Vše, co jste kdy potřebovali vědět o vejcích a ty nejchutnější recepty z vajec

5

Co bylo dřív? Vejce nebo slepice? Zapeklitá filosofická otázka, kterou řešili už staří Řekové. Odpověď sice s přesností určit nemůžeme, ale známe odpovědi na další všetečné otázky týkající se vajec - konkrétně těch slepičích.

V našem článku se dozvíte vše, co jste kdy o vejcích potřebovali vědět a inspirujete se recepty z vajíček. Zachráníme vás i v případě, pokud nevíte, co s velkým množstvím vajec. A je jedno, zda je zrovna období Velikonoc nebo jste dostali štědrou nadílku domácích vajec od babičky. Na své si přijdete i v případě, že se vajíčka řadí na list vašich oblíbených potravin.

Co všechno se v našem článku dozvíte?

  1. Vše, co jste kdy potřebovali vědět o vejcích
    • Zásadní informace
      • Označení podmínek chovu nosnic
      • Velikost
      • Kvalitativní třídění
    • Čerstvost
      • Jak poznáte čerstvé vejce?
      • Jak vejce skladovat?
      • Jak zmírnit riziko nákazy při konzumaci syrových vajec?
    • Jak správně uvařit vejce?
    • Jak na pošírovaná vejce?
  2. Recepty z vařených vajec
  3. Recepty z hodně vajec
  4. Jak využít žloutky?
  5. Jak využít bílky?

Vše, co jste kdy potřebovali vědět o vejcích

Vejce jsou oblíbenou a hlavně nutričně významnou potravinou. Jsou dobře stravitelná, o cholesterol se bát nemusíte. Doporučené množství pro trávení je konzumace 1 - 2 vajec každý den.
Jestli jste někdy přemýšleli nad složením vajec, tady je odpověď. Vejce tvoří ze 74% voda, z 13% kvalitní bílkoviny a z 12% tuky. Obsahují vitamíny a minerální látky jako je železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík a další. Průměrné vejce má energetickou hodnotu 340kJ.

Zásadní informace o vejcích

Ze skořápky vajíčka zjistíte to nejdůležitější. První číslo na skořápce informuje, z jakého pochází chovu. Další na řadě je kód země producenta, který nám říká, kde byla vejce snesena. Poslední čtyřčíslí je údajem o hospodářství.

Označení podmínek chovu nosnic

  • 0 - označení pro vejce z ekologického chovu (jedná se o chov s výběhy a bio krmením)
  • 1 - označuje vejce z volného chovu (jedná se o chov s venkovními výběhy)
  • 2 - vejce z halového chovu (velké množství slepic v halách)
  • 3 - označení pro vejce z klecového chovu

Další užitečné informace zjistíte z obalu, kde se kromě základních údajů o firmě nebo počtu kusů v balení dozvíte, jaká je velikost vajec, minimální trvanlivost, doporučení pro uchování vajec v chladu a slovně vyjádřený způsob chovu nosnic.

Velikosti vajec

Vliv na velikost vajec má plemeno slepice, životní podmínky jako je krmivo nebo třeba stres nebo přísun denního světla. Recepty, na které narazíte většinou počítají s velikostmi M nebo L.

  • S = malá velikost (méně než 35g)
  • M = střední velikost (53-63g)
  • L = velká velikost (63-73g)
  • XL = velmi velká velikost (nad 73g)

Kvalitativní třídění

  • A = třída, kterou potkáte v obchodech
  • B = označení pro průmyslové zpracování

Barva skořápky nemá žádný vliv na výživovou hodnotu. Bílé a hnědé skořápky vajec tak poskytují výživovou hodnotu úplně stejnou. Odlišují se na základě genetiky - podle plemena slepice.

Čerstvost vajec

Nejčerstvější vejce jsou ta, co se objeví na prodejních pultech 9 dnů od snášky. Minimální trvanlivost pak čítá 28 dní od snášky.

