdraví, vyhrajete nad stresem, strávíte zas trochu času offline s někým, s kým je vám dobře (nebo se sebou) a navíc si vytvoříte krásnou vzpomínku, za kterou se nemusí stydět jediný cestovatelský zápisník.

Zapadající slunce nad krajinou

Ještě krásnější fotka, než jste doufali

Ptáte se, jak jeden z nejmagičtějších momentů ve vašem životě navždy zaznamenat? Jestli nejste zrovna ranní ptáče, co by v brzkých hodinách nadšeně poskakovalo vzhůru na kopec, nezoufejte. Naštěstí pro takové z nás existuje druhá šance, díky které se můžeme stát „západovými“ fotografy. V obou případech si z místa činu odnesete fotku, která později rozjasní i dny, co sluncem zalité nebudou a udrží dobrou náladu.

Než se vydáte za dobrodružstvím, zjistěte si přesný čas východu nebo západu slunce v místě, kam zrovna míříte . Opěvovaná zlatá hodinka je čas, který nastává zhruba hodinu po východu a hodinu před západem poskytne měkké a teplé světlo se zlatým nádechem, které na fotce bude vypadat zkrátka skvostně.

Méně známou je pak modrá hodinka, která fotkám dodá modravý nádech díky odrazu světla od temně modré oblohy. Taková chvíle nastává čtvrt hodiny před východem nebo po západu slunce a trvá pouze pár minut. Nezapomínejte, že vycházející slunce bude mít studenější odstín, než u světla večerního. Oba pohledy však stojí za to.

Červánky na nebi

Kam za místem činu?

Až na vrcholky hor

Nejkrásnější místa, kde vzniknou fotky jako malované, najdeme nejčastěji v horách. Velké množství vyhlídek naleznete po celém Česku. Mnoho jich je třeba v Českém středohoří, Českém ráji nebo Českosaském Švýcarsku. Krásné chvíle ale zažijete i na úchvatné Šumavě, v Krkonoších i Jeseníkách.

Top 6 výšlapů, které doopravdy stojí za to

Ještěd (Liberecko)

Perfektní výhled a navíc architektonický skvost uvidíte pouze na vrcholu Ještědu, kde stojí slavná věž s vysílačem, restaurací a hotelem. Pokud byste se tedy za svůj výšlap rádi odměnili nejen pohledem na sluncem zalitý Liberec, ale i gastrozážitkem, doporučujeme navštívit zdejší restauraci. A jestli nejste z těch, co si ráno rádi přivstanou, ubytujte se v hotelu na noc a vychutnejte si východ slunce rovnou z postele.

Sněžka (Krkonoše)

Nejvyšší hora Česka (1603 m n. m.) a populární výletní cíl ve východní části Krkonoš, to je Sněžka, na které se pokocháte panoramatickým výhledem do daleké krajiny. Jako výchozí bod můžete zvolit oblíbenou Pec pod Sněžkou a k výšlapu dostanete na výběr rovnou z několika turistických tras.

Rozhledna na Pradědu (Jeseníky)

Nejvyšší dostupné místo v České republice vám otevře jedinečný pohled na sluncem zalité Jeseníky. Stavba rozhledny začala už v roce 1904 a dosahuje slušných 162 metrů. Nemusíte se proto bát, že by vám ve výhledu mohlo cokoliv překážet.

Vyhlídka Baba u Pukarce (Budějovicko)

Kousek od Hluboké nad Vltavou se nachází přírodní památka Baba. Vyhlídka patří mezi oblíbené destinace všech obyvatel Budějovicka i jeho okolí. Přijeďte se i vy pokochat uklidňujícím pohledem na slunce odrážející se v toku Vltavy.

Hora Říp (České středohoří)

Tahle památná hora patří mezi nejdůležitější symboly naší historie a každý z nás by se na tohle úžasné místo měl alespoň jednou za svůj život podívat. Tak proč to rovnou nespojit s dechberoucím okamžikem, který poskytne jen zapadající slunce.

Milešovka (České středohoří)

I když se říká, že je Milešovka největrnějším místem v České republice, její výstup by ve vašem cestovním deníku neměl chybět. Vycházející nebo zapadající slunce si tady vychutnáte společně s pohledy na Krkonoše nebo Jizerské hory.

SLuncem zalitý pohled na krajinu

Výšky? Ne, raději vodu.

Pokud nejste zrovna horský typ nebo se vám z výšek motá hlava, vyfotografujte slunce na hladině rybníku. Za těmi největšími vyražte na Třeboňsko. Jestli je to pro vás daleko, vyberte si nějaký krásný ve vašem nejbližším okolí. 

Zapadající slunce s odrazem na hladině rybníka

Praha stověžatá a její okolí

Pokud jste z Prahy a okolí, nebo se do těchto míst minimálně chystáte, na jeden z nejkrásnějších pohledů doporučujeme profláknutou vyhlídku Máj nad Štěchovickou přehradou, chybu ale neuděláte ani s dalšími povltavskými výhledy.

Praha je na fotkách krásná vždy, přidejte k tomu vycházející nebo zapadající a vznikne z toho úžasná věc. Za úchvatnou fotkou vyražte na Karlův most (když si přivstanete, věřte, že sotva narazíte na živáčka), vyjeďte na Petřínskou rozhlednu, navštivte zahradu Kinských nebo se vydejte na terasy strahovského kláštera.

Probarvená obloha nad městem

Zapomněli jsme v našem článku na některý z vašich oblíbených výhledů? Dejte nám vědět, nebo ještě lépe - podělte se s námi o vaší fotku na Instagramu pod hashtagem #cestovatelskydenik nebo v naší tajné skupině na Facebooku. Těšíme se na vaše tipy.