Jak poznáte čerstvé vejce?

Čerstvé vejce se vám při ponoření do sklenice s vodou potopí až na dno. Čím je totiž vejce starší, tím větší vzduchovou bublinu má a vyplouvá proto na hladinu.

Jak vejce skladovat?

Vejce můžete bez problému skladovat při teplotě v rozmezí 5 - 18 stupňů. Je však důležité, aby teplota nekolísala, teplotní výkyvy jsou pro vejce nejhorší. Dejte pozor hlavně na to, aby se vejce neorosila. Při nižší teplotě si vejce lépe zachovají jakost. Pokud vejce nakoupíte v chladícím boxu, určitě je i doma v chladu ponechejte.
Vejce neomývejte, porušili byste tím tak ochranný film skořápky, který chrání před průnikem bakterií. Pro co nejlepší uskladnění, byste vejce měli do lednice dávat špičkou dolů. Na ploché straně se totiž nachází již zmíněná vzduchová bublina, která zamezuje pohybu žloutku. Pokud se žloutek s bílkem smísí, existuje riziko rychlejšího expirace.

Jak zmírnit riziko nákazy při konzumaci syrových vajec?

Dnes už u koupených vajec v obchodě salmonela nehrozí, přesto by malé děti nebo těhotné ženy neměly konzumovat tepelně nedostatečně upravená vejce.
Pokud jste v takovém případě milovníky tiramisu, domácí majonézy nebo tataráku, používejte pasterovaná vejce.

Jak správně uvařit vejce?

Vajíčka včas vyndejte z lednice, ať nezažijí teplotní šok a skořápky vám nepopraskají. Nezapomínejte vejce vkládat vždy do vroucí vody, abyste tak měli přesný přehled o tom, jak dlouho je vaříte a byli si jisti výsledkem.

Ve chvíli, kdy vejce vložíte do vroucí vody, odměřte si:

  • 3 minuty pro pošírované vejce
  • 5 minut pro vajíčka naměkko
  • 7 minut pro vajíčka s tekutým středem zvaná nahniličko
  • 10 minut pro vajíčka natvrdo

Abyste zabránili prasknutí skořápky a vytečení bílku, přidejte do vroucí vody pár kapek octa nebo sůl. Po zazvonění minutky nezapomeňte vejce pořádně zchladit ledovou vodou, abyste měli jistotu, že se vejce už nebudou dále vařit.

Nejlépe se vám budou loupat ta vejce, která byla pořádně vychlazena. Snáz to jde rovněž u starších vajec.

Jak na pošírovaná vejce?

Nažhavte svou knížku na recepty a pište si. Abyste správně uvařili pošírovaná vejce, dejte do hrnce 1 litr vody, 2 lžíce octa, osolte a přiveďte k varu. Vařící vodu rychle zamíchejte a vytvořte vír, do kterého vejce vyklepnete. Vejce do vody neklepejte z výšky, abyste nerozlili žloutek. Stáhněte plamen a vařte po dobu 3 minut. Hotové vejce vytáhněte děrovanou naběračkou.

Pošírovaná vejce s rajčaty, špenátem a balzamikem

Budete potřebovat:
  • 80 ml balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • 250 g třešňových rajčátek
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý tymián
  • 250 g omytého čerstvého špenátu
  • 2 vejce
  • ocet
Postup:

Do hrnce nalejte balzamikový ocet společně s lžící medu a zahřívejte na mírném ohni. Tekutina by se měla zredukovat na hustý sirup. Nechte vychladnout.

Rozehřejte troubu na 200 °C, rajčata nasypte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte tymiánem. Dejte zapéct na 10 minut do trouby. Vejce si připravte podle předchozího postupu. Špenát připravte na páře, dokud nezměkne.

Ve chvíli, kdy budete servírovat na talíř, začněte se špenátem, přidejte pečená rajčata a poklaďte vejce, které osolíte a opepříte. Na závěr pokapejte balzamikovou redukcí. Posypte sýrem a nechte si chutnat!

Recepty z vařených vajec

Nevíme, jak je tomu u vás, ale my se na našich talířích nejraději vracíme do dětství. Proto si nejvíc pochutnáme na čerstvém krajíci chleba s máslem a na plátky nakrájeným vařeným vejcem. Posolit, zasypat pořádnou hrstí pažitky, zavřít oči a pořádně vychutnat.

O recept na nejlepší vajíčkovou pomazánku jsme se s vámi už podělili v předchozím článku Tradiční i neobvyklé velikonoční recepty plné jarní chuti. Jak na chutný vajíčkový salát se zase dočtete tady.

Pikantní ďábelská vejce

Budete potřebovat:

  • 12 ks natvrdo uvařených vajec (10 minut)
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 - 2 lžíce chilli pasty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 ks jarní cibulky
  • černá sezamová semínka

Postup:

Uvařená vejce rozřízněte na dvě půlky a vyndejte z nich žloutky. Ty dejte společně s majonézou a chilli pastou do misky, osolte, opepřete a vyšlehejte do hladké pomazánky. 

Vyšlehanou směsí pak plňte vydlabané půlky vajec. Na závěr ozdobte jarní cibulkou a sezamovými semínky.

 

Vařená vejce zužitkujete ve svačinových sendvičích, skvěle se hodí jako příloha k salátům, omáčkám nebo do polévek. A taková sekaná s vajíčkem je taky velká dobrota!

Recepty z hodně vajec

Jarní nádivka s kopřivami

Budete potřebovat:

  • 8 rohlíků
  • 8 vajec
  • 200 ml smetany
  • 500 g uzeného vepřového masa
  • 400 g mladých kopřiv
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • máslo

Postup:

Rozdělte si žloutky a bílky zvlášť. Bílky vyšlehejte se špetkou soli. Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte žloutky smíchanými se smetanou. Na závěr vsypte uzené maso rovněž nakrájené na kostičky.

Kopřivy omyjte, spařte ve vroucí vodě a propláchněte studenou. Vyždímejte rukama, nasekejte a dejte do mísy (s rohlíky, žloutky, smetanou a masem) společně s cibulí nakrájenou nadrobno, drcenými stroužky česneku. Směs osolte, opepřete a dochuťte majoránkou a 2 lžícemi řepkového oleje. Opatrně do směsi vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Formu na nádivku vymažte máslem, povrch směsi uhlaďte a pečte na 180 °C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte. Můžete ji konzumovat jak teplou, tak studenou.

Recept na nejlepší mramorovou bábovku

Nejlepší mramorová bábovka, kterou jste kdy ochutnali

Budete potřebovat:

  • 120 g másla
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g smetany
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 20 g kakaa

Postup:

Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou mouku. Troubu předehřejte na 170 °C.

Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Žloutky oddělte od bílků. Bílky si vyšlehejte se solí a vanilkovým cukrem. Žloutky zase s krupicovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidejte postupně vychladlé máslo, smetanu a prosátou mouku s práškem do pečiva. Jemně promíchejte a na závěr ručně zapracujte vyšlehané bílky.

2/3 těsta nalijte do formy. Do zbytku přidejte prosáté kakao, promíchejte a nalejte do formy.

V rozehřáté troubě pečte asi 45 minut. Po vyndání z trouby vyklopte bábovku na mřížku a nechte vychladnout.

Pořádné italské tiramisu

Budete potřebovat:

  • 300g cukrářských piškotů
  • 500 g mascarpone
  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 300 g vychlazené kávy
  • kakao na posypání

Postup:

V prvním kroku si oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 50 g cukru a potom postupně a hlavně velmi opatrně zašlehávejte mascarpone. Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky se špetkou soli a druhou půlkou cukru.

Obě připravené směsi postupně smíchejte dohromady. Připravte si formu nejlépe o rozměrech 30 x 20 cm, vyložte cukrářskými piškoty jemně namočenými ve vychladlé kávě. Na piškoty naneste část připravené směsi, znovu poklaďte namočenými piškoty, pokračujte krémovou směsí. Na závěr krémovou vrstvu posypte kakaem a nechte pořádně vychladit.

 

Velký počet vajec upotřebíte i v dalších receptech. Pokud byste chtěli pokračovat na vlně sladkého, doporučujeme Čokoládové brownies inspirované Jamiem Oliverem, které jsme s vámi sdíleli tady. A jestliže jste spíše tým slané, zkuste třeba šunkofleky a nebo si troufněte na slaný koláč - quiche, do kterého si můžete přidat to, na co zrovna máte chuť.

Jak využít žloutky?

Citrónové špagety carbonara

Budete potřebovat:

  • lžíce olivového olej
  • máslo
  • 100 g pancetty
  • 60 g Pecorino Romano / Parmigiano Reggiano
  • 4 žloutky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 250 g špaget

Postup:

Jelikož bude potřeba, abyste pracovali velmi rychle, připravte si nejprve všechny potřebné suroviny. Pokrájejte si pancettu na kostičky, nastrouhejte sýr, nastrouhejte kůru z citronu, vymačkejte šťávu.
Ve střední misce smíchejte žloutky, nastrouhaný sýr a citronovou kůru. Za stálého míchání pomalu přilijte citronovou šťávu. Opepřete, lehounce osolte a dejte stranou.

Na pánvi dokřupava osmažte pancettu a dejte ji stranou. Těstoviny vařte ve velkém množství pořádně osolené vody podle návodu na obalu.
Do pánve, kde byla pancetta, přidejte půl hrnku vody z uvařených těstovin. Přidejte špagety, přilejte směs se žloutky a sýrem a na velmi málem plameni trpělivě míchejte, než omáčka zhoustne.

 

Další zbylé žloutky se vám budou hodit také třeba do: holandské omáčky, cukrářských krémů, domácí citronové pomazánky lemon curd, domácí majonézy nebo třeba Crème brûlée.

 

Mini pavlova zdobené lesním ovocem

Jak využít bílky?

A jak nejlépe spotřebovat přebytečné bílky? Pusťte se do lehkých dezertů Pavlova, které ozdobíte letním ovocem a nebo zkuste recept na Zapomenutý sněhový dort podle Nigelly Lawson. My se s vámi podělíme o lahodný recept na strouhaný kakaový koláč, který kraluje naší knize na recepty a získal si naše srdce i žaludky.

Vítězný strouhaný kakaový koláč s tvarohem

Na těsto budete potřebovat:

  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 190 g másla
  • 20 g kakaa
  • špetku soli

Na náplň budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 4 bílky
  • špetku soli

Postup:

Do mísy dejte všechny výše zmíněné ingredience potřebné na těsto a vyšlehejte K metlou vaším kuchyňským robotem. Směs se vám podaří propojit i v ruce. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.

Na přípravu tvarohové náplně mezitím v míse smíchejte 500 g tvarohu, 120 g moučkového cukru, žloutek a vyšlehejte. Bílky společně se špetkou soli vyšlehejte zvlášť. Obě směsi na závěr opatrně spojte.

Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček o velikosti 20x20 cm vyložte pečicím papírem. Vychladlé těsto rozdělte na půl. První půlku nastrouhejte na dno pekáče, přikryjte tvarohovou směsí a opět zasypte druhou půlkou nastrouhaného těsta.

Pečte zhruba 40 minut a nechte si chutnat.

 

Máte ve své kuchařce ještě další dobroty, o které byste se s námi rádi podělili? Sdílejte s námi fotky na našich sociálních sítích pod hashtagem #mojekucharka ať už na Instagramu nebo v naší tajné skupině na Facebooku.